Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα "Greek Statistics" επιστρέφουν

Η ΕΛΣΤΑΤ από τα μέσα του 2010 έχει προχωρήσει στην εφαρμογή ενός προγράμματος βελτίωσης των στατιστικών πηγών και μεθόδων της, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στατιστικού σχεδίου δράσης που υποστηρίζεται από τη Eurostat.

Τα Greek Statistics επιστρέφουν
Οριακή επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει η αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005 - 2010 που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τοποθετώντας την ελληνική οικονομία σε περιβάλλον ύφεσης από το 2008 και μετά και εγείροντας παράλληλα νέο ζήτημα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Παρότι το μέγεθος της αναθεώρησης του ΑΕΠ το περασμένο έτος αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ (από τα 230 δισ. ευρώ υποχωρεί στα 227,317 δισ. ευρώ), το περυσινό έλλειμμα των 24 δισ. ευρώ αντιστοιχεί μόλις στο κατά ένα δέκατο μεγαλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα στο 10,6% του ΑΕΠ αντί για 10,5% που έδιναν τα προηγούμενα στοιχεία.

Αίσθηση προκαλεί ότι τα στοιχεία για την αναθεώρηση του ΑΕΠ ανακοινώθηκαν μόλις δύο ημέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή και άγνωστο είναι αν για τις αλλαγές αυτές ήταν ενήμερη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ).

Δεδομένο είναι, πάντως, ότι τα νέα στοιχεία θα ληφθούν υπ’ όψιν για την κατάρτιση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού του 2012, ενώ από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι εγείρονται εκ νέου θέματα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, εξαιτίας της ένταξης νέων και επικαιροποιημένων πηγών στη διαδικασία κατάρτισης των εθνικών λογαριασμών αναθεωρούνται τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005 - 2010.

Από την αναθεώρηση προκύπτουν τα παρακάτω:

· 2006: η επέκταση του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερη από το 5,2% που είχε αρχικά εκτιμηθεί και έφτασε το 5,5%.

· 2007: ο βαθμός σταδιακής συρρίκνωσης του ρυθμού επέκτασης ήταν μεγαλύτερος, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν τελικά 3% και όχι 4,3%.

· 2008: Καταρρίπτεται η «ψευδαίσθηση» ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1%. Στην πραγματικότητα, λέει τώρα η ΕΛΣΤΑΤ, υπήρξε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

· 2009: η ύφεση ήταν βαθύτερη απ’ ό,τι νομίζαμε, άγγιξε το 3,2% αντί για 2% που ξέραμε μέχρι χθες.

· 2010: η ύφεση ήταν μικρότερη 3,5% και όχι 4,5%, το ΑΕΠ όμως σε αγοραίες τιμές (καθώς έχουν έρθει τα πάνω κάτω τα προηγούμενα χρόνια) ήταν 227 δισ. ευρώ και όχι 230 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα για το 2010, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη μικρότερη μείωση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά (-3,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,5%), στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών (-7,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,9%) και στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (4,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 3,8%).


Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή από τα μέσα του 2010 έχει προχωρήσει στην εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος βελτίωσης των στατιστικών πηγών και μεθόδων της, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στατιστικού σχεδίου δράσης (Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης για τις Ελληνικές Στατιστικές - JOSGAP) που υποστηρίζεται από τη Eurostat.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου δράσης, η ΕΛΣΤΑΤ προέβη σε αναθεώρηση των αποτελεσμάτων των ελληνικών εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005 - 2010. Αυτή η αναθεώρηση αφορά κυρίως στην ένταξη νέων και επικαιροποιημένων πηγών στη διαδικασία κατάρτισης των εθνικών λογαριασμών.

Αποτέλεσμα αυτής της εργασίας είναι ότι έχει αναθεωρηθεί το επίπεδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε τρέχουσες αγοραίες τιμές, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις Μαρτίου 2011, ως εξής: 2005 -0,9%, 2006 -1,1%, 2007 -1,9%, 2008 -1,7%, 2009 -1,4%, 2010 -1,2%. Το μέγεθος αυτών των αναθεωρήσεων εμπίπτει στο σύνηθες εύρος αναθεωρήσεων που έχουν σημειωθεί σε άλλα κράτημέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε
αντίστοιχες περιπτώσεις. 

Οι κύριο λόγοι που συνέβαλαν σε αυτές τις αναθεωρήσεις είναι οι εξής:

- Νέες εκτιμήσεις για πολλές δραστηριότητες με βάση τα αποτελέσματα βελτιωμένων στατιστικών ερευνών διάρθρωσης επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας καθώς και νέων ερευνών στους κλάδους της ενημέρωσης και επικοινωνίας, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

- Αναθεώρηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών βάσει κυρίως των νέων αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών.

- Η εφαρμογή βελτιωμένης μεθοδολογίας για την εκτίμηση του σχηματισμού του ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες, με χρήση νέων πηγών και μεθόδων.

- Νέες εκτιμήσεις για τις εισαγωγές και εξαγωγές πλοίων με τη χρήση νέων πηγών για την καταγραφή αυτών των συναλλαγών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει επίσης εφαρμόσει τη νέα ταξινόμηση των δραστηριοτήτων (NACE αναθεώρηση 2) όπως απαιτείται από τον κανονισμό της Επιτροπής (Ε.Ε.) 715/2010. Η εισαγωγή αυτού του νέου συστήματος ταξινόμησης επιτρέπει τη διατήρηση της συνάφειας των ευρωπαϊκών στατιστικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης (μεταβολές όγκου) του ΑΕΠ για την περίοδο 2006 - 2010 αναθεωρήθηκαν ως εξής: 2006 στο +5,5% από 5,2%, 2007 στο +3% από 4,3%, 2008 στο -0,2% από 1%, 2009 στο -3,2% από -2%, 2010 στο -3,5% από -4,5%.

Ειδικότερα για το 2010, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη μικρότερη μείωση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά (-3,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,5%), στη μεγαλύτερη κάμψη των εισαγωγών (-7,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,9%) και στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (4,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 3,8%).

Τι απαντά το Υπουργείο Οικονομικών

"Τα νέα στοιχεία δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012", αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση ανφορικά με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλυτικά από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν σήμερα για το ΑΕΠ της περιόδου 2005-2010, όπως αυτά προκύπτουν από την εφαρμογή των στατιστικών μεθόδων που παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της, δείχνουν τα εξής:

*? Τα νέα στοιχεία δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012 που είναι προσδιορισμένοι σε απόλυτους αριθμούς και επί τη βάσει των οποίων έχει καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που κατατέθηκε στη Βουλή.

*? Επί διακυβέρνησης ΝΔ δεν επήλθε μόνον δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ο οποίος μάλιστα και απεκρύβη (Greek statistics), αλλά υπήρξαν και υπερεκτιμημένοι ρυθμοί ανάπτυξης.

*? Όχι μόνον το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξανόταν συνεχώς από το 2005, αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης ακολούθησαν μια συνεχή καθοδική πορεία.

* Οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2008 (-0,2%), όταν για πρώτη φορά μετά από μιάμισι δεκαετία υπήρξε αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης. Το 2009 και παρά την αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 15% και δημοσιονομικό έλλειμμα που ξεπερνούσε τα 36 δισ. ευρώ, η ύφεση έφτασε το -3,2%, πολύ κοντά στο -3,5% που υπήρξε το 2010, τη χρονιά της πιο γρήγορης δημοσιονομικής προσαρμογής και σκληρών μέτρων.

*? Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2009 ανήλθε τελικά στο 15,7%, ακόμη υψηλότερο από αυτό που έδειχναν οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

*? Το 2010 υπήρξε πρωτοφανής για τα διεθνή δεδομένα μείωση του ελλείμματος κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Άρα, η ΝΔ καλό είναι να αποφεύγει να μιλάει για δημοσιονομική εξυγίανση και για ανάπτυξη. Τα δύο αυτά οικονομικά μεγέθη βρίσκονταν σε διαρκή επιδείνωση επί των ημερών της. Ο δε δημοσιονομικός εκτροχιασμός που προκάλεσε θα ταλαιπωρεί συνεχώς και για αρκετά χρόνια τους Έλληνες πολίτες.


* Δείτε αναλυτικά τα αναθεωρημένα στοιχεία για την περίοδο 2005 - 2010, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v