Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα Merkel για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Ανοιχτό άφησε η κ. Angela Merkel το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πακέτο, λέγοντας πως οι στόχοι του Σεπτεμβρίου δεν έχουν επιτευχθεί, ενώ απαρίθμησε όλες τις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν.

Μήνυμα Merkel για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων
Ανοιχτό άφησε η κ. Angela Merkel το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων ως προς το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι οι στόχοι του Σεπτεμβρίου δεν έχουν επιτευχθεί. Στη συνέντευξή της στη ΝΕΤ, η Γερμανίδα καγκελάριος απαρίθμησε όλα τα επιμέρους κρίσιμα θέματα στα οποία σημειώνονται καθυστερήσεις -από την απελευθέρωση των ταξί μέχρι το κτηματολόγιο και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων-, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι στόχος της Γερμανίας είναι «να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

«Είμαστε βεβαίως απογοητευμένοι για το γεγονός ότι οι αριθμοί τον Σεπτέμβριο, καθώς φαίνεται, είναι διαφορετικοί απ’ αυτούς που αναμέναμε. Και γι’ αυτό θα πρέπει να περιμένουμε τι θα διαπιστώσει η αποστολή των ειδικών, η τρόικα, και τι θα πει σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρξουν εκ νέου διαπραγματεύσεις ή όχι», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την προτεινόμενη -από την τρόικα- πολιτική για την Ελλάδα, η κ. Merkel δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι είναι το λάθος φάρμακο». «Εκφράζω τον σεβασμό μου για τους πολλούς ανθρώπους οι οποίοι, χωρίς να έχουν καμιά ανάμιξη στο μεγάλο χρέος, βρίσκονται τη στιγμή αυτήν αντιμέτωποι στην Ελλάδα με πάρα πολύ δύσκολους καιρούς», είπε, σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται στους μεμονωμένους ανθρώπους, δεν αφορά μόνο σε περικοπές, αλλά στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν στοιχεία που αφορούν σε δομικές μεταρρυθμίσεις».

Και ως προς αυτό το σημείο, οι επισημάνσεις που έγιναν από τη Γερμανίδα καγκελάριο ήταν αρκετές. Τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης». Αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ανεξάρτητα αν πρόκειται για τους μεταφορείς, τους οδηγούς ταξί ή άλλα επαγγέλματα, (η απελευθέρωση) είναι αναγκαία αν θέλει να επιβιώσει κανείς στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά». Αναφέρθηκε στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος «λειτουργεί πλημμελώς», ενώ «ακόμη πιο σημαντικό είναι πως το κτηματολόγιο δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα έπρεπε». Η Ελλάδα «δεν έχει απορροφήσει το 70% των κονδυλίων που δικαιούται μέχρι το 2013 από τα διαρθρωτικά ταμεία», επισήμανε η κ. Merkel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v