Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό πατατράκ με τις αποδείξεις

Στο απόλυτο επικοινωνιακό πατατράκ εξελίχθηκε για το υπουργείο Οικονομικών το επιχειρούμενο χτύπημα στη φοροδιαφυγή με τη διεύρυνση του "ρόλου" των αποδείξεων. Τελικά, δεν αλλάζει τίποτα για τις αποδείξεις φέτος.

Κυβερνητικό πατατράκ με τις αποδείξεις
Στο απόλυτο επικοινωνιακό πατατράκ εξελίχθηκε για το υπουργείο Οικονομικών το επιχειρούμενο χτύπημα στη φοροδιαφυγή με τη διεύρυνση του "ρόλου" των αποδείξεων.

Έπειτα από αλλεπάλληλες δηλώσεις και διευκρινίσεις, το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε να ανακρούσει πρύμναν, καταλήγοντας ότι για φέτος δεν αλλάζει τίποτα -όσον αφορά στις αποδείξεις- και πως οι όποιες αλλαγές επέλθουν με το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2012, τα οποία θα δηλωθούν το 2013.

Έτσι, από τις αρχές του επόμενου έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητούν και να κρατούν αποδείξεις για δαπάνη που πραγματοποιούν και από την άλλη πλευρά, σε ένα είδος ηλεκτρονικού και καθολικού πόθεν έσχες, θα πρέπει να προετοιμαστούν να δηλώσουν το 2013 στη ΓΓΠΣ τις αποταμιεύσεις τους με τη μορφή καταθέσεων, ομολόγων, μετοχών ή ακινήτων.

Η κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι για το αλαλούμ που προκλήθηκε ευθύνονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το χρονικό των ανακοινώσεων και διευκρινίσεων βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων:

1. Μεσημέρι Τρίτης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος δηλώνει: "Οι αποδείξεις δεν αφορούν στο αφορολόγητο όριο, αφορούν στο επίπεδο που πρέπει να φτάνεις με αποδείξεις ανάλογα με τα εισοδήματά σου. Δηλαδή, αν τα εισοδήματά σου είναι 100.000 ευρώ, στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα προβλέπεται ότι πρέπει να εμφανίσεις 60.000 ευρώ σε αποδείξεις… Αυτές θα είναι ηλεκτρονικές, θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο και δεν θα παίρνεις καμία επιστροφή.

Πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές. Πότε θα αρχίσει να ισχύει το μέτρο αυτό; Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011".

2. Απόγευμα Τρίτης.

Στο πλαίσιο διευκρινίσεων, συνεργάτες του υπουργού έλεγαν ότι θα υπάρξει αύξηση των απαιτούμενων αποδείξεων, αλλά όχι στο 60% (ήταν σχηματικό).

3. Πρωί Τετάρτης

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, έλεγε ότι το ποσοστό των απαιτούμενων αποδείξεων θα αυξηθεί, αλλά δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί ακόμα, προσθέτοντας όμως ότι "το ποσοστό θα είναι λογικό και θα προκύπτει στατιστικά από ό,τι ο μέσος φορολογούμενος καταναλώνει".

4. Μεσημέρι Τετάρτης, ώρα 12:13.

Δήλωση του υπουργού Οικονομικών: "Η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους.
 
Αυτό δεν θα αφορά μόνο στις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά στο σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ). Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ)".

5. Απόγευμα Τετάρτης, ώρα 4:52

"Το εισόδημα που καταναλώνεται και για το οποίο πρέπει να συγκεντρώνονται αποδείξεις -με εξαίρεση ένα εύλογο ποσό, για το οποίο δεν είναι δυνατή η συλλογή παραστατικών- είναι το διαθέσιμο εισόδημα και όχι το συνολικό προ φόρων εισόδημα".

6. Απόγευμα Τετάρτης, ώρα 5 και κάτι

"Διευκρινίσεις" συνεργατών του υπουργού Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες όσοι έχουν χάσει λογαριασμούς της ΔΕΗ, για παράδειγμα, και δεν μπορούν να τους δηλώσουν για φέτος θα μπορούν να ζητήσουν επανεκτύπωση λογαριασμού από τη ΔΕΗ…

7. Απόγευμα Τετάρτης, ώρα 7:30

Ξεχάστε ό,τι σας είπαμε μέχρι τώρα. Δεν αλλάζει τίποτα για φέτος και ό,τι αλλάξει για το 2012 θα το μελετήσουμε στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και θα ανακοινωθεί εντός του Οκτωβρίου με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v