Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 2 Δεκεμβρίου η συζήτηση στο ΣτΕ για χαράτσι

Ενωπίον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν στις 2 Δεκεμβρίου οι προσφυγές κατα του έκτατου τέλους που ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ ήδη κατατέθηκε ακόμη μία αίτηση ακύρωσης.

Στις 2 Δεκεμβρίου η συζήτηση στο ΣτΕ για χαράτσι
Ενωπίον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν στις 2 Δεκεμβρίου οι προσφυγές κατα του έκτατου ειδικού τέλους που ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ ήδη κατατέθηκε ακόμη μία αίτηση ακύρωσης.

Κατα του ειδικού τέλους έχουν καταθέσει προσφυγές οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Καλαμάτας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ο δικηγόρος Σπύρος Φραντζής και τεσσερις ιδιοκτήτες ακινήτων ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επιβολή του νέου τέλους-φόρου που θα εισπραχθεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι προσφυγές θα συζητηθούν στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ εισηγήτρια ορίστηκε η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.

Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα αίτηση με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011).

Οι φοροτέχνες υπογραμμίζουν ότι το νέο ειδικό τέλος είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, ενώ προσβάλει και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό γιατί τα «ευαίσθητα» δεδομένα σύμφωνα με τους νόμους 2472/1997 και 3156/2003 (προστασία προσωπικών δεδομένων) δεν μπορεί να τύχουν επεξεργασίας από φορολογική αρχή, εκτός εάν έχει προηγηθεί σχετική άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, κάτι που όμως δεν έχει συμβεί στην προκειμένη περίπτωση.

Επίσης, οι φοροτέχνες αναφέρουν ότι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής του ειδικού τέλους, είναι μία «μορφή ψυχολογικής βίας, η οποία προσλαμβάνει μείζονες διαστάσεις απαξίας όταν απευθύνεται σε πρόσωπα οικονομικώς εξαθλιωμένα ή αντιμετωπίζοντα άλλους αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας καταβολής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v