Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κούρεμα" 20% στους μισθούς τραπεζοϋπαλλήλων

Πλήγμα στους μισθούς τους θα υποστούν σύντομα δεκάδες χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι οι οποίοι θα δουν μειώσεις απολαβών έως 20%. Η ύφεση, το κούρεμα των ομολόγων και η BlackRock βασικές αιτίες της περιοριστικής πολιτικής.

Κούρεμα 20% στους μισθούς τραπεζοϋπαλλήλων
Οι ζημίες από το «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων, ο επικείμενος καυτός λογαριασμός της BlackRock και η παρατεταμένη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία οδηγούν τις διοικήσεις των τραπεζών (ελληνικών και ξένων) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε ψαλίδισμα του μισθολογικού κόστους για το σύνολο των εργαζομένων στο κλάδο κατά μέσο όρο 20%, με κατάργηση πολλών επιδομάτων.

Στόχοι η εξοικονόμηση κόστους, η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων και η καταρχήν αποτροπή απολύσεων.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει ήδη ενημερώσει τον σύλλογο των εργαζομένων ότι θα προχωρήσει σε μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά μέσο όρο 20%, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ως προσπάθεια περιορισμού των ζημιών που θα υποστεί η τράπεζα από το haircut 50% στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε αντίστοιχη κίνηση περικοπής, από 15% έως 20% της μισθολογικής δαπάνης αναμένεται να προχωρήσει και η διοίκηση του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς σε μία προσπάθεια να εξοικονομήσει 60 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Alpha - Eurobank

Η απόφαση για μείωση των μισθών στην Alpha Bank αλλά και στη Eurobank αναμένεται, με βάση πληροφορίες, να ληφθεί κατόπιν της συγχώνευσής τους και της δημιουργίας της ενιαίας Alpha - Εurobank. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκ των πραγμάτων και η νέα τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση της μισθολογικής δαπάνης της τάξης του 20%, αφού προηγηθεί η συγχώνευση του προσωπικού των δύο ομίλων και σταθμιστούν οι παράγοντες που θα προκύψουν.

Οι κρατικές

Σε ό,τι αφορά τις κρατικές τράπεζες, στο σχέδιο νόμου με τα μέτρα για την εκταμίευση της 6ης δόσης προβλέπεται ότι εφαρμόζεται ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλήν κόστους αμοιβής προσωπικού για τους οργανισμούς και τα Νομικά Πρόσωπα (Κεφάλαιο Β του ν. 3429/2005), όπου το Δημόσιο διορίζει ως μέτοχος την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Στην ουσία, η διάταξη αυτή αφορά την ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην ATEbank έχουν ήδη υποστεί μείωση του μισθού τους κατά περίπου 20%, στο πλαίσιο του αυστηρού προγράμματος εξυγίανσης που ακολουθεί η διοίκηση της τράπεζας.

Ξένες τράπεζες

Πιο επιθετική πολιτική περικοπών ακολουθούν οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και κυρίως οι γαλλικές. Η BNP Paribas αποφάσισε να κλείσει το ένα κατάστημα που διατηρούσε στην Αθήνα στέλνοντας στην ανεργία 100 εργαζομένους. Η Geniki Bank έχει ήδη ανακοινώσει δραστική περικοπή των μισθών, κυρίως την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, όπως και η Emporiki Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v