Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρύθμιση δανείων για δημοσίους υπαλλήλους

Τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων τους στις τράπεζες θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που πλήττονται από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και όσοι ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας.

Ρύθμιση δανείων για δημοσίους υπαλλήλους
Τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων τους στις τράπεζες θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που πλήττονται από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και όσοι ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας με ειδική διάταξη νόμου η οποία θα ενσωματωθεί στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο, έπειτα από συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σχετική διάταξη έχει ήδη ενσωματωθεί αναφορικά με τον διακανονισμό οφειλών δημοσίων υπαλλήλων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τη διάταξη προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, με φόντο την κατάθεση σχετικής τροπολογίας από τη Λ. Κατσέλη, η οποία εμμένει στις αρχικές της θέσεις να μην ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «μετά από συνεννόηση που έκανα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, τον κ. Ράπανο, θα προστεθεί στο νομοσχέδιο και ρητά μια πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία, με προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, θα ρυθμίζονται τα θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία εξυπηρέτησης και αποπληρωμής δανείων που έχουν λάβει πρόσωπα που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Βεβαίως, για το κάθε πρόσωπο θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και η συνολική περιουσιακή κατάσταση. Αυτό θα προστεθεί και ρητά ως ρύθμιση στο νομοσχέδιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα η βουλευτής της Β΄ Αθηνών και πρώην υπουργός Λ. Κατσέλη είχε υποβάλει τροπολογία -την οποία υπέγραφαν 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- για την ενσωμάτωση διάταξης στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο με την οποία παρέχονται διευκολύνσεις σε δημοσίους υπαλλήλους για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς πιστωτικά ιδρύματα. Η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά σε όσους εργαζόμενους στο Δημόσιο τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εργασιακής εφεδρείας, καθώς και σε όσους υφίστανται μειώσεις των αποδοχών τους τουλάχιστον κατά 20% λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία που υπέβαλε η κ. Κατσέλη, εφόσον πρόκειται για συμβάσεις δανείων δίνεται η δυνατότητα να εφαρμοστεί ένα από τα ακόλουθα:

α) περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος,

β) αναστολή κατά τη διάρκεια της εφεδρείας της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση και

γ) παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια.

Για τις ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζεται το επιτόκιο της σύμβασης.

Με τη ρύθμιση αυτή δίνεται μια ουσιαστική βοήθεια σε εργαζόμενους που υφίστανται απρόβλεπτη ανατροπή των οικογενειακών τους προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν, χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα, στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v