Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η UBS δικαιώνει τον... Σάλλα!

Η εφαρμογή μεγαλύτερου "κουρέματος" στα ελληνικά ομόλογα δεν αρκεί για επαρκή μείωση του χρέους της Ελλάδας, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της UBS, επιβεβαιώνοντας όσα ανέφερε ο Μιχάλης Σάλλας.

Πώς η UBS δικαιώνει τον... Σάλλα!
Η εφαρμογή μεγαλύτερου "κουρέματος" στα ελληνικά ομόλογα δεν αρκεί για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας σε διατηρήσιμα επίπεδα, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της UBS, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Η UBS σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "κούρεμα" της τάξεως του 50% ουσιαστικά θα οδηγήσει σε μείωση του υφιστάμενου χρέους της χώρας μόλις κατά 22%, από τη στιγμή όπου θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες. Για να μειωθεί το χρέος κατά το επιθυμητό 50% θα πρέπει να επιβληθεί καθολικό "κούρεμα" στα ομόλογα της τάξεως του 100%, σημειώνει ο οίκος! 

Ανάλογου περιεχομένου ήταν η εκτίμηση που έκανε νωρίτερα ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι "κούρεμα 50% θα μειώσει το χρέος κατά μόλις 20 - 25 δισ. "και όχι κατά 180 δισ. ευρώ, όπως πιστεύουν πολλοί". 

Στο τέλος της ημέρας, και έπειτα από νέο δανεισμό της Ελλάδας για στήριξη των ταμείων και επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, το όφελος για την Ελλάδα θα είναι μόλις 10 - 15 δισ. ευρώ, από σύνολο χρέους 360 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Σάλλας. 

Οι οικονομολόγοι της UBS υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση μεγαλύτερου "κουρέματος" τόσο τα ομόλογα που διατηρεί η ΕΚΤ όσο και τα δάνεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθούν στο deal. 

Επίσης, στις υποθέσεις τους περιλαμβάνουν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, χρησιμοποιώντας πόρους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στους ομολογιούχους. 

Η UBS προκρίνει ένα "super PSI", ή αναδιάρθρωση που θα αποφεύγει διαγραφή του κεφαλαίου, σε μια λύση τύπου Brady Bonds, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην κρίση χρέους της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του '80. 
  
  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v