Core tier 1 στο 9% πρέπει να έχουν οι τράπεζες

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι περιμένει πως η Ευρώπη θα συμφωνήσει σε απαίτηση από τις τράπεζες να διατηρούν βασικά εποπτικά κεφάλαια ύψους 9%. Η κ. Valerie Pecresse ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει έως το 2013.

Core tier 1 στο 9% πρέπει να έχουν οι τράπεζες
Η Ευρώπη θα συμφωνήσει σε απαίτηση από τις τράπεζες να διατηρούν βασικά εποπτικά κεφάλαια ύψους 9%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε. Συμπλήρωσε πως οι χρηματαγορές πρέπει επειγόντως να σταθεροποιηθούν ώστε να περιοριστεί η ζημία των πρόσφατων κλυδωνισμών στην πραγματική οικονομία, σημείωσε.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters, τόνισε πως η οριστική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Στέφεν Σάιμπερτ, εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, που χαρακτήρισε "όνειρο" τα σενάρια περί συνολικής λύσης στην κρίση χρέους στη Σύνοδο Κορυφής. "Τα όνειρα που έχουν κάποιοι ότι θα υπάρξει ένα πακέτο που θα δώσει λύσεις σε όλα, δεν θα πραγματοποιηθούν", δήλωσε σχετικά. 

Οι χώρες που δέχονται πιέσεις από τις χρηματαγορές θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες αποφάσεις, πρόσθεσε ο υπουργός. Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του την Κυριακή ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τάχθηκε υπέρ ενός μεγαλύτερου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους.

Το 2013 πρέπει να φτάσουν τα εποπτικά κεφάλαια στο 9%, λέει η Γαλλία

Η Ε.Ε. θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εφαρμόσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% από το 2013, όπως επισήμανε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης. Η Valerie Pecresse, που είναι και υπουργός Προϋπολογισμού, δήλωσε πως θα πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών, αν και είναι δομικά ισχυρές, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

«Οδεύουμε σε μία συνολική ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε η κ. Pecresse μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και συμπλήρωσε: «Θα ζητήσουμε από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9% από το 2013 ώστε να είναι πιο ισχυρές στην αντιμετώπιση κινδύνων».

«Για τις γαλλικές τράπεζες θέλουμε να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά κεφάλαια και αυτό σημαίνει λιγότερα μπόνους και καθόλου μερίσματα, ενώ μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τους ιδιώτες επενδυτές. Το κράτος είναι ο ύστατος δανειστής εάν ορισμένες τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε η κ. Pecresse.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v