Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο μπάχαλο με την έκτακτη εισφορά

Εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, η ΓΓΠΣ δεν έχει καταφέρει να τυπώσει και να αποστείλει τα ειδοποιητήρια πληρωμής της δεύτερης δόσης ούτε να τα ανεβάσει στην ιστοσελίδα της.

Νέο μπάχαλο με την έκτακτη εισφορά
Ψάξτε για το αποδεικτικό πληρωμής της πρώτης δόσης ή το αρχικό ειδοποιητήριο, λέει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου ένα εκατομμύριο φορολογουμένους, οι οποίοι μάταια περιμένουν το ειδοποιητήριο για την πληρωμή της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς.

Εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει καταφέρει να τυπώσει και να αποστείλει τα ειδοποιητήρια πληρωμής της δεύτερης δόσης για όσους πλήρωσαν την πρώτη τον Σεπτέμβριο, ούτε να ανεβάσει τα ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα της ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι -εφόσον είναι πιστοποιημένοι χρήστες- να τα εκτυπώσουν.

Έτσι, και ενώ η αρχική προθεσμία εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει είτε να ψάξουν να βρουν το αποδεικτικό της πρώτης εξόφλησης ή το αρχικό ειδοποιητήριο είτε να απευθυνθούν στην εφορία τους, προκειμένου να καταφέρουν να πληρώσουν και να μην τρέχουν στη συνέχεια οι προσαυξήσεις.

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζει ότι στην περίπτωση όπου η δεύτερη δόση είναι ισόποση με την πρώτη οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν στην τράπεζα με την ειδοποίηση του εκκαθαριστικού σημειώματος ή με την απόδειξη πληρωμής της πρώτης δόσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής παράτασης έως τις 10 Νοεμβρίου, όπως έγινε και με τη δόση του Σεπτεμβρίου.

Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει αποστείλει εκκαθαριστικά σε περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους με βεβαιωμένους φόρους 1,7 δισ. ευρώ. Διακόσιες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν λάβει εκκαθαριστικά με προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης έως τις 31 Οκτωβρίου (καθώς η βεβαίωση του φόρου έγινε τον Σεπτέμβριο), ενώ 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι έλαβαν το σημείωμα με την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών (με βεβαίωση του φόρου τον Αύγουστο).

Από αυτούς 1,3 εκατομμύριο εκτιμάται ότι έχει ήδη εξοφλήσει την έκτακτη εισφορά και απομένει περίπου 1 εκατομμύριο φορολογουμένων, οι οποίοι εξοφλούν σε δόσεις. Οι δόσεις της έκτακτης εισφοράς μπορούν να φτάσουν τις έξι, είναι μηνιαίες και κάθε μία -πλην της τελευταίας- δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι περίπου 900.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εκκαθαριστικό της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και επομένως -εφόσον είναι υπόχρεοι- ούτε και το πολυεκκαθαριστικό των έκτακτων εισφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v