Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ:Νέα "γκάφα" με το πετρέλαιο θέρμανσης

Νέο αλαλούμ βρίσκεται επί θύραις, με πρωταγωνιστές και εταιρίες που «συγκατοικούν» σε πολυκατοικίες με νοικοκυριά. Το σενάριο προδικάζει ότι και αυτήν τη φορά θύμα θα είναι και τα έσοδα του προϋπολογισμού.

ΥΠΟΙΚ:Νέα γκάφα με το πετρέλαιο θέρμανσης
Νέο αλαλούμ βρίσκεται επί θύραις, με πρωταγωνιστές το υπουργείο Οικονομικών και εταιρίες που «συγκατοικούν» σε πολυκατοικίες με νοικοκυριά. Το σενάριο προδικάζει ότι και αυτήν τη φορά θύμα- πέρα από τα νεύρα των καταναλωτών- θα είναι και τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι τα νοικοκυριά εξακολουθούν και φέτος να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 30 Απριλίου -ασχέτως αν δεν μπορούν ακόμα να το προμηθευτούν εξαιτίας των κινητοποιήσεων των τελωνειακών-, σε αντίθεση με τα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν δικαιούνται πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένο ΕΦΚ.

Ξεκινώντας από αυτόν τον διαχωρισμό ως βάση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους εντός πολυκατοικιών, επομένως θερμαίνονται από τον κοινό καυστήρα της πολυκατοικίας όπως και τα νοικοκυριά και παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι πωλητές πετρελαίου δεν μπορούν -προφανώς- όταν πωλούν έναν τόνο πετρελαίου θέρμανσης να κόβουν μία απόδειξη με τον μειωμένο ΕΦΚ για τα νοικοκυριά της πολυκατοικίας και μία απόδειξη με αυξημένο ΕΦΚ για τα νομικά πρόσωπα της ίδιας πολυκατοικίας, το υπουργείο Οικονομικών μεγαλουργεί εκ νέου καταλήγοντας στην παρακάτω… απλούστατη λύση.

1. Τα νομικά πρόσωπα που στεγάζονται σε κοινό κτίριο με άλλα πρόσωπα παραλαμβάνουν αρχικά πετρέλαιο θέρμανσης με χαμηλό συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις δύο φορές τον χρόνο στην εφορία τους, στις οποίες θα αναγράφουν τις ποσότητες πετρελαίου που κατανάλωσαν, ώστε μετά η εφορία να υπολογίζει τον επιπλέον ΕΦΚ και ΦΠΑ που τους αναλογεί.

Η πρώτη δήλωση θα υποβάλλεται στις 20 Ιανουαρίου (θα αφορά στην περίοδο 15 Οκτωβρίου - 31 Δεκεμβρίου) και η δεύτερη στις 15 Μαΐου (θα αφορά στις ποσότητες που καταναλώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου). Δηλαδή, θα κάνουν από μόνοι τους υπεύθυνες δηλώσεις για να πληρώσουν έξτρα φόρο.

2. Πόσος είναι ο ΕΦΚ; Ο οφειλόμενος Ε.Φ.Κ. που καταβάλλεται από τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν επαγγελματική εγκατάσταση σε κοινό κτίριο με άλλα πρόσωπα, προκύπτει από το γινόμενο της συνολικά χρησιμοποιηθείσας ποσότητας καυσίμων με τη διαφορά των εκάστοτε ισχυόντων συντελεστών του Ε.Φ.Κ. (π.χ.: 412 - 60 = 352 ευρώ). Με τον Ε.Φ.Κ. καταβάλλεται και ο αναλογών επί του ποσού Ε.Φ.Κ. ΦΠΑ, ο οποίος διαμορφώνεται με βάση τον συντελεστή που ισχύει κατά την έκδοση του φορολογικού στοιχείου (απόδειξη λιανικής πώλησης) συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και οι λοιπές επιβαρύνσεις. Τους φόρους αυτούς δεν χρειάζεται να τους υπολογίσουν τα νομικά πρόσωπα. Θα τους υπολογίσει η εφορία.

3. Πόσο πετρέλαιο έκαψα; Τα νομικά πρόσωπα όμως θα πρέπει να υπολογίσουν τη συνολικά χρησιμοποιηθείσα ποσότητα καυσίμων, η οποία αν μεσολαβεί εταιρία έκδοσης κοινοχρήστων προκύπτει εύκολα, αν όχι τα πράγματα είναι ακόμα …καλύτερα. Όπως ορίζεται στην απόφαση που υπογράφει ο Ευάγγ. Βενιζέλος «για τις λοιπές περιπτώσεις όπου δεν μεσολαβεί εταιρία κοινοχρήστων η συνολική ποσότητα καυσίμων προκύπτει από υπεύθυνη δήλωση του αστικά υπευθύνου του νομικού προσώπου, βάση του ποσοστού που αναλογεί στο διαμέρισμα στέγασης του νομικού προσώπου (κατ’ αναλογία των τετραγωνικών μέτρων που έχει επί του συνόλου του κτιρίου ή βάση των χιλιοστών συμμετοχής στη θέρμανση εκ του καταστατικού του κτιρίου). Απλούστατο!...

4. Τι κάνει ο πωλητής πετρελαίου θέρμανσης; Οι διανομείς πετρελαίου (εταιρίες, βυτιοφορείς, πρατηριούχοι) είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης στους τελικούς καταναλωτές.

5. Και πώς βρίσκει τους οφειλέτες έξτρα φόρων;

Τα στοιχεία θα τα τσεκάρει με τις καταστάσεις που υποχρεούνται να αποστέλλουν στην εφορία οι διανομείς πετρελαίου (εταιρίες, βυτιοφορείς, πρατηριούχοι). Αν μάλιστα δημιουργούνται υπόνοιες ότι κάποιο νομικό πρόσωπο χρησιμοποιεί πετρέλαιο για θέρμανση με μειωμένο ΕΦΚ, θα επεμβαίνει το ΣΔΟΕ! Όπως ορίζεται στην απόφαση, «προκειμένου να καταστεί ευχερής ο έλεγχος της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) για σκοπούς θέρμανσης, η 30ή Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προβαίνει σε έλεγχο όλων των κινήσεων που υποβάλλονται από τα μέλη του μητρώου ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. στο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Πετρελαίου Θέρμανσης που τηρείται στη Γ.Γ.Π.Σ. και αφορούν παραστατικά πώλησης πετρελαίου θέρμανσης σε τελικούς καταναλωτές.

Εν συνεχεία, εξετάζει τον Α.Φ.Μ. του προσώπου στο οποίο αφορά η δαπάνη για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης καθώς και τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου στη θέρμανση του οποίου αφορά η σχετική προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης και διασταυρώνει τα ως άνω στοιχεία με τα στοιχεία που παραλαμβάνονται από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.) Α.Ε.

Σε περίπτωση όπου μετά την επεξεργασία και τη διασταύρωση όλων των δεδομένων των συναλλαγών και παραστατικών εμφανίζονται ενδείξεις - στοιχεία βάσει των οποίων δημιουργούνται υπόνοιες ότι νομικό πρόσωπο παρέλαβε για σκοπούς θέρμανσης, πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL), με μειωμένο συντελεστή ΕΦΚ, ειδοποιείται αμέσως η κεντρική υπηρεσία ΣΔΟΕ, η οποία, αφού αξιολογήσει τα αποστελλόμενα στοιχεία, μεριμνά για τη διενέργεια των κατά περίπτωση αναγκαίων φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, από τις κατά τόπους αρμόδιες περιφερειακές δ/νσεις του, καθώς και από τις καθ’ ύλην και κατά τόπους αρμόδιες φορολογικές και τελωνειακές αρχές».

Η παραπάνω διαδικασία ίσως αποτελεί μία πτυχή της… ρητορικής ερώτησης γιατί δεν καταφέρνει το υπουργείο Οικονομικών να μαζέψει τα έσοδα που προϋπολογίζει κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση αφορά στα εξής νομικά πρόσωπα:
- Ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, κοινωνίες αστικού δικαίου, που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρίες, συμμετοχικές ή αφανείς, καθώς και κοινοπραξίες της παρ. 2 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Π.Δ. 186/1992, ΦΕΚ 84/Α΄).

- Ημεδαπές ανώνυμες εταιρίες.

- Δημόσιες, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα αν αποτελούν ή όχι ίδια νομικά πρόσωπα.

- Συνεταιρισμούς που έχουν συσταθεί νόμιμα και οι ενώσεις τους.

- Αλλοδαπές επιχειρήσεις που λειτουργούν με οποιονδήποτε τύπο εταιρίας, καθώς και κάθε είδους αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων.

- Ημεδαπές εταιρίες περιορισμένης ευθύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v