Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βρείτε τα ή φύγετε» λένε Μέρκελ - Σαρκοζί

Τελεσίγραφο προς τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις έστειλαν Μέρκελ - Σαρκοζί. Ζητούν ευρεία συναίνεση για να προχωρήσουν 6η δόση και νέα συμφωνία. Στις 4/12 το δημοψήφισμα, αν γίνει, με «ναι» ή «όχι» στο ευρώ.

«Βρείτε τα ή φύγετε» λένε Μέρκελ - Σαρκοζί
Σε ευρωπαϊκό τελεσίγραφο, με πολλούς αποδέκτες, οδήγησε το «στρατήγημα» Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος. Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν χαρίστηκαν καθόλου στον Έλληνα πρωθυπουργό, χωρίς όμως να παραλείψουν και τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Αφενός ξεκαθάρισαν ότι, αν γίνει δημοψήφισμα, πρέπει να γίνει έως τις αρχές Δεκεμβρίου και με κεντρικό ερώτημα αν οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ κι αφετέρου τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πλέον να υπάρξει ευρεία συναίνεση και αποδοχή των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο κ. Σαρκοζί, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τις μέχρι τώρα αποτυχίες του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στα παραπάνω, τότε τόσο η 6η δόση όσο και το σχέδιο βοήθειας δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν. Χωρίς κανένα περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης.

Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να προχωρήσει σε νέο κύκλο επαφών για τη διασφάλιση συναίνεσης, ωστόσο ο ίδιος αντιμετωπίζει έντονη αμφισβήτηση ακόμη και στο εσωτερικό της παράταξής του, η οποία ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής του να διεξαγάγει το δημοψήφισμα κι έδειξε να εντείνεται το βράδυ μετά τις δηλώσεις των Μέρκελ - Σαρκοζί. 

Κατά συνέπεια, αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, πέραν του δημοψηφίσματος, το οποίο πλέον φαντάζει αδύνατο να γίνει μετά τις έντονες διαφωνίες που εκδηλώνονται από υπουργούς και βουλευτές, τα ανοιχτά ενδεχόμενα είναι πλέον πολλά. Περιλαμβάνουν είτε την απώλεια της δεδηλωμένης την Παρασκευή και την προκήρυξη εκλογών, είτε την παραχώρηση της πρωθυπουργίας ώστε να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση για κάποιο διάστημα, είτε και το ενδεχόμενο να ηγηθεί ο ίδιος ενός ευρύτερου σχήματος, το οποίο όμως φαντάζει πλέον μακρινό.

Επίσης, δεν αποκλείεται η συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον κ. Παπανδρέου, με προοπτική την ψήφιση της δανειακής σύμβασης κι εν συνεχεία την προκήρυξη εκλογών.

Κι αυτό γιατί καθίσταται πλέον προφανές ότι η Ευρώπη έχει χάσει την υπομονή της κι ότι στην περίπτωση εκλογών πριν από την ψήφιση της σύμβασης απαιτεί ουσιαστικά την εκ των προτέρων δέσμευση των σημαντικών πολιτικών δυνάμεων, αλλιώς δεν θα εκταμιευτεί ούτε η 6η δόση.

«Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε αν δεν θέλετε τη βοήθεια»

«Ευχόμαστε η Ελλάδα να θέλει να μείνει το ευρώ. Είναι όμως στο χέρι του ελληνικού λαού να αποφασίσει να μείνει στο κοινό νόμισμα», υποστήριξε ο κ. Νικολά Σαρκοζί. «Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Άγκελα Μέρκελ ανέφερε: «Θέσαμε σαφές πλαίσιο για το τι θέλουμε και πώς περιμένουμε να αντιδράσει η Ελλάδα. Πρέπει να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πώς θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις που λάβαμε στις 26 Οκτωβρίου».

«Υπήρξε η μονομερής απόφαση της Ελλάδας και αυτό άλλαξε τα δεδομένα. Δεν είχαμε συζητήσει το θέμα του δημοψηφίσματος και βρεθήκαμε μπροστά σε νέα δεδομένα», υποστήριξε η κ. Μέρκελ.

Απόλυτη ήταν η απαίτηση του γαλλογερμανικού άξονα αλλά και του ΔΝΤ να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα. Ο κ. Σαρκοζί υποστήριξε ότι στις υπόλοιπες χώρες τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής λειτουργούν γιατί τα μεγάλα κόμματα κάθισαν και συμφώνησαν στις βασικές παραμέτρους και προχώρησαν με βάση το πλάνο που είχε τεθεί.

Παπανδρέου: Οι Έλληνες θα πάρουν τη σωστή απόφαση

«Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και θα πάρει τη σωστή απόφαση», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. Τόνισε πως το δημοψήφισμα δεν θα ήταν απαραίτητο αν υπήρχε η αναγκαία πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα.

«Όπως όλοι ξέρετε, πήραμε ιστορικές αποφάσεις για το ευρώ την 26η Οκτωβρίου. Αυτές έχουν πλεονεκτήματα και απαλύνουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Δημιουργούν σημαντικές ευθύνες που αλλάζουν τα δεδομένα και είναι σημαντικό -και δημοκρατικό δικαίωμα- ο ελληνικός λαός να πάρει την τελική απόφαση», σημείωσε.

«Είμαστε μέλος της ευρωζώνης και αυτό έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», υποστήριξε.

«Ενημέρωσα τους εταίρους μας ότι θα διεξαγάγουμε το δημοψήφισμα το ταχύτερο δυνατό και αυτό θα γίνει πιθανότατα στις 4 Δεκεμβρίου». Συμπλήρωσε πως «θα διαβουλευτώ με την αντιπολίτευση και θα την ενημερώσω για τις αποφάσεις που λάβαμε εδώ».

Lagarde: Mέσα Δεκεμβρίου η δόση αν η Ελλάδα πει «ναι»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, εφόσον οι Έλληνες ψηφίσουν ναι, μεταδίδει το Reuters.

Γιούνκερ: Είχατε 8 δισ. ευρώ και τα χάσατε

Ο κ. Ζ.-Κλ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η τελική διατύπωση του ερωτήματος ανήκει στην ελληνική πλευρά, αλλά το βασικό ερώτημα είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι Έλληνες είχαν 8 δισ. ευρώ και τα έχασαν, υπονοώντας ότι πλέον η εκταμίευση της 6ης δόση καθίσταται αμφίβολη.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v