Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεπικοινωνίες: Το 2012 «φέρνει» το VDSL

Πρόσβαση στο διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες που θα φτάνουν έως τα 50 Mbps, που σήμερα δεν διατίθενται στην αγορά, θα προσφέρει από την επόμενη χρονιά το δίκτυο VDSL, το οποίο θα ενεργοποιηθεί.

Τηλεπικοινωνίες: Το 2012 «φέρνει» το VDSL
Πρόσβαση στο διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες, οι οποίες θα φτάνουν έως τα 50 Mbps, που σήμερα δεν διατίθενται στην αγορά, θα προσφέρει από την επόμενη χρονιά το δίκτυο VDSL, το οποίο έπειτα από μακρά περίοδο αναμονής υπολογίζεται ότι θα ενεργοποιηθεί.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει εγκρίνει τις τιμές χονδρικής, τις τιμές δηλαδή στις οποίες ο ΟΤΕ θα διαθέτει την υπηρεσία στους εναλλακτικούς παρόχους.

Ο Οργανισμός έχει ήδη καταθέσει προς την επιτροπή το κοστολογικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών VDSL. Σύμφωνα με τον πρόεδρο αυτής, κ. Κανέλλο, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012, δηλαδή περίπου ένα εξάμηνο από την απόφαση της ΕΕΤΤ για την έγκριση του κοστολογικού μοντέλου, όλοι οι παίκτες της αγοράς θα μπορούν να διαθέσουν στο ευρύ κοινό προϊόντα λιανικής ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω του δικτύου VDSL.

Βέβαια, η τελική απόφαση του ΟΤΕ για το αν θα προχωρήσει στη διάθεση των εν λόγω υπηρεσιών στο ευρύ κοινό θα εξαρτηθεί από την απόφαση της ΕΕΤΤ για τις τιμές χονδρικής και από το κατά πόσον οι τιμές που θα οριστούν θα κριθούν συμφέρουσες.

Δυσαρέσκεια του ΟΤΕ για τη ρύθμιση

Η ΕΕΤΤ τον περασμένο Μάρτιο, στηριζόμενη στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «ρυθμιζόμενη πρόσβαση στα δίκτυα νέας γενιάς», έχει απαγορεύσει με ασφαλιστικά μέτρα τη διάθεση λιανικών υπηρεσιών VDSL.

Η εν λόγω απόφαση είχε ως σκεπτικό να εμποδίσει τον ΟΤΕ να αποκτήσει χρονικό πλεονέκτημα στο λανσάρισµα των νέων υπηρεσιών έναντι των ανταγωνιστών του.

Σύµφωνα µε τη Ρυθµιστική Αρχή, η απόφαση για το VDSL είχε κριθεί αναγκαία προκειμένου:

-Να αποφευχθεί κάθε χρονικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ΟΤΕ Α.Ε. στη λιανική αγορά VDSL.
-Να διασφαλιστεί η αποτελεσματική πρόσβαση στο VDSL και για τους εναλλακτικούς παρόχους σε κοστοστρεφείς τιµές εγκεκριμένες από την ΕΕΤΤ.
-Να προστατευτούν οι τελικοί χρήστες - πελάτες του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων, που διαθέτουν ήδη συνδέσεις DSL, από τυχόν παρεµβολές σε επίπεδο φάσµατος τοπικού βρόχου.

Η απόφαση για την υπαγωγή του VDSL στη ρύθμιση είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του ΟΤΕ, ο οποίος για μία ακόμη φορά άσκησε κριτική στην επιτροπή ότι με τις αποφάσεις της λειτουργεί μονομερώς υπέρ των ανταγωνιστών του, που δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τέτοιες επενδύσεις.

Ο ΟΤΕ, μάλιστα, είχε ανακοινώσει ότι σταματά τις επενδύσεις στο εν λόγω δίκτυο καθώς η επιτροπή είχε προχωρήσει ακόμη και στη ρύθμιση της πιλοτικής διάθεσης της υπηρεσίας την οποία ο Οργανισμός δεν είχε καν ξεκινήσει. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι στο σύνολό τους οι εναλλακτικοί πάροχοι είχαν ζητήσει από την επιτροπή να προχωρήσει στη ρύθμιση του VDSL υποστηρίζοντας ότι η ενεργοποίησή του θα δημιουργούσε νέες συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά.

Υψηλές ταχύτητες πρόσβασης

Το VDSL αποτελεί την επόμενη γενιά των τεχνολογιών της µορφής xDSL, προσφέροντας υψηλές ταχύτητες πρόσβασης, σε σχέση με το ADSL/ADSL2+ στο internet µέσω της υπάρχουσας τηλεπικοινωνιακής υποδοµής.

Το νέο δίκτυο το πετυχαίνει αυτό χρησιμοποιώντας FTTN ή FTTC αρχιτεκτονική, δηλαδή ο εξοπλισμός (DSLAM) τοποθετείται σε επίπεδο γειτονιάς, στο ΚΑΦΑΟ και δεν φτάνει ως το σπίτι του τελικού χρήστη.

Ο ΟΤΕ είχε προχωρήσει στην ανάπτυξη του πιλοτικού δικτύου VDSL επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να δώσει μια επαρκή, αλλά σαφώς φθηνότερη απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ανάπτυξη δικτύου οπτικής ίνας (Fiber To The Home), το οποίο θα φτάνει μέχρι τον τελικό χρήστη.

Όμως, oι σχεδιασμοί για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών καθυστέρησαν χαρακτηριστικά και η προκήρυξη και αυτού του έργου αναμένεται σε έναν περίπου χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v