Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινητή: Έχει χάσει το 1/3 της αξίας της

Αντιμέτωπος με τις βαριές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που σοβεί την τελευταία τριετία αλλά και με την αβεβαιότητα του αύριο, ως συνέπεια της κρίσης αυτής, βρίσκεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών.

Κινητή: Έχει χάσει το 1/3 της αξίας της
Αντιμέτωπος με τις βαριές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που σοβεί την τελευταία τριετία, αλλά και με την αβεβαιότητα του αύριο, ως συνέπεια της κρίσης αυτής, βρίσκεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος βλέπει την αξία του να έχει υποστεί «κούρεμα» σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά που συζητιούνται για το χρέος της χώρας.

Οι αναφορές κορυφαίων στελεχών του κλάδου, στο πλαίσιο του συνεδρίου τηλεπικοινωνιών Infocom World 2011, είναι τουλάχιστον χαρακτηριστικές. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό γενικό διευθυντή της Vodafone Δαμιανό Χαραλαμπίδη, τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας καταγράφουν συνεχή μείωση και φέτος υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ τρία χρόνια πριν, το 2008, είχαν διαμορφωθεί στα 4,5 δισ. ευρώ.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Vodafone έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου κύκλου συγκέντρωσης της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ωστόσο ερωτηθέν για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιριών Vodafone και Wind Ελλάς περιορίστηκε στο να σημειώσει ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τη δυσμενή πορεία του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά του και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Νίκος Στεφανόπουλος, ο οποίος, από το ίδιο συνέδριο, εκτίμησε ότι ο κλάδος έχει απολέσει το 1/3 της αξίας του σε σχέση με τρία χρόνια νωρίτερα.

ΕΕΤΤ: Yπέρ των καταναλωτών η διαδικασία ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας το διάστημα αυτό καλούνται να βγάλουν από τα ταμεία τους μεγάλα ποσά για την ανανέωση του φάσματος, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα χθες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενέκρινε τη συμμετοχή των τριών εταιριών στη δημοπρασία του φάσματος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Κανέλλος σημείωσε ότι κεντρική ρυθμιστική επιλογή της ΕΕΤΤ ήταν αφενός να διασφαλίσει τη δυνατότητα ισότιμης και συμμετρικής πρόσβασης σε απελευθερωμένο φάσμα όλων των υποψήφιων αγοραστών, αφετέρου να εξασφαλίσει στους καταναλωτές ότι θα υπάρξει συνέχεια στην παροχή ανταγωνιστικών υπηρεσιών από τους υφιστάμενους παρόχους, που έχουν ήδη επενδύσει σε δίκτυα, σε προσωπικό και σε τεχνολογίες.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση της προστασίας του ανταγωνισμού έχουν εισαχθεί σημαντικές υποχρεώσεις για τους αδειούχους, όπως η εθνική περιαγωγή, η συνεγκατάσταση δικτύων και εξοπλισμού και η λειτουργία κινητών εικονικών παρόχων (MVNOs), δηλαδή παρόχων που μπορούν να παρέχουν στο κοινό συνδυαστικά και κινητές υπηρεσίες, χωρίς κατ' ανάγκη να διαθέτουν δικό τους δίκτυο.

Έρχονται εξελίξεις στο VDSL

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Κανέλλος προανήγγειλε και εξελίξεις στη διάθεση υπηρεσιών VDSL από τον ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός, συμμορφούμενος στις αποφάσεις της επιτροπής, κατέθεσε το οικονομικό - κοστολογικό μοντέλο για την παροχή υπηρεσιών VDSL. Η ΕΕΤΤ εκτιμά ότι έως τον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο και θα έχει εγκρίνει τις τιμές χονδρικής προς τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ, ενώ έξι μήνες μετά θα μπορούν να διατεθούν στο ευρύ κοινό προϊόντα λιανικής ευρυζωνικής πρόσβασης μέσω δικτύου VDSL.

Εναλλακτικοί

Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου Infocom World, οι εκπρόσωποι των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας αναφέρθηκαν στην ανάγκη προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η εταιρία κινείται με βάση τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την εμπορική και την τιμολογιακή πολιτική.

Στις πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Ηellas online, Αντώνης Κεραστάρης, ενώ, τέλος, ο γενικός διευθυντής της Cyta Ελλάδας, Μιχάλης Αχιλλέως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η εταιρία την επόμενη χρονιά θα εμφανίσει λειτουργική κερδοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v