Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσοδα 380 εκατ. ευρώ από φάσμα συχνοτήτων

Συνολικό τίμημα 380,5 εκατ. θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία από την πώληση του φάσματος κινητής τηλεφωνίας, η δημοπρασία του οποίου ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Tι ανακοίνωσε η ΕΕΤΤ.

Έσοδα 380 εκατ. ευρώ από φάσμα συχνοτήτων
Συνολικό τίμημα 380,5 εκατ. θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία από την πώληση του φάσματος κινητής τηλεφωνίας, η δημοπρασία του οποίου ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς χρειάστηκαν ελάχιστες ώρες ώστε το φάσμα να κατακυρωθεί στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Η διαδικασία ξεκίνησε το πρωί κι ολοκληρώθηκε πριν από τις 12 το μεσημέρι, παρότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είχε προβλέψει ότι μπορεί να διαρκούσε έως τις 18 Νοεμβρίου. Να σημειώσουμε ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε από τη δημοπρασία είναι το ανώτατο τίμημα που είχε προϋπολογίσει η ηγεσία τη ΕΕΤΤ.

Όπως ανακοίνωσε η ηγεσία της ΕΕΤΤ, το μεγαλύτερο μέρος από το συνολικό τίμημα κατέβαλε η Vodafone, η οποία θα πληρώσει 168,5 εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει έξι τμήματα φάσματος στα 900 MHz και δύο τμήματα φάσματος στα 1.800 MHz.

Η Cosmote, καταβάλλοντας 118,8 εκατομμύρια ευρώ, έχει εξασφαλίσει 4 τμήματα φάσματος στα 900 MHz και 2 τμήματα στα 1.800 MHz. Τέλος, η Wind με τίμημα 93,2 εκατ. ευρώ εξασφαλίζει 4 τμήματα φάσματος 9.000 MHz.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, κ. Λεωνίδα Κανέλλο, στόχος της διαδικασίας που ακολουθήθηκε ήταν να διασφαλιστεί ένα δίκαιο τίμημα για την αξία του φάσματος σε όλο το διάστημα των 15 ετών, για το οποίο γίνεται η εκχώρηση των συχνοτήτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρίες έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους. Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή συγχώνευση των Vodafone - Wind, σημείωσε ότι σε περίπτωση όπου προχωρήσει υπάρχουν ρήτρες επιστροφής του φάσματος, ενώ υπάρχει πάντα και το δικαίωμα της μεταπώλησής του.

Ο κ. Κανέλλος ανέφερε ότι σε ενδεχόμενη συγχώνευση μπορούν να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας.

***Η συνέντευξη τύπου του προέδρου ΕΕΤΤ του Δρ. Λεωνίδα Κανέλλου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη, "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v