Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο στις αγορές πετρελαίου από Ρωσία

Οι φόβοι χρεοκοπίας της Ελλάδας βάζουν "φρένο" στις αγορές πετρελαίου από Ρωσία, Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν ενώ οι εγχώριες ανάγκες σε αργό καλύπτονται πλέον κυρίως από το Ιράν, μεταδίδει το Reuters.

Μπλόκο στις αγορές πετρελαίου από Ρωσία
Οι φόβοι χρεοκοπίας της Ελλάδας βάζουν "φρένο" στις αγορές πετρελαίου από Ρωσία, Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν, ενώ οι εγχώριες ανάγκες σε αργό καλύπτονται πλέον κυρίως από το Ιράν, μεταδίδει το Reuters.

Η Ελλάδα βασίζεται πλέον στο Ιράν καθώς οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν χρηματοδότηση λόγω φόβου ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα το πρακτορείο.

Οι traders που μίλησαν στο Reuters σημειώνουν ότι η Ελλάδα στρέφεται στο Ιράν ωε έσχατη λύση, παρά τις πιέσεις από Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες να περιοριστούν οι εμπορικές σχέσεις με τη χώρα, στο πλαίσιο εκστρατείας κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.  

Τα ΕΛΠΕ δήλωσαν στο πρακτορείο ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αγορές αργού, ενώ η Motor Oil δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Πηγές στη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., με τις οποίες ήρθε σε επαφή το euro2day, τόνιζαν ότι τα διυλιστήρια του ομίλου προμηθεύονται κανονικά με πετρέλαιο τύπου Ural (ρωσικό) μέσω διαγωνισμών, δεν προμηθεύονται αζέρικο ή καζάκικο αργό, ενώ στο μίγμα εισαγωγών το ιρανικό συμμετέχει διαχρονικά. Επίσης, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στη χρηματοδότηση των εισαγωγών τους.

Από τη Μότορ Όιλ, τον δεύτερο πετρελαϊκό όμιλο που διαθέτει διυλιστήριο στην Ελλάδα, ανώτατο στέλεχος έλεγε επίσης ότι οι εισαγωγές ρωσικού αργού τύπου Ural γίνονται κανονικά. Όπως, δε, τόνιζε, είναι αφύσικο να θέτει κανείς τέτοια θέματα για τη Μότορ Όιλ, τη στιγμή που το 70% της παραγωγής της διοχετεύεται εκτός Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v