Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Νέα εγκύκλιος για ημιυπαίθριους

Τη διαδικασία επιστροφής καταβληθέντων φόρων μεταβίβασης για ημιυπαίθριους χώρους οι οποίοι έχουν ρυθμιστεί και κανονικά απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης πρώτης κατοικίας προσδιορίζει με εγκύκλιό του το ΥΠΟΙΚ.

ΥΠΟΙΚ: Νέα εγκύκλιος για ημιυπαίθριους
Τη διαδικασία επιστροφής τυχόν καταβληθέντων φόρων μεταβίβασης για ημιυπαίθριους χώρους οι οποίοι έχουν ρυθμιστεί και κανονικά απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης πρώτης κατοικίας προσδιορίζει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών στην οποία διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή αφορά ημιυπαίθριους που έχουν τακτοποιηθεί είτε με τον τελευταίο σχετικό νόμο ( 3843/2010) είτε με τον προηγούμενο ( 3775/2009).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Καπελέρης, όπως έχει γίνει ήδη αποδεκτό από το υπουργείο Οικονομικών, οι διατάξεις για την απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης λόγω αγοράς πρώτης κατοικίας εφαρμόζονται και για την επιφάνεια των χώρων αυτών, εφόσον κατά το χρόνο της αγοράς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισής τους.

Επίσης, ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος καταβλήθηκε για την αξία ρυθμισθέντων χώρων κατά την αγορά ακινήτων που υπήχθησαν στις διατάξεις της απαλλαγής πρώτης κατοικίας, μπορεί να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του.

Στις περιπτώσεις που υποβάλλεται αίτημα επιστροφής του καταβληθέντος φόρου μεταβίβασης για την αξία των χώρων που είχαν ήδη ρυθμισθεί, δεν απαιτείται η σύνταξη συμπληρωματικής πράξης του σχετικού μεταβιβαστικού συμβολαίου, εφόσον αναγράφεται σε αυτό ότι ο αγοραστής έτυχε του ευεργετήματος της απαλλαγής πρώτης κατοικίας για την αγορά του ακινήτου (π.χ. ημιυπαίθριοι χώροι που προσαυξάνουν την επιφάνεια του διαμερίσματος για την αγορά του οποίου είχε χορηγηθεί απαλλαγή α΄ κατοικίας).

Αντίθετα απαιτείται η σύνταξη και η μεταγραφή της συμπληρωματικής πράξης του συμβολαίουγια τα ακίνητα για τα οποία δεν έχει αναγραφεί στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο η χορήγηση απαλλαγής πρώτης κατοικίας (π.χ. αγορά αυτοτελούς υπόγειου αποθηκευτικού χώρου που είχε μετατραπεί σε χώρο κατοικίας και για το οποίο δεν είχε χορηγηθεί απαλλαγή).

Η απαλλαγή χορηγείται σε ρυθμισθέντες ημιυπαίθριους χώρους, έστω και αν το εμβαδόν τους που αναγράφεται στη βεβαίωση της πολεοδομίας παρουσιάζει μικρή απόκλιση σε σχέση με το αναγραφόμενο στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο (ή στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας) εμβαδόν τους (λόγω διαφορετικού τρόπου υπολογισμού της επιφάνειας του ημιυπαίθριου χώρου για την τακτοποίησή του).

Τα παραπάνω εφαρμόζονται ανάλογα και στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v