Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίτημα για αλλαγή στο σύστημα πληρωμής ΑΠΕ

Το σημερινό μοντέλο ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βασίζεται σε στρεβλώσεις, είχε ως αποτέλεσμα τεράστια ελλείμματα στο σχετικό λογαριασμό του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ δυσφημίζει τις ΑΠΕ.

Αίτημα για αλλαγή στο σύστημα πληρωμής ΑΠΕ
Το σημερινό μοντέλο ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βασίζεται σε στρεβλώσεις, είχε ως αποτέλεσμα τεράστια ελλείμματα στο σχετικό λογαριασμό του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ δυσφημίζει τις ΑΠΕ.

Η άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού και κυρίως η αποσύνδεση του τέλους ΑΠΕ από την οριακή τιμή του συστήματος (χονδρική τιμή ηλεκτρικού), σε συνδυασμό με την υλοποίηση των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπως δημιουργία εσόδων υπέρ των ΑΠΕ, με επιβολή τέλους στο λιγνίτη, πλήρης εφαρμογή του 3ου ενεργειακού πακέτου, αλλαγή σκοπού για το τέλος ΕΡΤ κλπ, θα επέτρεπαν ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, και επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών.

Τα παραπάνω αποτελούν κοινό παρονομαστή των προτάσεων που κατέθεσαν οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς που ασχολούνται με τις ΑΠΕ. Αντικείμενο των προτάσεων, είναι η οριστική αντιμετώπιση του ελλείμματος που υπάρχει στο λογαριασμό του ΔΕΣΜΗΕ. Μέσω αυτού πληρώνεται ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ή καλύτερα, καλύπτεται η διαφορά μεταξύ της τιμής χονδρικής που διαμορφώνεται ανά ώρα και της συγκεκριμένης τιμής κιλοβατώρας που ισχύει για κάθε τεχνολογία ΑΠΕ.

Οι προτάσεις των φορέων των ΑΠΕ θα αξιολογηθούν από το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα άμεσης και μεσοπρόθεσμης εμβέλειας, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα, αλλά και να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο καταναλωτής, είτε οικιακός είτε επαγγελματικός.

Ας σημειωθεί ότι με το σημερινό σύστημα, το οποίο απορρίπτουν συλλήβδην όλοι οι φορείς, η κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ, και κυρίως η κάλυψη των αναγκών για το 2012, επιβάλει τη μεσοσταθμική αύξηση του τέλους ΑΠΕ σε 5,6 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, δυσβάστακτο υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, στις προτάσεις του χαρακτηρίζει ψευδεπίγραφο «Τέλος ΑΠΕ» το οποίο, πολύ μικρή σχέση έχει με τις ΑΠΕ και δεν αντιστοιχεί στις νέες συνθήκες της αγοράς και στην προοπτική της μεγάλης ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Εκτός από την ανάγκη υιοθέτησης των προτάσεων της ΡΑΕ, ο ΕΣΗΑΠΕ ζητά να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού και πληρωμής του λεγόμενου «Τέλους ΑΠΕ», ώστε να αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και να ενισχύει ουσιαστικά την διείσδυση των ΑΠΕ στην χώρα μας.

Η Επιστημονική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας από την πλευρά της, σημειώνει ότι βασικό στοιχείο της αναθεώρησης του σημερινού συστήματος, το οποίο σχεδιάστηκε πριν 12 χρόνια και δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές συνθήκες, θα πρέπει να είναι η ενσωμάτωση του συνολικού κόστους των Α.Π.Ε. (Feed In Tariff) στα τιμολόγια λιανικής εμπορίας, με βάση τη συνολική πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ από τους φορείς του κλάδου.

Ας σημειωθεί ότι γενεσιουργός αιτία των ελλειμμάτων που έχουν δημιουργηθεί, είναι οι χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στην χονδρεμπορική αγορά (Οριακή Τιμή του Συστήματος). Βάσει της τιμής αυτής αμείβονται όλοι όσοι παράγουν ή εισάγουν ενέργεια στην Ελλάδα, και την πληρώνουν οι προμηθευτές προκειμένου να την μεταπουλήσουν στους πελάτες τους.

Οι παραγωγοί κατηγορούν τον Διαχειριστή - ΔΕΣΜΗΕ ότι χειραγωγεί την Οριακή Τιμή και τη διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να δίνει προβάδισμα στη ΔΕΗ (που είναι και παραγωγός και προμηθευτής) σε βάρος των ανεξάρτητων παραγωγών που χρησιμοποιούν ακριβό καύσιμο.

Στους παραγωγούς ΑΠΕ που απολαμβάνουν συμβολαιοποιημένες τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, διαφορετικές για κάθε τεχνολογία (φωτοβολταϊκά 400-500 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, αιολικά 87 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες κοκ) ο λογαριασμός ΑΠΕ του ΔΕΣΜΗΕ, καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της Οριαακής τιμής και της συμβολαιοποιημένης τιμής.

Έτσι, όσο πιο χαμηλά διαμορφώνεται η Οριακή Τιμή, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται ο λογαριασμός αυτός. Για παράδειγμα, με Οριακή Τιμή γύρω στα 60 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, ο λογαριασμός ΑΠΕ του ΔΕΣΜΗΕ θα επιβαρυνθεί με 27 ευρώ για κάθε 1.000 κιλοβατώρες από αιολικά και με 340-440 ευρώ για κάθε 1.000 κιλοβατώρες από φωτοβολταϊκά.

Αν όμως η Οριακή Τιμή διαμορφώνονταν στα περίπου 90 ευρώ τότε τα αιολικά για παράδειγμα θα λειτουργούσαν πιστωτικά στο λογαριασμό του ΔΕΣΜΗΕ.

Εν τέλει από το σημερινό σύστημα, οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι προμηθευτές που αγοράζουν φθηνά από το σύστημα, ενώ ζημιωμένοι οι καταναλωτές που θα κληθούν να καλύψουν τα ελλείμματα του λογαριασμού και οι ίδιες οι ΑΠΕ, οι οποίες λόγω των στρεβλών πολιτικών που εφαρμόζονται χαρακτηρίζονται ως οι υπαίτιοι του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v