Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Να εκταμιευτεί η 6η δόση το συντομότερο

Εκταμίευση της 6ης δόσης για την Ελλάδα "όσο το δυνατόν συντομότερα", και αφού ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, συνιστά η τρόικα. "Καμπανάκι" για τη δυναμική του χρέους και τις τράπεζες. ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ.

Τρόικα: Να εκταμιευτεί η 6η δόση το συντομότερο
Εκταμίευση της 6ης δόσης για την Ελλάδα "όσο το δυνατόν συντομότερα" προτείνει η τρόικα στην έκθεσή της, ενώ κάνει λόγο για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης προς τα κάτω των μεσοπρόθεσμων προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ελλάδας, μεταδίδει το Reuters.

«Η Επιτροπή προτείνει η εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα: Μόλις νομοθετηθούν οι συμφωνηθείσες προηγούμενες δράσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, οι οποίες ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση», αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης.

Σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο αναφέρεται επίσης ότι η οικονομική ύφεση είναι σημαντικά ισχυρότερη της προβλεπομένης και πως το χρέος θα παραμείνει «σε πολύ υψηλό επίπεδο για αρκετά χρόνια». 

Ειδικότερα για εφέτος, η τριμερής εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 8,5-9% του ΑΕΠ, ενώ θα υποχωρήσει το 2012 στο 6,8% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη για το 2013 και το 2014 κάνει λόγο για μείωση του ελλείμματος στο 5,2% και 2,9% αντίστοιχα, με μέτρα όμως που μένει να συγκεκριμενοποιηθούν, όπως αναφέρεται σχετικά.

Όπως τονίζεται, η δυναμική του κρατικού χρέους παραμένει πολύ ανησυχητική. «Αν η δημοσιονομική προσαρμογή και οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις τηρηθούν και η ανάπτυξη ανταποκρίνεται στις δομικές μεταρρυθμίσεις, τότε το χρέος μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί από το 2013 και μετά».

«Σε σύγκριση με το outlook προ λίγων μηνών, η βιωσιμότητα του χρέους έχει επιδεινωθεί, δεδομένων των καθυστερήσεων στην ανάκαμψη, στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και λόγω της προοπτικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», αναφέρεται.

Η τριμερής υπογραμμίζει επίσης πως η κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ελλάδα παραμένει ευάλωτη. "Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς οι καταθέσεις συνεχίζουν να συρρικνώνονται παρά τις εισροές του Αυγούστου", αναφέρει σχετικά.  

Στο προσχέδιο της έκθεσης σημειώνεται ότι η Ελλάδα παρουσίασε αδυναμία στην εφαρμογή του προγράμματος περικοπής των δαπανών, ωστόσο η κυβέρνηση έκανε σημαντική πρόοδο στην προσαρμογή του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2011 εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή, σημειώνοντας όμως ότι οι στόχοι για το έλλειμμα θα επιτευχθούν το 2012 μέσω του επιπλέον πακέτου μέτρων που έχει προετοιμάσει η Αθήνα για τα έσοδα και τις δαπάνες.


* Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v