Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης από αγορά σε Παπαδήμο

Ανακούφιση και προσδοκίες ομαλοποίησης. Τα πρώτα κέρδη, τα καυτά μέτωπα και η επιστροφή στο… μπλοκάκι. Εξασφάλιση ρευστότητας, μείωση δαπανών και φοροδιαφυγή οι προτεραιότητες. Τι λένε τραπεζίτες - επιχειρηματίες.

Ψήφος εμπιστοσύνης από αγορά σε Παπαδήμο
Με ανακούφιση και βάσιμες προσδοκίες για σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία και στις τράπεζες υποδέχθηκε η αγορά την ανάθεση στον κ. Λ. Παπαδήμο της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.

Εν μέσω ισχυρών κραδασμών στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, το πρώτο κέρδος για την Ελλάδα είναι ότι φεύγει, επικοινωνιακά τουλάχιστον, από την πρώτη γραμμή της κρίσης, καθώς αποκτά πρωθυπουργό που εμπνέει εμπιστοσύνη στους εταίρους.

«Η επιλογή Παπαδήμου αποκαθιστά άμεσα μέρος της τραγικά πληγείσας αξιοπιστίας της χώρας από τους τελευταίους ατυχείς χειρισμούς», σημειώνουν επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος μετά τις δεκάδες προειδοποιήσεις της Ευρώπης ότι οι αντοχές της με την Ελλάδα τελειώνουν.

Οι ίδιοι, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σχολίαζαν ότι, εάν η εντολή σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης ανετίθετο σε κάποιο καθ' όλα άξιο πολιτικό στέλεχος, χωρίς γνώση όμως του οικονομικού αντικειμένου, η Ελλάδα θα εκτροχιαζόταν καθώς ο χρόνος έχει τελειώσει και οι εταίροι μας δεν διακρίνονται για την ανοχή τους.

Σε ό,τι αφορά τον νέο πρωθυπουργό, εξηγούν: «Γνωρίζει το αντικείμενο σε βάθος, έχει πρόσβαση στις αγορές, μιλά τη γλώσσα τους και είναι υπέρ των πραγματικών δομικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα και έως σήμερα δεν έχουν γίνει. Αντίθετα, για να μη γίνουν, η πολιτική ηγεσία του τόπου είχε επιλέξει τον εύκολο, αλλά τραγικό για την αγορά και την πραγματική οικονομία, δρόμο της επιβολής φόρων και πάλι φόρων».

H αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής και η εστίαση σε αναπτυξιακά μέτρα είναι και τα βασικά αιτήματα του παραγωγικού κόσμου της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, οι βασικές και άμεσες προτεραιότητες είναι η διασφάλιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων για την επιβίωσή τους, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας διεθνώς, με την άρση του αποκλεισμού της ελληνικής αγοράς από τους οίκους του εξωτερικού.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα την αξιοποίηση των επεξεργασμένων θέσεων του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, έτσι ώστε να δημιουργήσει κλίμα κοινωνικής συναίνεσης, πολιτικής σοβαρότητας και οικονομικής σταθερότητας.

Επιστροφή στο… μπλοκάκι

Όσοι γνωρίζουν τον κ. Παπαδήμο εκτιμούν ότι θα επιδιώξει να στελεχώσει το Μαξίμου με ισχυρή ομάδα συμβούλων, που θα του επιτρέψει να έχει άμεση εικόνα και διαρκή παρακολούθηση για τα καυτά μέτωπα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του, και την ίδια στιγμή να συντονίσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το κυβερνητικό έργο.
 
«Θα επιστρέψουμε στο τι γράφει το μπλοκάκι του πρωθυπουργού», επισημαίνει στέλεχος που γνωρίζει καλά τη μεθοδικότητα που χαρακτηρίζει τον τρόπο δουλειάς του καθηγητή. Ο ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι ο κ. Παπαδήμος θα αναλάβει τον πρώτο ρόλο στις συζητήσεις οριστικοποίησης της δανειακής σύμβασης καθώς και στη διαπραγμάτευση με το IIF για τη μορφοποίηση του σχεδίου κουρέματος του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών κατά 50%.

«Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να εμπλακεί ο ίδιος στην πορεία της εφαρμογής της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου και να μιλήσει τη γλώσσα των ξένων κέντρων αποφάσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζίτης.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών θα καταστεί επικουρικός και θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στο να ανασκουμπωθεί ο καταρρέων εισπρακτικός μηχανισμός, ώστε να διασωθούν τα παραπαίοντα έσοδα και ταυτόχρονα να περικοπούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και γρήγορα οι δημόσιες δαπάνες.

Τα καυτά μέτωπα για την κυβέρνηση Παπαδήμου

Πέραν της διαπραγμάτευσης για την οριστικοποίηση της δανειακής σύμβασης και της εφαρμογής των μέτρων που απορρέουν από αυτήν και το PSI plus, η κυβέρνηση Παπαδήμου καλείται να εξασφαλίσει συνθήκες σταθερότητας για το τραπεζικό σύστημα, οι αντοχές του οποίου δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα από αυξημένες εκροές.

Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε η υψηλότερη εκροή καταθέσεων από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης τον Οκτώβριο του 2009, τάση που ενισχύθηκε τον Οκτώβριο και έφθασε στο αποκορύφωμα με την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα και με όσα τραγελαφικά ακολούθησαν μέχρι χθες.

Με δεδομένο ότι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και οι περισσότερες εγγυήσεις από το τελευταίο πακέτο των 30 δισ. ευρώ, αν δεν ανακοπεί η τάση εκροής, οι τράπεζες θα χρειαστούν σύντομα νέες ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ και η παρουσία στο τιμόνι της χώρας του κ. Παπαδήμου θέτει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για αίσια κατάληξη.

Το δεύτερο καυτό μέτωπο για την κυβέρνηση Παπαδήμου θα είναι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Όπως έχει γράψει το Euro2day, τα πρώτα στοιχεία από τα έσοδα Οκτωβρίου ήταν απογοητευτικά λόγω της απεργίας των εφοριακών αλλά και της εντεινόμενης τάσης μη πληρωμής από την πλευρά των πολιτών.

Οι προσδοκίες της αγοράς εστιάζουν στις κινήσεις που θα δρομολογήσει ο κ. Παπαδήμος με πολυκομματική πλέον συναίνεση στο μέτωπο της μείωσης των δαπανών.

Κάποιοι θυμίζουν ότι σε ομιλία που είχε εκφωνήσει προ μηνών σε συνέδριο που διενεργήθηκε στην Αθήνα ο κ. Παπαδήμος είχε τονίσει ότι «η έντονη φορολόγηση οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς παγώνει την πραγματική οικονομία. Στον αντίποδα, η ριζική αλλαγή του δημόσιου τομέα και η έναρξη της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη».

Τη διοχέτευση μέρους του πακέτου εγγυήσεων των 30 δισ. ευρώ προς την πραγματική οικονομία ζητά και η Λέσχη Επιχειρηματικότητας, η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για την τοποθέτηση του κ. Λουκά Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Όπως ανέφεραν στο Euro2day μέλη της Λέσχης, το κύρος, οι γνώσεις και οι επαφές που έχει ο νέος πρωθυπουργός θα βοηθήσουν τις σχέσεις της χώρας με τους Ευρωπαίους ηγέτες, και όχι μόνο, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v