Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ICAP: Συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου

Με τη συμμετοχή 300 Οικονομικών Διευθυντών και άλλων ανωτέρων στελεχών και κύριο θέμα τη Διασφάλιση της Ρευστότητας, πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου το 4ο Συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου από την ICAP Group.

ICAP: Συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου
Με τη συμμετοχή 300 Οικονομικών Διευθυντών και άλλων ανωτέρων στελεχών και κύριο θέμα τη Διασφάλιση της Ρευστότητας, πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου το 4ο Συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου από την ICAP Group.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το Συνέδριο άνοιξαν κεντρικοί ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, ο Δρ. Ευάγγελος Ταμπάκης της Γενικής Διεύθυνσης Market Operations της ΕΚΤ παρουσίασε τα μη συμβατικά μέτρα τα οποία έχει λάβει η Τράπεζα και το Ευρωσύστημα λόγω της παγκόσμιας κρίσης και το ρόλο αυτών στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και κρατών εντός της ζώνης του ευρώ.
 
Ο δε Δρ. Παύλος Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής & Διακυβέρνησης της Εθνικής τοποθετήθηκε επάνω σε βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική Οικονομία και έθιξε ενδελεχώς το θέμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στα πλαίσια ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, αναλύοντας την ευθύνη και τις δυνατότητες των Τραπεζών στην αναζήτηση διεξόδου από την κρίση.

Στη συνέχεια, ξένοι ομιλητές όπως ο Rocco D’Acunto από την BAIN & Co, Richard Collard από την IBM και Jean Marie Christophe από την DUN & BRADSTREET παρουσίασαν τις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές στη Διαχείριση του Πιστωτικού Κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα, από τον R.D’Acunto παρουσιάστηκε η πρόσφατη εμπειρία της Bain & Co στη διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου για μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η οποία δείχνει ότι προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν τη σχέση μεταξύ του λειτουργικού τους κόστους και του κόστους του ίδιου του κινδύνου, πάντα με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Στο ίδιο κλίμα και στα πλαίσια της συνεχιζόμενης κρίσης που ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται τώρα υπό τη μορφή της κρίσης Εθνικών χρεών, ο R.Collard τόνισε ότι είναι επικίνδυνο να αγνοούνται οι βασικές αρχές της Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου.

Επίσης, μίλησε για την πρωταρχική ευθύνη σταθεροποίησης των διεθνών αγορών που έχουν οι Κυβερνήσεις αλλά και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου Credit Risk και παρουσίασε εμπειρίες που ανοίγουν το δρόμο ώστε καλύτερες πρακτικές και οι καινοτόμες λύσεις αυτών των επαγγελματιών να υιοθετηθούν από νομοθέτες και κυβερνήσεις.
 
Επιπρόσθετα, ο Jean Marie Christophe της DUN & BRADSTREET με εφαλτήριο την ειδίκευση της εταιρείας του, παρουσίασε εργαλεία και πρακτικές που βοηθούν εταιρείες ανά τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την εκθετική αύξηση των διαθέσιμων πληροφοριών.

Το Συνέδριο έκλεισε με δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέματα τις αλλαγές στο Credit Risk Management και τη σύγκριση εναλλακτικών εργαλείων Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου.

Σε αυτές τις συζητήσεις τις οποίες συντόνισαν οι Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Σέρκο Κουγιουμτζιάν, Εκτελεστικός Διευθυντής Πωλήσεων της ICAP Group, συμμετείχαν οι Αντώνης Κουτσουράδης, Οικονομικός Διευθυντής - P&G, Αύρα Μεγαρίτη, Οικονομική Διευθύντρια - IBM Ελλάς, Χριστίνα Παπανδρέου, Γενική Οικονομική διευθύντρια – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, Άγγελος Αγγελίδης, Μέλος Δ.Σ. - ΕΣΕΔΑ, Μαρία Βέργη, Head of Mid Corporate and Factoring - MILLENNIUM BANK, Χρήστος Βολιώτης, Commitments & Recovery Manager - Emporiki Leasing, Μάκης Τζέης, Διευθύνων Σύμβουλος – ATRADIUS και Ορέστης Τσακαλώτος, Διευθύνων Σύμβουλος – QUALCO.

Ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος ICAP Group, σημειώνει σχετικά με τη σημασία του Συνεδρίου στην τωρινή συγκυρία: «Το Συνέδριό μας φέτος πραγματοποιήθηκε υπό το φως της στρατηγικής συνεργασίας της ICAP Group με την DUN & BRADSTREET, τον παγκόσμιο ηγέτη στην Επιχειρηματική Πληροφόρηση και της αναγνώρισής μας ως «Credit Rating Agency» (CRA) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ESMA, την Ευρωπαϊκή Αρχή για τα CRAs. Οι εξελίξεις αυτές μας κάνουν να νιώθουμε ιδιαίτερα δεσμευμένοι απέναντι στην αγορά και στην παροχή προς αυτήν έγκυρης πληροφόρησης για το θέμα του Πιστωτικού Κινδύνου και της Διασφάλισης Ρευστότητας που απασχολεί –ιδίως στις μέρες μας- την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.»

Διακεκριμένος Χορηγός του Συνεδρίου ήταν η IBM και Χορηγοί οι COCA-COLA Τρία Έψιλον, ATRADIUS και ΕΣΕΔΑ. Το Συνέδριο υποστηρίχθηκε από την DIAGEO, την EMPORIKI Leasing και την QUALCO. Χορηγός εκτυπώσεων ήταν η PRESSIOUS Arvanitidis και Χορηγός Ταχυμεταφορών η SPEEDEX.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v