Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Τα ”συν” και ”πλην” των ελληνικών τραπεζών

”Προβληματικά στοιχεία” στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών, αλλά και έλλειψη δανειακής κουλτούρας εντοπίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) σε νέα έκθεσή του για τον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα. Ποια επισημαίνονται ως ”θετικά σημεία”.

S&P: Τα  ”συν” και ”πλην” των ελληνικών τραπεζών
”Προβληματικά στοιχεία” στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών, αλλά και έλλειψη δανειακής κουλτούρας εντοπίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) σε νέα έκθεσή του για τον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα.

Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, τονίζει ο οίκος, θα πρέπει να διαχειριστεί τους κινδύνους που ανακύπτουν από την ταχεία δανειακή επέκταση, όπως επίσης και να εξοικειωθεί με τα νεοεισαχθέντα στην αγορά δανειακά προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, τονίζεται ότι αν και η S&P εντοπίζει σημαντικές βελτιώσεις στον σχετικό κανονισμό και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ”προληπτική επόπτευση” εξακολουθεί να υπολείπεται της διεθνούς πρακτικής. Επίσης, αναφέρεται, ο βαθμός διαφάνειας και η ποιότητα της χρηματοοικονομικής ενημέρωσης εμφανίζει διαφορές από τράπεζα σε τράπεζα.

Ωστόσο, στην ίδια έκθεση τονίζεται πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, καθώς και ότι οι προοπτικές ανάπτυξής του είναι μεσοπρόθεσμα ελκυστικές μεσοπρόθεσμα.



”Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απολαμβάνει ελκυστικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και ωριμάζει γρήγορα, παραμένει ωστόσο λιγότερο ανεπτυγμένο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αντιμετωπίζει περισσότερους κινδύνους”, ανέφερε η έκθεση.

Ο οίκος αξιολογεί τον τραπεζικό κλάδο με ”BBB”, χαμηλότερα από τις κορυφαίες τράπεζες στις υπόλοιπες 14 ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως τονίζει ο διεθνής οίκος, η πρόκληση των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα χρόνια θα είναι να αποδείξουν ότι μπορούν να διατηρήσουν την τάση βελτίωσης των καθαρά τραπεζικών κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v