Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση στο θρίλερ για τον πρωθυπουργό

Μπαράζ διαπραγματεύσεων. Υπουργικό συμβούλιο στις 12.00. Ανακοίνωση Μόσιαλου μιλά για καλό κλίμα. Εμπλοκή με το Λ. Παπαδήμο. Στο τραπέζι τα ονόματα Ν. Διαμαντούρου και Π. Ρουμελιώτη. Οι "αποκαλύψεις" Καρατζαφέρη.

Παράταση στο θρίλερ για τον πρωθυπουργό
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το όνομα του πρωθυπουργού στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο νέος πρωθυπουργός θα γίνει γνωστός την Τρίτη, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος με λιτή ανακοίνωση του το βράδυ της Δευτέρα.

Σε αυτή αναφέρεται ότι: «Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά».

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι για τις 12.00 προγραμματίζεται υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, για τη θέση του πρωθυπουργού προορίζεται μη πολιτικό πρόσωπο. Υποστήριξε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου του πρότεινε πολύ τιμητική θέση στην νέα κυβέρνηση. Σημείωσε ωστόσο πως με δεδομένο ότι δεν βρέθηκε πολιτικό πρόσωπο για την πρωθυπουργία, αλλά και το γεγονός πως δεν θα υπάρχουν πολλά πολιτικά πρόσωπα στο νέο σχήμα, δεν βλέπει στοιχεία που να δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία.

Ο ίδιος πάντως έθεσε τρεις όρους για να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση: είπε όχι σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, να μην υπάρξει παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και πλιάτσικο και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άρση του νόμου της ιθαγένειας των μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λ. Παπαδήμος φαίνεται να επιθυμεί κυβέρνηση 6μηνης διάρκειας. Επιπλέον ζητά να επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργείο οικονομικών.

Η διαφαινόμενη εμπλοκή ρίχνει στο τραπέζι το όνομα του Ευρωπαίου Συνήγορου του Πολίτη, Ν. Διαμαντούρου. Ο τελευταίος δήλωσε πως δεν θα είχε αντίρρηση να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, εφόσον διαμορφωθούν συγκεκριμένες συνθήκες.

Ενα τρίτο όνομα, που μετέδωσε το Μega, είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, επιλογή που όμως διαψεύδεται από τη Ν.Δ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ, Γ. Μιχελάκης, δήλωσε στο Mega ότι «υπάρχει επικοινωνία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, έχουν γίνει συζητήσεις και πιστεύω ότι πρέπει η εκκρεμότητα να λήξει γρήγορα».

Η στάση της Ν.Δ.

Εν τω μεταξύ υπέρ της εφαρμογής των μέτρων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, τώρα, προκειμένου να διασφαλιστούν η 6η δόση και κυρίως η νέα δανειακή σύμβαση, τάσσεται, εμμέσως πλην σαφώς, η Ν.Δ., μεταθέτοντας για μετά τις εκλογές την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Στελέχη της Ν.Δ. αφήνουν να εννοηθεί, τις τελευταίες ώρες, ότι εδώ που φθάσαμε είναι αναπόφευκτη η εφαρμογή από τη νέα μεταβατική κυβέρνηση των μέτρων που προηγούνται ή απορρέουν της νέας δανειακής σύμβασης, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η ευρωπαϊκή θέση της χώρας, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στον προϋπολογισμό.

«Δεν υπάρχει συμφωνία συγκυβέρνησης, αλλά για μία μεταβατική κυβέρνηση, που πρέπει να δέσει και πάλι την Ελλάδα στον μώλο του ευρώ», αναφέρει στέλεχος της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώξει διορθωτικές κινήσεις, στο μέτρο του δυνατού, στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση. «Η επαναδιαπραγμάτευση του μίγματος των μέτρων του μνημονίου θα διενεργηθεί μετά τις εκλογές», συμπληρώνει.

Η έμμεση παραδοχή ότι αντικείμενο της νέας κυβέρνησης θα αποτελέσει και ο εφαρμοστικός νόμος που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση αναμένεται να προκαλέσει ανακούφιση στους εταίρους και στις αγορές, καθώς είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η ιδιαίτερα δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, οι πρώτες πληροφορίες για την πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. Και αυτό επειδή τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 6,9% σε σχέση με τον περυσινό αντίστοιχο μήνα, με τις εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 4,2 δισ. ευρώ.

Η νέα καθίζηση των εισπράξεων, η οποία αποδίδεται στις απεργίες, στις καταλήψεις και στο κλίμα ανυπακοής που καλλιεργήθηκε απειλεί, αν δεν υπάρξει άμεση αντιστροφή της τάσης τον Νοέμβριο, να οδηγήσει σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ως προς τους αναθεωρημένους στόχους ελλείμματος (18,6 δισ. ευρώ) και χρέους.

Συνολικά, στο δεκάμηνο έχουν εισπραχθεί 39,2 δισ. ευρώ και για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός τους τελευταίους δύο μήνες θα πρέπει να εισπραχθούν 12,4 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της κατάστασης στο μέτωπο των εσόδων είναι ότι έναντι ετήσιου (πολλάκις αναθεωρημένου) στόχου αύξησης κατά 0,8% τα καθαρά έσοδα στο δεκάμηνο εμφανίζουν μείωση 4,4%.

Αν τα παραπάνω νούμερα επιβεβαιωθούν, η επικείμενη έλευση στην Αθήνα της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, εν όψει της επόμενης δόσης που θα πρέπει να ανέλθει σε 20 δισ. ευρώ για να καλυφθούν πέραν των λήξεων και τα ελλείμματα του Δημοσίου, θα αποκτήσει και πάλι διαστάσεις θρίλερ.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, κρίνεται απαραίτητο να παρασχεθεί στη μεταβατική κυβέρνηση η δυνατότητα να εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό άλλωστε είναι και προϋπόθεση ώστε να μπορέσει, στο πλαίσιο του εφικτού, να διαπραγματευτεί και επιμέρους αλλαγές, όπως σημειώνουν στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ.

Αν δεν ξεκαθαριστεί το εύρος των αρμοδιοτήτων της νέας κυβέρνησης, εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί πρόσωπο με κύρος στην Ευρώπη που θα αποδεχθεί την... ηλεκτρική καρέκλα του πρωθυπουργού.

Παρότι το όνομα του κ. Λ. Παπαδήμου παίζει δυνατά τις τελευταίες μέρες ως πρώτου υποψηφίου για τη θέση του πρωθυπουργού, όσοι τον γνωρίζουν σημειώνουν ότι δύσκολα θα αποδεχόταν τη θέση αν δεν είχε λυμένα χέρια για να δράσει στο εσωτερικό και για να επαναδιαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος ανάμεσα στους όρους που έχει θέσει είναι η απόλυτη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των θεσμικών της εταίρων.

Μέχρι στιγμής, η Ν.Δ. φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχουν στελέχη της στη νέα κυβέρνηση, πλην πιθανώς της κάλυψης μιας εκ των δύο θέσεων αντιπροέδρου, με επικρατέστερους τους κ. Στ. Δήμα και Δ. Αβραμόπουλο. Θεωρείται, πάντως, σίγουρο ότι η Ν.Δ. θα ζητήσει να μπουν υπηρεσιακοί υπουργοί στους θώκους των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και στη θέση του εκπροσώπου Τύπου.

Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί, σύμφωνα με τη Συγγρού, και το απαραίτητο στίγμα της μεταβατικής κυβέρνησης, της οποίας βασική ευθύνη θα είναι, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση και αυτή κυρωθεί, να διενεργηθούν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v