Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody’s: ”Stable outlook” για ελληνικές τράπεζες

Τη μεταμόρφωση των ελληνικών τραπεζών, τις βελτιωμένες επιδόσεις τους και τις καλές αναπτυξιακές προοπτικές επισημαίνει η Moody’ s σε ανακοίνωσή της όπου αποδίδει την αξιολόγηση ”stable” στις προοπτικές των ιδρυμάτων. Τι λέει ο οίκος για κόστος- ποιότητα κεφαλαίων.

Moody’s: ”Stable outlook” για ελληνικές τράπεζες
Την αξιολόγηση ”stable” αποδίδει η Moody’s στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών (25 Οκτωβρίου 2004), επισημαίνοντας την σημαντική τους ”μετάλλαξη”, τις βελτιωμένες χρηματοοικονομικές τους επιδόσεις και τις καλές αναπτυξιακές τους προοπτικές, ”εν μέσω ενός περιβάλλοντος αυξανόμενου πιστωτικού κινδύνου”.

Η ταχεία επέκταση των δραστηριοτήτων που οδήγησε σε υψηλότερα έσοδα βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να εμφανίσουν ισχυρή κερδοφορία κατά το οικονομικό έτος 2003. Η τάση αυτή εκτιμά σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, καθώς αντικατοπτρίζει τα υγιή αν και συρρικνούμενα επιτοκιακά περιθώρια, την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, αλλά και τις νέες πηγές εσόδων.

Παράλληλα η Moody’s επισημαίνει πως ο έλεγχος των λειτουργικών εξόδων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ελληνικά ιδρύματα. ”Τα κόστη προσωπικού συνεχίζουν να αυξάνονται, αντανακλώντας τις συλλογικές συμφωνίες, την ισχυρή θέση των συνδικάτων και την περιορισμένη ευελιξία αναφορικά με τις μειώσεις του αριθμού των εργαζόμενων χωρίς υψηλό κόστος”, τονίζεται.

Η ταχεία δανειακή επέκταση των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει η Moody’s εγείρει ανησυχίες σε ό,τι αφορά την μελλοντική ποιότητα των κεφαλαίων τους.

Αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν επενδύσει αρκετά στην ισχυροποίηση της διαχείρισης κινδύνου, η προαναφερθείσα επέκταση λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον ήπιων οικονομικών συνθηκών και το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών δεν έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης, καταλήγει η Moody’s.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v