Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Δεν αντέχει άλλους φόρους η κοινωνία

Περισσότερα φορολογικά μέτρα το 2011 θα είναι δυσβάσταχτα για τους φορολογουμένους και δεν θα αποφέρουν πολλά όσον αφορά στα έσοδα, προειδοποιεί η τρόικα στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Τρόικα: Δεν αντέχει άλλους φόρους η κοινωνία
Περισσότερα φορολογικά μέτρα το 2011 θα είναι δυσβάσταχτα για τους φορολογουμένους και δεν θα αποφέρουν πολλά όσον αφορά στα έσοδα, προειδοποιεί η τρόικα στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.  

Η αποστολή τόνισε ότι, δεδομένης της εφαρμογής πολλών μέτρων σε μικρό χρονικό διάστημα, ο αντίκτυπος στο έλλειμμα μπορεί να είναι μικρότερος από το άθροισμα της απόδοσης όλων των μέτρων.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει η τριμερής, πολλά νοικοκυριά μπορεί να μην έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να ανταποκριθούν σε όλα τα φορολογικά μέτρα.


Ξεχάστε τις μειώσεις στο ΦΠΑ

Ωστόσο, η τρόικα καλεί την κυβέρνηση να ξεχάσει τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και ιδίως τη μείωση του ΦΠΑ στην παρούσα φάση, βγάζοντας... κίτρινη κάρτα στα πενιχρά αποτελέσματα πάταξης της φοροδιαφυγής.

Η Κομισιόν εντάσσει το φορολογικό νομοσχέδιο στα μέτρα που έχουν καθυστερήσει και εκτιμά ότι η ψήφισή του θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του έτους.

Στην έκθεση τονίζεται ότι «η μια μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και δεν συνιστάται μια ημιτελής μεταρρύθμιση υπό καθεστώς χρονικής πίεσης».

Με τη διατύπωση αυτήν, εκτιμάται ότι η Κομισιόν προτείνει να παραπεμφθεί στις καλένδες επί του παρόντος η μεταρρύθμιση του φορολογικού, πολύ περισσότερο δε η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, την οποία έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, στην έκθεση αναφέρεται: «Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις, η κυβέρνηση σχεδιάζει μια συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού με στόχο την απλοποίηση του συστήματος και προκειμένου το φορολογικό να γίνει πιο φιλικό στην ανάπτυξη.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η κατάργηση εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων όσον αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ όπως και μια πιο ομοιόμορφη μεταχείριση στη φορολογία εισοδήματος θα επέτρεπαν τη μείωση των φόρων κυρίως στην εργασία και στις επιχειρήσεις.

Το κλιμάκιο επέμεινε ότι η μείωση των φόρων θα πρέπει να προχωρήσει μόνο στη βάση του ισοδύναμου αποτελέσματος. Για την ώρα, μια μείωση φόρων, και κυρίως των έμμεσων φόρων, δεν φαίνεται ενδεδειγμένη.

Επιπλέον, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μια μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και μια ημιτελής μεταρρύθμιση ή μια μεταρρύθμιση υπό χρονική πίεση δεν είναι ενδεδειγμένη. Παρ’ όλα αυτά, το κλιμάκιο συμφώνησε ότι η απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα συνέβαλε στη μείωση του κόστους συμμόρφωσης των επιχειρήσεων».

Κριτική ασκείται και για τις καθυστερήσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και τονίζεται ότι απτά αποτελέσματα σε αυτό το μέτωπο είναι καθοριστικά για την επιτυχία του προγράμματος εξαιτίας όχι μόνο των πρόσθετων εσόδων αλλά και των επιπτώσεων στην αποδοχή του συνολικού προγράμματος από την κοινωνία.

Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι το σχέδιο συγχωνεύσεων των εφοριών προχωρά με βραδείς ρυθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v