Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιμορραγία €6-7 δισ. καταθέσεων μόνο τον Οκτώβριο

Καταθέσεις ύψους 6 - 7 δισ. ευρώ σήκωσαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Οκτώβριο οι Έλληνες από τις τράπεζες εξαιτίας της αβεβαιότητας που πλήττει την ελληνική οικονομία, ενώ χθες υπήρξε σχετική ηρεμία.

Αιμορραγία €6-7 δισ. καταθέσεων μόνο τον Οκτώβριο
Καταθέσεις ύψους 6 - 7 δισ. ευρώ σήκωσαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Οκτώβριο οι Έλληνες από τις τράπεζες εξαιτίας της αβεβαιότητας που πλήττει την ελληνική οικονομία. Χθες, πάντως, υπήρξε σχετική ηρεμία.
 
Οι αναλήψεις χτύπησαν κόκκινο μετά τις 26 Οκτωβρίου έως και το τέλος του μήνα. Αυτό το διάστημα παρατηρήθηκε μαζική φυγή καταθέσεων.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί ρίγη στα τραπεζικά επιτελεία, που εν πολλοίς βλέπουν τη δύναμη πυρός τους να εξαντλείται μήνα με τον μήνα, ενώ ανησυχίες σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα εγείρει και το γεγονός ότι μεγάλη μάζα από τις καταθέσεις που φεύγουν αξιοποιείται από τους καταθέτες για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, ως συνέπεια της μείωσης που έχει υποστεί το εισόδημά τους.

«Ο Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος μήνας στο μέτωπο των καταθέσεων καθώς η εκροή ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 6 - 7 δισ. ευρώ, όταν την τελευταία διετία το υψηλότερο σημείο σε μηνιαία βάση είχε αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ», τονίζει στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλείται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Οκτωβρίου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ!

Πανικός

Μετά την αναγγελία της πρόθεσης του κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, οι καταθέτες κατέκλυσαν τις ελληνικές τράπεζες και την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή απαιτούσαν από τους τραπεζοϋπαλλήλους να σπάσουν τα συμβόλαια των προθεσμιακών, αντιδρώντας ακόμη και στην απάντηση από την τράπεζα ότι «υπάρχει ρήτρα για ειδοποίηση έναν μήνα πριν».

Η κατάσταση αυτή, με βάση πηγές, οδήγησε τους τραπεζίτες να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να καθησυχάσει τους καταθέτες.

Εξ ου και η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κατά την ψήφο εμπιστοσύνης, ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι προστατευμένες και οι καταθέσεις εγγυημένες»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v