Νέο σχέδιο για το EFSF με "ουρά" για την Ελλάδα

Σημαντικό έδαφος κερδίζει στην Ευρώπη το σχέδιο του ασφαλιστικού κολοσσού Allianz για μετατροπή του EFSF σε "ασφαλιστή" κρατικών ομολόγων, με εφαρμογή και στην περίπτωση της Ελλάδας. Τι προβλέπει αναλυτικά η πρόταση.

Νέο σχέδιο για το EFSF με ουρά για την Ελλάδα
Σχέδιο για τη λειτουργία του EFSF στα πρότυπα ενός οργανισμού ασφάλισης - εγγύησης κρατικών ομολόγων, που θα εγγυάται πρακτικά ένα σημαντικό ποσοστό της αξίας κρατικών ομολόγων (διαφορετικό κατά περίπτωση) των λιγότερο ή περισσότερο "προβληματικών" χωρών έχει καταθέσει ο ασφαλιστικός κολοσσός Allianz. 

Το παραπάνω σχέδιο είχε παρουσιάσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Dr Michael Heise, Chief Economist του Allianz Group, και είχε δημοσιευθεί στο Euro2day ( CEO Allianz: Πρότεινε μηχανισμό ασφάλισης χρέους). Ο κ. Heise είχε αναφέρει τότε ότι θα μπορούσε ο EFSF να εγγυάται το πρώτο 30%, για παράδειγμα, της ζημίας που θα εγγράψει κάτοχος ομολόγων χώρας-μέλους της ευρωζώνης που θα βρεθεί σε αδυναμία εξόφλησης.

Το σχέδιο επικαλείται σήμερα δημοσίευμα της "Wall Street Journal", κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη και έχει την υποστήριξη άλλων ιδιωτικών κολοσσών. Υψηλόβαθμα στελέχη της Allianz αναφέρουν ότι λαμβάνεται πλέον σοβαρά υπ' όψιν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ μεταξύ άλλων φέρεται να έχει την υποστήριξη της Deutsche Bank, της Munich Re κι ορισμένων γαλλικών τραπεζών. Στην προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου φέρεται να συμμετέχει και η αμερικανική Goldman Sachs.

To συγκεκριμένο σχέδιο (δείτε τη σύντομη παρουσίαση στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό") προβλέπει τη μόχλευση των κεφαλαίων που θα διαθέτει το EFSF σε 1,1 δισ. ευρώ περίπου και τη χρήση τους για την εγγύηση κρατικών ομολόγων των ευπαθών χωρών κατά ένα μέρος.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι 40%, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία η εγγύηση θα έφτανε στην περιοχή του 25%. Δηλαδή, ο EFSF να εγγυάται την αγορά κρατικών ομολόγων και αν η εγγύηση καταπίπτει λόγω αδυναμίας εξόφλησης του κράτους-μέλους να καταβάλει μέρος της ζημίας (έως το 40% της ονομαστικής αξίας στην περίπτωση της Ελλάδας, βάσει των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει).

Πρακτικά, οι εμπνευστές του σχεδίου εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο το EFSF θα μπορούσε να εγγυηθεί το σύνολο του χρέους των ευπαθών χωρών (που αγγίζει τα 3 τρισ. ευρώ), κατά τα προαναφερθέντα ποσοστά, ώστε να ενθαρρυνθούν η αγορά και η διακράτησή τους από τους επενδυτές, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την εγγύηση νέων εκδόσεων ή ανταλλαγών ομολόγων (όπως θα συμβεί στο πλαίσιο του PSI).

Ειδικά για την Ελλάδα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Allianz στη "Wall Street Journal", το EFSF με τη νέα ονομασία European Sovereign Insurance Mechanism (ESIM) θα μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις στα νέα ομόλογα με τα οποία θα ανταλλάξουν υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα οι συμμετέχοντες στο PSI, ανεξαρτήτως του "κουρέματος" που τελικά θα προβλεφθεί και με τρόπο που να μη δημιουργεί ελκυστικό προηγούμενο για άλλες προβληματικές χώρες.

"Η ομορφιά αυτού του εργαλείου", αναφέρουν στελέχη της Allianz, "είναι ότι είναι τόσο ευέλικτο που καλύπτει διαφορετικές περιπτώσεις τώρα και στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την κάλυψη όλου του χρέους των ευπαθών χωρών". Ταυτόχρονα προσθέτουν ότι με τον τρόπο αυτό το EFSF δεν θα έχει ανάγκη αξιολόγηση "AAA".

Σημειώνεται ότι αρχικά το σχέδιο είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση της Γερμανίας διότι θεωρήθηκε ότι θα σκοντάψει σε νομικά κυρίως εμπόδια, αναφορικά με τη δυνατότητα κρατών-μελών να εγγυώνται τα χρέη άλλων κρατών-μελών. Εμπόδια όμως που φέρεται να έχουν πλέον ξεπεραστεί μέσα από ρήτρες εκτάκτου ανάγκης στις συνθήκες της ευρωζώνης.

Εντούτοις, μέσα από ένα τέτοιο σχήμα δεν προβλέπεται χρήση του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, που θα πρέπει υποχρεωτικά να αναληφθεί από τις επιμέρους κυβερνήσεις. 

* Η πρόταση της Allianz για το EFSF δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v