Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Η ατζέντα 100 ημερών της νέας κυβέρνησης

Τις αναγκαίες ενέργειες των επόμενων 100 ημερών περιγράφει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο. Η επόμενη δόση, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ο προϋπολογισμός οι βασικές προτεραιότητες.

Alpha: Η ατζέντα 100 ημερών της νέας κυβέρνησης
Στις ενέργειες που θα πρέπει να προωθηθούν τις επόμενες 100 ημέρες αναφέρεται η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, επισημαίνει πως μεγάλης σημασίας ήταν η απόφαση τριών πολιτικών κομμάτων της χώρας για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης, με σκοπό την υλοποίηση και την επικύρωση από την Ελληνική Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ της 27ης Οκτωβρίου 2011 για το β΄ Πακέτο Χρηματοδοτικής Στήριξης της Ελλάδας (2o ΠΧΣ) και τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις αρχές του 2012.

Επιπλέον, σημειώνεται από την Alpha Bank, ότι ευχής έργον θα ήταν να μην επηρεάσει ο χρόνος των εκλογών το έργο της κυβέρνησης αυτής, ώστε να της δοθεί άπλετος χρόνος για την επιτέλεση του έργου της. Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές θα επιφορτιστεί με την υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ως προϋπόθεση για το β΄ ΠΧΣ, δηλαδή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2011 -  2015, όπως αυτά θα συμπεριληφθούν στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Η νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, που χαίρει πλήρους αποδοχής από την ελληνική κοινωνία, είναι σε θέση να ενεργοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά στους ακόλουθους τομείς:

α) Να δώσει αξιόπιστα και αναμφισβήτητα μηνύματα διεθνώς ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, με κυβέρνηση ικανή να ενεργήσει αποφασιστικά και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για έξοδο της χώρας από την κρίση και πολιτική βούληση για την έγκαιρη και πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής της αυτοδυναμίας.

β) Να διακηρύξει με αδιαμφισβήτητο τρόπο την απαρέγκλιτη απόφασή της για εφαρμογή των μέτρων που είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων του ΜΠΔΣ 2011 - 2015.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει να αντιστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τη χώρα και να προχωρήσει ταχύτατα στην υλοποίηση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την άμεση εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ του Μαΐου 2010.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει την αποτελεσματική υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011. Είναι επίσης αναγκαία η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών στο τελευταίο 2μηνο του έτους, έτσι ώστε να εισπραχθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τα έσοδα που έχουν προγραμματιστεί. Θα πρέπει ασφαλώς να εντατικοποιηθεί ο ρυθμός υλοποίησης των μέτρων για την εκλογίκευση της λειτουργίας της κεντρικής διοίκησης και των ΔΕΚΟ, τονίζεται από την Alpha Bank.

Η εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση αφορά όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα της χώρας αλλά και στη δημόσια διοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 έως την 21η Νοεμβρίου 2011, ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή έως την 23η Δεκεμβρίου 2011.

Η νέα κυβέρνηση απαιτείται, επίσης, να προχωρήσει σε συμφωνία με την τρόικα για το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2011 - 2015, που στην ουσία αποτελεί το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής.

Απαιτείται, τέλος, η άμεση προώθηση των διαδικασιών και των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα για την υλοποίηση του προγράμματος απομείωσης αυτών των ομολόγων κατά 50% (PSI Plus), που αποτελεί βασικό μέρος του β΄ ΠΧΣ της Ελλάδας που αποφασίστηκε την 26η Οκτωβρίου 2011.

Η Ελλάδα σήμερα έχει ισχυρό συμφέρον να εξασφαλιστεί αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων. Ειδικότερα, με τη ζώνη του ευρώ να βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση δημόσιου χρέους, με νέο ανησυχητικά ασθενή κρίκο την Ιταλία, θα πρέπει να σπεύσει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα να κλείσει τη συμφωνία που έχει εξασφαλίσει, για να μειώσει δραστικά την αβεβαιότητα που επιβαρύνει σήμερα δυσανάλογα την οικονομία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v