Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έλεγχος της ΡΑΕ για ανεξαρτησία ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών, ξεκινά η διαδικασία για την πιστοποίηση από τη ΡΑΕ και τις κοινοτικές αρχές των Ανεξάρτητων Διαχειριστών των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

  • του Μιχάλη Καιταντζίδη
Έλεγχος της ΡΑΕ για ανεξαρτησία ΑΔΜΗΕ από ΔΕΗ
Με καθυστέρηση αρκετών μηνών, ξεκινά η διαδικασία για την πιστοποίηση από τη ΡΑΕ και τις κοινοτικές αρχές των Ανεξάρτητων Διαχειριστών των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η καθυστέρηση αφορά κυρίως τον ΑΔΜΗΕ, την 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η απόσχιση της οποίας από την καθετοποιημένη επιχείρηση, εγκρίθηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, μόλις στις 7 Νοεμβρίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που από την κοινοτική οδηγία και το νόμο 3851 είναι ο φορέας πιστοποίησης, εξέδωσε χθες τις οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες της ΡΑΕ, η όλη διαδικασία αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι ο διαχωρισμός της δραστηριότητας μεταφοράς ενέργειας από την καθετοποιημένη επιχείρηση, εν προκειμένω της ΔΕΗ, την αποτρέπει από το να δρα κατά τρόπο καταχρηστικό και αθέμιτο, εισάγοντας διακρίσεις εις βάρος των ανταγωνιστών της στις δραστηριότητες της παραγωγής ή της προμήθειας, όσον αφορά ιδίως στην πρόσβαση στο σύστημα μεταφοράς, περιλαμβανομένων και των διασυνδέσεων με άλλα συστήματα.

Η ανεξαρτησία του διαχειριστή μεταφοράς από την καθετοποιημένη ενεργειακή επιχείρηση, είναι υποχρεωτική βάσει της κοινοτικής και της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ εδώ και χρόνια αποτελεί αίτημα της ενεργειακής αγοράς και των ανεξάρτητων παραγωγών, καθώς από τη μέχρι τώρα λειτουργία του συστήματος, διαπιστώνονταν συστηματική μεροληπτική μεταχείριση υπέρ των συμφερόντων της ΔΕΗ.

Έτσι, αν και το μοντέλο που επελέγη, αφήνει περιθώρια για επανάληψη έστω και σε μικρότερο βαθμό των ίδιων φαινομένων, οι φορείς της αγοράς αναμένουν τουλάχιστον την πιστή τήρηση των κανόνων στη διαδικασία της πιστοποίησης, ώστε να διασφαλιστεί μία μίνιμουμ ανεξαρτησία του διαχειριστή από τη μητρική εταιρεία.

Ωστόσο τα περιθώρια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης είναι πλέον ασφυκτικά, καθώς τυπικά αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Μαρτίου 2012. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η τυπική διαδικασία πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ, μπορεί να διαρκέσει 4 μήνες. Ακόμη 4 μήνες θα απαιτηθούν για έγκριση της πιστοποίησης από την Ευρωπαϊκη Επιτροπή, και εφ΄όσον η τελευταία κάνει παρατηρήσεις, θα απαιτηθούν ακόμη 2 μήνες για την ενσωμάτωσή τους στον φάκελο της πιστοποίησης.

Αιτία της καθυστέρησης είναι η πλήρης αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα του υπουργείου ΠΕΚΑ, με πρόσχημα τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Έτσι, σε περίπτωση που η Επιτροπή δεν δώσει παρατάσεις, αφού καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε άλλα κράτη μέλη, θα ακολουθηθούν προβλεπόμενες από την Οδηγία και τον Ελληνικό νόμο διαδικασίες, όπως ανάθεση του συγκεκριμένου έργου σε ανεξάρτητο διαχειριστή (Independent System Operator).

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΡΑΕ, ο έλεγχος της ανεξαρτησίας του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, θα γίνει με βάση 38 κριτήρια όπως: Προέλευση πόρων για τις δραστηριότητες, σχέσεις του διαχειριστή με την κάθετα ολοκληρωμένη επιχείρηση, ύπαρξη διακριτής εταιρικής ταυτότητας και επικοινωνίας μεταξύ διαχειριστή και κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης, χρήση συστημάτων και εξοπλισμού τεχνολογίας των πληροφοριών, χρήση κοινού συστήματος ασφάλειας στην πρόσβαση, χρήση κοινών φυσικών εγκαταστάσεων και ορκωτών ελεγκτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v