Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ε.Ε. το «κούρεμα», οι αναλυτές το... ξύρισμα!

Mε καμένη γη μοιάζουν οι τραπεζικές μετοχές. Οι κεφαλαιοποιήσεις τους έχουν υποχωρήσει τόσο χαμηλά, που ενώ την 11/10 ο τραπεζικός δείκτης έπεφτε 13% και ο δείκτης της Μ.Κ. δεν «έχανε» ούτε 4%, ο ΓΔ υποχωρούσε μόλις 2%!

Η Ε.Ε. το «κούρεμα», οι αναλυτές το... ξύρισμα!
** Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις τράπεζες και την απότομη προσγείωσή τους, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Mε καμένη γη μοιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο Χ.Α…
Οι κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα που είναι ενδεικτικό ότι, ενώ την Τρίτη 11 Οκτωβρίου ο τραπεζικός δείκτης βουτούσε 13% και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν «έχανε» ούτε 4%, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε μόλις 2%!

Η βαρύτητα των τραπεζών είναι πλέον πολύ μικρότερη και η Εθνική Τράπεζα διαθέτει πλέον την πέμπτη κατά σειρά κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. Η συνεχιζόμενη συζήτηση στους κόλπους της Eυρωπαϊκής Ένωσης για το πόσο «κούρεμα» πρέπει να υπάρξει στο ελληνικό χρέος προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, έχει οδηγήσει τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές σε τρομακτικές απώλειες, ενώ όσο οι τελικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται και -το κυριότερο- οι αποφάσεις δεν υλοποιούνται, οι συνθήκες sell off στην αγορά θα συνεχίσουν να κυριαρχούν.

Επιπλέον, παρά τη συνεχιζόμενη υποαπόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, οι αναλυτές συνεχίζουν να αλλάζουν προς το χειρότερο τόσο τις συστάσεις τους όσο και τις εκτιμήσεις τους, παραμένοντας ιδιαίτερα αρνητικοί και πλέον έχουν πάρει το… ξυράφι για τις τιμές-στόχους που δίνουν.

Τελευταία η Goldman Sachs αποτίμησε ως δίκαιη τιμή για την Eθνική τα 3,5 ευρώ, για το Tαχ. Tαμιευτήριο τα 75 λεπτά, για την ΑΤΕBank τα 30 λεπτά, για τη Marfin P.Β. τα 40 λεπτά και για την Κύπρου το 1,45 ευρώ ανά μετοχή.

* Για την Εθνική Τράπεζα, από τις αρχές του 2011, η απόδοση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι -73,55%, ενώ η μέση τιμή-στόχος έχει διαμορφωθεί από τα 8,6 ευρώ που ήταν στις αρχές του 2011 στα 3,80 ευρώ και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 138%. Τον τελευταίο μήνα, η μετοχή της ΕΤΕ έχει χάσει το 50% της αξίας της και οι ζημίες των 52 εβδομάδων είναι άνω του 80%. Η ΕΤΕ έχει εγγράψει 1,65 δισ. ζημία από τα ελληνικά ομόλογα από το PSI.

* Η απόδοση της Alpha Bank στο ταμπλό από τις αρχές έτους βρίσκεται στο -78% και η μέση τιμή-στόχος για τη μετοχή της έχει μειωθεί από τα 5,35 ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους στα 2,75 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 231%, αφού στο ταμπλό αποτιμάται κάτω από 1 ευρώ. Η Alpha Bank στο εξάμηνο εμφάνισε απομείωση ελέω PSI προ φόρων 538,6 εκατ. ευρώ.

* Αναφορικά με την EFG Eurobank, παρά την υψηλή υποαπόδοση του τίτλου έως σήμερα στο ταμπλό του Χ.Α., στο -85%, η μέση τιμή-στόχος τώρα φτάνει τα 2,1 ευρώ από 4,9 ευρώ στις αρχές του 2011. Ο τίτλος της τράπεζας «χάνει» 56% τον τελευταίο μήνα και 90% στο δωδεκάμηνο. Το PSI «στοίχισε» 830 εκατ. ευρώ προ φόρων.

* Για την Τράπεζα Πειραιώς, οι αναλυτές συνεχίζουν να είναι άκρως επιφυλακτικοί. Η τιμή-στόχος έχει υποχωρήσει από το 1,83 ευρώ στις αρχές του έτους στο 0,63 ευρώ, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. αποτιμάται στα 25 λεπτά. Η απόδοση στο ταμπλό είναι -87% από τις αρχές έτους και -55% τον τελευταίο μήνα, ενώ από το PSI στο εξάμηνο «έγραψε» απώλειες 1 δισ. ευρώ προ φόρων.

* Όσον αφορά στην Τραπεζα Κυπρου, παρά την καλύτερη πορεία της σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, υποαποδίδει σε σχέση με τους δείκτες σημαντικά, ενώ από τις αρχές έτους χάνει σχεδόν 60%. Οι αναλυτές παραμένουν ελαφρώς πιο θετικοί για την Κύπρου, όμως η μέση τιμή-στόχος της έχει περιοριστεί στα 1,9 ευρώ από 4,15 ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους και το περιθώριο ανόδου περιορίζεται στο 79%. Το PSI προκάλεσε ζημίες 281 εκατ. ευρώ προ φόρων.

* Για τη Marfin Popular Bank το ταμπλό από τις αρχές του έτους «γράφει» -72,33%, ενώ η τιμή-στόχος έχει κινηθεί και σε αυτήν την περίπτωση πτωτικά στο 0,43 ευρώ από το 1,06 ευρώ. Η τράπεζα σημείωσε απώλειες 274 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στο PSI.

* Για την ATEbank, η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στο 0,30 ευρώ από 3,12 ευρώ στις αρχές του έτους. Η μετοχή στο ταμπλό του Χ.Α. σημειώνει απώλειες 94% από τις αρχές του έτους και η απόδοσή της τον τελευταίο μήνα είναι -68%. Η ΑΤΕbank εμφάνισε ζημίες απομείωσης προ φόρων λόγω συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της τάξεως των 835 εκατ. ευρώ.

* Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η κεφαλαιοποίηση του οποίου είναι λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, οι απώλειες από 1η/1 είναι 88% και τον τελευταίο μήνα πάνω από 68%, η χειρότερη απόδοση μεταξύ όλων των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Για το Τ.Τ., η μέση τιμή-στόχος διαμορφώνεται στο 1 ευρώ από 3,45 ευρώ στις αρχές του 2011. Η συμμετοχή στο PSI στοίχισε στο Τ.Τ. 565 εκατ. ευρώ προ φόρων.

** Οι σχετικοί πίνακες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις τράπεζες και την απότομη προσγείωσή τους, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v