Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσοδα 650 εκατ. από τις έκτακτες εισφορές

Το… εθνικό τους καθήκον φαίνεται πως έκαναν τον Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι καταβάλλοντας τον οβολό τους μέσω της έκτακτης εισφοράς και δίνοντας βαθιά ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Έσοδα 650 εκατ. από τις έκτακτες εισφορές
Το… εθνικό τους καθήκον φαίνεται πως έκαναν τον Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι καταβάλλοντας τον οβολό της έκτακτης εισφοράς και δίνοντας βαθιά ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν εισροή εσόδων 650 εκατ. ευρώ από τις έκτακτες εισφορές σε εισοδήματα, τεκμήρια και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι από την πρώτη παρτίδα 2,3 εκατομμυρίων πολυεκκαθαριστικών το υπουργείο Οικονομικών προσδοκούσε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ (σε έως και έξι μηνιαίες δόσεις), είναι σαφές ότι αρκετοί φορολογούμενοι εξόφλησαν εφάπαξ την έκτακτη εισφορά προκειμένου να επωφεληθούν από την έκπτωση 5%.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και τα προγράμματα εξόφλησης μέσω πιστωτικών καρτών που παρέχουν οι τράπεζες, μέσω των οποίων ο φορολογούμενος καρπώνεται την έκπτωση του 5% και εξοφλεί σε δόσεις χωρίς επιβάρυνση εφόσον είναι εμπρόθεσμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παράταση που έχει δοθεί η προθεσμία για εξόφληση της πρώτης δόσης των πολυεκκαθαριστικών στα οποία η βεβαίωση του φόρου έχει γίνει τον Αύγουστο λήγει στις 6 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στα συνολικά έσοδα, με τη συνδρομή των εισπράξεων από έκτακτες εισφορές, τα έσοδα των ΔΟΥ εμφάνισαν άνοδο 22% φτάνοντας τα 3,34 δισ. ευρώ.

Συνολικά, τον Σεπτέμβριο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ με αύξηση 3,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ, παρά την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου, οι εισπράξεις από ΦΠΑ εξακολουθούν να είναι μειωμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v