Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές καραμπόλες προκαλούν οι «180»

Υπέρ της πρότασης Κουβέλης, Καρατζαφέρης, Μπακογιάννη. Φλερτάρει με το «ΟΧΙ» η ΝΔ. Συγκυβέρνηση ή συναίνεση επί εθνικού σχεδίου θα προτείνει στον Σαμαρά ο ΓΑΠ. Το σενάριο της «μικρής συνεννόησης» και τα δύο ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικές καραμπόλες προκαλούν οι «180»
Καταλυτικά για την επόμενη ημέρα του πολιτικού συστήματος δείχνει να λειτουργεί η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει την κύρωση της -πιθανής- συμφωνίας για τη μείωση του χρέους από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Την ώρα όπου στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες σχεδιάζεται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στην Αθήνα οι εξελίξεις που αφορούν στην επόμενη ημέρα της συμφωνίας τρέχουν, τέμνοντας οριζόντια το πολιτικό σύστημα.

Όπως έγραψε, χθες, το Euro2day, η πρόθεση να ζητηθεί κύρωση της συμφωνίας από 180 βουλευτές είναι πολιτική πρωτοβουλία που ζητά αποτελέσματα. Και αυτό διότι η κυβέρνηση, ενώ εξασφαλίζει ότι η συμφωνία θα αποκτήσει νομική ισχύ ακόμη και αν ψηφιστεί από 151 βουλευτές, θέτει τον πολιτικό πήχη στους 180. 

Χθες μετά την σύγχυση που προκλήθηκε και μεταξύ των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι η κύρωση της Συμφωνίας θα διενεργηθεί από απλή πλειοψηφία και ότι η πρόθεση για υπερψήφιση της από 180 αποτελεί πολιτική προϋπόθεση. «Το ζήτημα δεν είναι νομικό είναι πολιτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος σημειώνοντας ότι ο κ.Βενιζέλος αναφέρθηκε σε πολιτικές συμφωνίες ενώ διευκρίνισε ότι η δήλωση προήλθε κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό.

Ήδη, υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας από 180 βουλευτές τάχθηκαν ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά. Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθεί τακτική «να δούμε», διευκρινίζοντας ότι θα τοποθετηθεί επί της συμφωνίας όταν αυτή προκύψει. Σπεύδει, πάντως, να εξηγήσει ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψει εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η οριζόντια τομή του πολιτικού συστήματος, με αφορμή την επίτευξη ή μη συναίνεσης, δίνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφενός στη συμφωνία και αφετέρου στις πρωτοβουλίες, που όπως προανήγγειλε θα αναλάβει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, με αφορμή το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, θα ζητήσει να υπάρξει συναίνεση επί ενός πολυετούς εθνικού σχεδίου δράσης.

Αυτό το σχέδιο εκτιμάται ότι θα προωθεί την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και θα εγγυάται τη υλοποίηση των δεσμεύσεων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, θα ζητήσει από τον κ. Σαμαρά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα απαρτίζεται από στελέχη των δύο κομμάτων και από ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Αν ο κ. Σαμαράς απορρίψει τη συγκυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου ενδέχεται να προτείνει, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, την επίτευξη συναίνεσης από τα δύο μεγάλα κόμματα, και όχι μόνο επί τετραετούς πλάνου δράσης, το οποίο θα ξεκινά από την κοινή δέσμευση για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και θα εκτείνεται ως μια συμφωνία για την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα και να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις στην Ευρώπη ότι τα δύο κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα συναινούν επί των βασικών, τουλάχιστον, αρχών του προγράμματος σωτηρίας.

Το σενάριο «μικρής συναίνεσης», με κυβέρνηση μεταρρυθμιστών

Στην περίπτωση όπου η Ν.Δ. αρνηθεί τη συγκυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου έχει μία ακόμη μικρή πιθανότητα, σύμφωνα με υπουργούς του: να συγκροτήσει κυβέρνηση με τη συμμετοχή και ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, αφού πρώτα διερευνήσει το ενδεχόμενο στήριξής της από κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως το ΛΑΟΣ και το ΔΗΣΥ.

Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη γιατί όλοι επιθυμούν τη συμμετοχή και της Ν.Δ. ώστε να μην αναλάβουν μόνοι τους το πολιτικό κόστος. 

Το κόμμα της κ. Μπακογιάννη αυτήν τη στιγμή φαντάζει ως το μόνο που ζητά ξεκάθαρα συγκυβέρνηση επί ενός συγκεκριμένου προγράμματος για τη χώρα.

Χθες η πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι, όπως κατέδειξε η εμπειρία των προηγούμενων μηνών, κανένα πολιτικό κόμμα μόνο του δεν έχει τη δύναμη, την πολιτική βούληση και την ανάλογη νομιμοποίηση να προχωρήσει αποτελεσματικά σε δύσκολες και συνήθως επώδυνες αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι κατά της κύρωσης της συμφωνίας από 180 βουλευτές, υπέρ όμως μιας κυβέρνησης μεταρρυθμιστών, που θα στηριχτεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε ο πρόεδρος της Δράσης, κ. Στ. Μάνος, σημειώνοντας ότι διαφορετικά μόνη λύση είναι οι εκλογές.

Δύο Ελλάδες - δύο ΠΑΣΟΚ

Πρακτικά, η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει ως πολιτικό πήχη την κύρωση της συμφωνίας από 180 βουλευτές ανοίγει και το θέμα των δύο… ΠΑΣΟΚ, που αντιπροσωπεύουν αντικρουόμενα κοινωνικά συμφέροντα.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο, χαρακτηριστικά, για δύο Ελλάδες: μιας που ζητά να πατήσει γκάζι για να ξεφύγει από την κατάσταση και μιας που αντιστέκεται επιδιώκοντας να διατηρήσει τα κεκτημένα.

Ο κ. Λοβέρδος, όπως και οι άλλοι δύο της... τρόικας, η κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Ραγκούσης, εμμέσως πλην σαφώς ζητούν από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός για συναίνεση να προκύψει κυβέρνηση μεταρρυθμιστών, θεωρώντας ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και δισταγμοί στην πορεία της χώρας.

Μαζί τους παρατάσσεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος, αν και όπως όλα δείχνουν η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και το γεγονός ότι χρεώνεται τις καθυστερήσεις του καλοκαιριού καίνε το... χαρτί του για την επόμενη ημέρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ο Νοέμβριος δεν πρέπει να είναι μήνας για χάσιμο, όπως ο Αύγουστος, αιχμή που στρέφεται ευθέως στον αντιπρόεδρο, εγείροντας ταυτόχρονα και θέμα συμμετοχής του σε πιθανή συγκυβέρνηση.

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ και κάποιοι βουλευτές ζητούν οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού να προσανατολιστούν στην επίτευξη συναίνεσης, με πρωταρχικό στόχο την ανάσχεση της ύφεσης.

Ζητούν, δηλαδή, να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ώστε να δοθούν στη χώρα μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v