Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Χριστοδούλου: Πώς θα μορφοποιηθεί το PSI Plus

Σε δύο με τρεις εβδομάδες αναμένεται να μορφοποιηθεί το σχέδιο για το PSI Plus, ανέφερε με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου.

Π. Χριστοδούλου: Πώς θα μορφοποιηθεί το PSI Plus
Σε δύο με τρεις εβδομάδες αναμένεται να μορφοποιηθεί το σχέδιο για το PSI Plus, ανέφερε με δηλώσεις του ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου.

Όπως εξήγησε η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και IIF για κούρεμα 50% στην ονομαστική αξία του χρέους, αφορά σε ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 206 δισ. ευρώ και αν επιτευχθεί, όπως επιδιώκεται συμμετοχή κατά 100%, η μείωση του χρέους θα επέλθει θα φθάσει στα 103 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ σημείωσε ότι δεν έχει καθορισθεί ακόμη το σχήμα του PSI plus μια και αυτό θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και IIF.

Σε όσους δηλώσουν οικειοθελή συμμετοχή στην συμφωνία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, για κάθε ομόλογο ονομαστικής αξίας 206 ευρώ που ανταλλάσουν να λαμβάνουν νέο ομόλογο 70 ευρώ και μετρητά 33 ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα λάβει πλέον των 100 δισ. ευρώ από τους εταίρους της άλλα 30 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ή για την αναδιοργάνωση του χρέους ή για τη μείωσή τους. Ή θα χρησιμοποιηθούν δηλαδή για να δοθούν μετρητά σε όσους ανταλλάξουν ομόλογα με κούρεμα 50% ή θα χρησιμοποιηθούν για επαναγορά χρέους, ή τέλος για να δοθούν ως ενέχυρο στον EFSF προκειμένου ο τελευταίος να παράσχει εγγυήσεις.

Ότι κάνουμε, το κάνουμε με γνώμονα τη διεθνή πρακτική, είπε ο κ. Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο ενδέχεται να έχουμε μια μικρή ονομαστική μείωση των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία όμως θα είναι μικρότερη από τη σημερινή μείωση της ονομαστικής τους αξίας.

ISDA: Η νέα συμφωνία πιθανότατα δεν θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός

Η εθελοντική συμφωνία για "κούρεμα" 50% στα ομόλογα των ιδιωτών επενδυτών πιθανότατα δεν θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός και δεν θα πυροδοτήσει εκταμίευση των CDSs, σύμφωνα με έναν από τους ανώτερους νομικούς συμβούλους της International Swaps and Derivatives Association.

"Από ό,τι μπορούμε να αντιληφθούμε, η συμφωνία είναι σε εθελοντική βάση και κατά συνέπεια βρισκόμαστε στην ίδια θέση όπου ήμασταν όταν συμφωνήθηκε το 21%", δήλωσε ο κ. David Green.

"Το ποσοστό (της ζημίας) τουλάχιστον ως προς την ανάλυση για τα CDSs δεν αλλάζει τα πράγματα. Τυπικά, μία εθελοντική συμφωνία δεν πυροδοτεί τα CDSs", καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v