Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress tests-αστραπή εν όψει "διάσωσης"

Αποτίμηση των κρατικών ομολόγων σε τιμές αγοράς ζήτησε η ΕΒΑ. Τα σενάρια για ελάχιστο Core Tier I, οι αντιδράσεις και το ύψος του λογαριασμού. Εκτιμήσεις ότι δεκάδες τράπεζες θα κοπούν. Τι λένε οι τραπεζίτες.

Stress tests-αστραπή εν όψει διάσωσης
Stress tests-«αστραπή» εν όψει της διάσωσης των ευρωτραπεζών διενεργεί η European Banking Authority (EBA), λαμβάνοντας ως παραδοχή το χειρότερο σενάριο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day, την περασμένη Παρασκευή η EBA ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να της αποστείλουν το αργότερο μέχρι χθες το βράδυ το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που κατείχαν στις 30/9 αποτιμημένο σε τρέχουσες αξίες.

Στόχος της, όπως όλα δείχνουν, είναι να τρέξει ταχύρρυθμο τεστ κοπώσεως των τραπεζών, με μοναδική νέα παράμετρο σε σχέση με το προηγούμενο του Ιουνίου την απομείωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων έως και 72%, ώστε να γνωρίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών ακόμη και με το χειρότερο σενάριο haircut στο χρέος.

Η ταχύτητα των διαδικασιών συνδέεται με την έναρξη της επίσημης διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J.-M. Barroso, δήλωσε ότι σήμερα η Κομισιόν θα καταθέσει σχετικές προτάσεις, σημειώνοντας ότι απαιτούνται συνολική αντιμετώπιση και συνυπολογισμός όλων των παραγόντων.

Προς το παρόν, πάντως, η EBA δεν έχει αποσαφηνίσει, όπως διευκρινίζουν εγχώριοι τραπεζίτες, το ύψος του ελάχιστου Core Tier I, το οποίο θα είναι ο πήχης κεφαλαιακής επάρκειας του νέου ταχύρρυθμου stress test.

Οι αρχικές πληροφορίες χθες έκαναν λόγο για ελάχιστο Core Tier I στο 7%, υιοθετώντας πρακτικά τις ρυθμίσεις της Βασιλείας ΙΙΙ. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κοπούν περίπου 47 ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα χρειαστούν περίπου 100 δισ. ευρώ κεφάλαια για να πιάσουν τον πήχη του 7%.

Αργά χθες το βράδυ κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι το ελάχιστο Core Tier I στα νέα τεστ κοπώσεως θα ανέλθει στο 9%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό. Σε αυτό το ενδεχόμενο η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο... λογαριασμός ανακεφαλαιοποίησης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα φθάσει στα 275 δισ. ευρώ.

Μέλη του συμβουλίου της EBA φέρεται να διαφωνούν με το να τεθεί ο πήχης τόσο ψηλά, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από γερμανικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι οι γερμανικές τράπεζες είχαν αντιταχθεί και τον Μάιο στην πρόθεση της EBA να διενεργήσει τα stress tests του Ιουλίου με ελάχιστο Core Tier I στο 6%, κατορθώνοντας να επιβάλουν την άποψή τους.

Οι οριστικές αποφάσεις τόσο για το ύψος του ελάχιστου Core Tier I όσο και για την περίοδο προσαρμογής που θα δοθεί στις τράπεζες αναμένεται να ληφθούν, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, στο Eurogroup που θα προηγηθεί της συνόδου κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Στα τεστ αντοχής του Ιουλίου το ελάχιστο Core Tier I ορίστηκε στο 5%, ενώ περιλάμβανε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων μόλις κατά 14,6%, προεξοφλώντας τη μέση περίπου λογιστική ζημία που έγραψαν οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχοντας στο PSI. Τότε κόπηκαν μόλις 8 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές.

«Με υπολογισμό των ομολόγων σε τρέχουσα αξία και ελάχιστο Core Tier I στο 7%, καμία ελληνική τράπεζα δεν θα περάσει τα νέα stress tests», δηλώνει στο Euro2day στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, συμπληρώνοντας ότι αμφιβολίες υπάρχουν και για τις γαλλικές τράπεζες.

Οι ελληνικές και οι γαλλικές τράπεζες αποτιμούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που λήγουν τον Ιούλιο του 2020, στο 79% της ονομαστικής τους αξίας, όταν το δεκαετές ελληνικό ομόλογο είναι διαπραγματεύσιμο στο 36% της ονομαστικής αξίας.

Tα νέα stress tests, υπολογίζοντας την τρέχουσα αξία των ομολόγων, θα μειώσουν τα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών και των γαλλικών τραπεζών σημαντικά, με αποτέλεσμα να χρειαστούν φρέσκα κεφάλαια.

Οι Έλληνες τραπεζίτες δεν κρύβουν ότι η αποτίμηση των ομολόγων σε τιμές αγοράς θα... ματώσει τα κεφάλαια των τραπεζών, σημειώνουν όμως ότι πρόκειται για ακραίο σενάριο στο τεστ απομείωσης, που ενδέχεται να απέχει από το κούρεμα χρέους που θα αποφασιστεί με το PSI plus.

«Τα 30ετή ελληνικά ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο 28% της ονομαστικής τους αξίας, αυτό σημαίνει ότι η EBA θα τα απομειώσει στο stress test κατά 72%, πολύ παραπάνω δηλαδή και από το χειρότερο σενάριο που έχει δει το φως της αγοράς», σημειώνει στέλεχος της αγοράς ομολόγων.

Ο ίδιος τονίζει ότι τα stress tests προορίζονται για εσωτερική χρήση εν όψει των αποφάσεων για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάσει του κουρέματος που θα επέλθει στο ελληνικό χρέος και επομένως θα πρέπει να αναμένουμε το οριστικό σχέδιο για το ελληνικό χρέος για να υπολογιστούν οι πραγματικές επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών.


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v