Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κληρώνει" σήμερα για τη νέα κυβέρνηση

Συνάντηση ΓΑΠ-Παπούλια για την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού. Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Στο τραπέζι το όνομα του Β. Σκουρή. Η ανατροπή στην επιλογή Παπαδήμου και η άρνηση Σαμαρά για έγγραφες εγγυήσεις ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Κληρώνει σήμερα για τη νέα κυβέρνηση
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να του ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών θα συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και θα γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, οι πηγές του Reuters στο κυβερνών κόμμα βάζουν ένα νέο όνομα στο τραπέζι μετά την εμπλοκή στην επιλογή Παπαδήμου, τονίζοντας ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Βασίλειος Σκουρής, πρόεδρος του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

"Κατέληξαν εχθές τη νύχτα", ανέφερε η πηγή του πρακτορείου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η χθεσινή μέρα είχε συνεχείς ανατροπές καθώς νέες εμπλοκές προέκυψαν μετά τη σκληρή απάντηση Σαμαρά στην απαίτηση της Ευρώπης να δοθούν έγγραφες δεσμεύσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα και τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου αλλά και τις εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται πως απομακρύνουν τη λύση Παπαδήμου.

Νωρίτερα, με μια λακωνική αλλά σε υψηλούς τόνους δήλωση, ο κ. Σαμαράς θυμίζει στους Ευρωπαίους ότι έχει επανειλημμένα δεσμευθεί δημόσια για την εφαρμογή των αποφάσεων και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν. Υψώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους σημειώνει: «Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια».
 
Την ίδια στιγμή, στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως εκδηλώνονται αντιδράσεις -κατά ορισμένες πληροφορίες από την πλευρά Βενιζέλου- στην επιλογή Παπαδήμου για τη θέση του πρωθυπουργού και τις απαιτήσεις του τελευταίου να έχει λόγο στη στελέχωση της νέας κυβέρνησης. Στο τραπέζι αργά το βράδυ της Τρίτης έπεσαν σενάρια που θέλουν υποψήφιους για τη θέση του πρωθυπουργού τον νυν πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο αλλά και τον πρώην πρόεδρο Απόστολο Κακλαμάνη. Ο κ. Πετσάλνικος όμως διέψευσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Για τη Ν.Δ. η δήλωση ενάντια στις γραπτές δεσμεύσεις που ζητά η Ε.Ε. ήρθε σε μια στιγμή όπου ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τον κ. Παπανδρέου, αλλά και τον πρώτο υποψήφιο πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο. Αποσκοπούσε, σύμφωνα με στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο να σταλεί μήνυμα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Πρακτικά, ο κ. Σαμαράς θέτει κόκκινη γραμμή στην πίεση που δέχεται να εμφανισθεί η συνεργασία ως αφετηρία για συναίνεση... αλά Πορτογαλία καθώς δεν αμφισβητεί κανείς ότι η Ν.Δ. δεσμεύεται για την εφαρμογή της συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η δήλωση Σαμαρά απευθύνεται και στο εσωκομματικό ακροατήριό του καθώς τις τελευταίες ώρες υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από μέλη και στελέχη της Ν.Δ. απέναντι στο ενδεχόμενο να συμμετέχουν στελέχη της στο νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Στον κ. Σαμαρά απάντησε αμέσως ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών κ. Όλι Ρεν, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στη γραπτή δέσμευση της ελληνικής ηγεσίας για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

"Η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει τους όρους που συνοδεύουν τη διάσωση", τόνισε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Ecofin, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του Αντ. Σαμαρά ότι έχει δεσμευτεί δημόσια για την εφαρμογή των αποφάσεων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ρεν, "για να καταλάβει κάποιος τη θέση της Κομισιόν πρέπει να δει τι προηγήθηκε". Μετά τη μονομερή απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, τέθηκε σε αμφιβολία η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, η οποία είχε ως στόχο τη βοήθεια της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Έπειτα από αυτό οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ελλάδα έχουν διαρραγεί και θα πρέπει να αποκατασταθούν. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα κοινωνικό συμβόλαιο, είπε ο κ. Ρεν, μεταξύ της Ελλάδας και των Βρυξελλών και αυτόν τον στόχο έχουν οι γραπτές διαβεβαιώσεις που ζητούνται.
 
Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν κ. Αλνταφάζ διευκρίνισε ότι γραπτές διαβεβαιώσεις θα πρέπει να δοθούν και από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, όπως έγινε στην Πορτογαλία πριν από τις εκλογές.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επανήλθε και υποστήριξε σε δήλωσή του πως «το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια».

Το σενάριο Παπαδήμου

Έως το βράδυ της Τρίτης οι πληροφορίες οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει συμφωνία για ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, για την εξέλιξη αυτή έχει ενημερωθεί και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, ο κ. Βενιζέλος θα παρέμεινε -κατόπιν και δικής του θέλησης- στη θέση του Αντιπροέδρου και πιθανώς του υπουργού Οικονομικών, ενώ για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έπαιζε ο κ. Ράπανος, πρόεδρος σήμερα της Εθνικής ΤράπεζαςΈχει προταθεί και το όνομα του προέδρου της Ελληνικά Πετρέλαια και πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη, κ. Τ. Γιαννίτση, για να αναλάβει τον θώκο παραγωγικού υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το ΠΑΣΟΚ είχε από νωρίς θέσει βέτο για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών της επιλογής Παπαδήμου, τα οποία έχουν έντονες πολιτικές αναφορές ή φιλοδοξίες, όπως ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος.

Στο υπουργικό συμβούλιο χθες το μεσημέρι, που διήρκεσε μόλις μία ώρα, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους "ώστε να ενεργοποιηθούν όταν χρειαστεί".

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος είπε πως "το όνομα του πρωθυπουργού θα αποφασιστεί σύντομα", ενώ σύμφωνα με δηλώσεις υπουργού στο Reuters ο κ. Παπανδρέου είχε πει ότι μέχρι το βράδυ θα έχει "κλείσει" το όνομα του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος είχε υπογραμμίσει ότι η Ε.Ε. έχει ζητήσει έγγραφη δέσμευση της Ελλάδας για την εφαρμογή των αποφάσεων, με τις υπογραφές του νέου πρωθυπουργού και του νέου υπουργού Οικονομικών, των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων και του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργου Προβόπουλου, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του euro2day από τη Δευτέρα.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v