Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμεση εξόφληση των έργων του "ΘΗΣΕΑΣ"

Την άμεση εξόφληση, εντός του έτους, όλων των οφειλών προς τους εργολήπτες για έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», υποσχέθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

Αμεση εξόφληση των έργων του ΘΗΣΕΑΣ
Την άμεση εξόφληση, εντός του έτους, όλων των οφειλών προς τους εργολήπτες για έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», υποσχέθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των ΠΕΣΕΔΕ - ΠΕΔΜΕΔΕ, έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές για τα έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος στη συνάντηση που είχε με τα Προεδρεία των Εργοληπτικών Οργανώσεων παρισταμένου και εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι από το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσει η καταβολή των οφειλομένων στους εργολήπτες δημοσίων έργων της χώρας.

Στη σημερινή συνάντηση, συμμετείχαν από πλευράς ΠΕΣΕΔΕ ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Σαββίδης και ο Αν. Γεν. Γραμματέας Νικόλαος Καλτσάς, από πλευράς ΠΕΔΜΕΔΕ ο Πρόεδρος Γεώργιος Ρωμοσιός, ο Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Δακτυλίδης ο Γεν. Γραμματέας Ευάγγελος Κασσελάς, καθώς και ο Νομικός Σύμβουλος Ευθύμιος Αναγνωστόπουλος, ενώ από την ΚΕΔΚΕ συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της κ. Παναγιώτης Βασιλείου.

Tα βασικά θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στη συνάντηση ήταν:
1. ΕΝΟΤΗΤΑ «ΘΗΣΕΑΣ»
α. Εξέλιξη πληρωμών
β. Ένταξη επιλέξιμων έργων στο ΕΣΠΑ
2. ΟΦΕΙΛΕΣ ΟΤΑ (ΣΑΤΑ κλπ.)
3. ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑ κλπ)

Οι εκπρόσωποι των Εργοληπτικών Οργανώσεων, τόσο της ΠΕΣΕΔΕ, όσο και της ΠΕΔΜΕΔΕ έδωσαν έμφαση και πάλι στο φλέγον θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών που έχει οδηγήσει στον αφανισμό των περισσότερων εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Τονίσθηκε ξανά ότι οι οφειλές στους εργολήπτες δημοσίων έργων έχουν ξεκινήσει εδώ και μία πενταετία τουλάχιστον, καθιστώντας την κατάσταση ανυπόφορη. Εξέφρασαν για μιαν ακόμη φορά την ανησυχία τους διότι πέραν των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις πληρωμές από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» που θα το αντικαταστήσει και ζήτησαν:

• Την άμεση αποπληρωμή των εκτελεσμένων έργων,
• την ένταξη επιλέξιμων έργων του «ΘΗΣΕΑ» στο ΕΣΠΑ,
• την άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ» και ένταξή του στο ΕΣΠΑ κ.ά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι περιελήφθη διάταξη στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, συζητείται και ψηφίζεται άμεσα στη Βουλή «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», στο άρθρο 40, παράγραφος 7, σύμφωνα με την οποία «Η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ασκεί καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, κατά την έννοια του άρθρου 4, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η απόφαση για την ένταξη πράξεων ή την ανάκληση αυτών, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 8, εκδίδεται από τον Υπουργό Εσωτερικών». Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕΤΑΑ θα ασκεί καθήκοντα διαχειριστικής αρχής μέσα από την οποία θα πληρωθούν όλα τα έργα του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ έως τις 31.12.2011.

Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής από τον Υπουργό Οικονομικών τροπολογία που θα παρέχει ρευστότητα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να εξοφληθούν οι παλαιές υποχρεώσεις των Δήμων προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων και άλλους οφειλέτες.

Ο κ. Κουκουλόπουλος υπολογίζει –όπως είπε- ότι αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο και δημοσιευτεί στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα εκδοθούν οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις και θα ενημερωθούν άμεσα οι Δήμαρχοι. Οι διαδικασίες αυτές θα χρειαστούν περίπου 15 ημέρες και στη συνέχεια τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις.

Ο κ. Κουκουλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί κατεύθυνση για ευελιξία και εφόσον οι φάκελοι είναι πλήρεις, θα ενταχθούν στη ρύθμιση όλα τα έργα. Ο ίδιος υπολογίζει ότι μέχρι τον Μάϊο του 2012 θα πληρωθούν έργα ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου και τέλος τόνισε ότι σκέπτονται άμεσα με ανάλογο τρόπο να προωθηθεί και το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v