Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντάξεις με χορηγία... ΟΠΑΠ

Αγώνας δρόμου για την έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης. Σχέδιο να χρησιμοποιηθούν έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για να καλυφθούν μισθοί και συντάξεις. Τα εναλλακτικά σενάρια. Σε άτυπη στάση πληρωμών το Δημόσιο.

Συντάξεις με χορηγία... ΟΠΑΠ
«Χέρι» στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών αν καθυστερήσει δραματικά η εκταμίευση της έκτης δόσης, απειλώντας την ομαλή καταβολή μισθών και συντάξεων.

Η κυβέρνηση αναμένεται να εισπράξει σύντομα περίπου 750 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ: 400 εκατ. ευρώ από τη χρονική επέκταση του μονοπωλίου και 350 εκατ. ευρώ από τα 35.000 μηχανήματα βιντεολόττο. Επίσης, επιπλέον έσοδα αναμένει και από την επέκταση της σύμβασης με το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη υποχωρήσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ και οι ανάγκες που θα προκύψουν τον επόμενο μήνα είναι συγκεκριμένες: στις 12 Οκτωβρίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να αποδεσμεύσει 700 εκατ. ευρώ για μισθούς, στις 21 Οκτωβρίου 450 εκατ. ευρώ για συντάξεις και στις 26 Οκτωβρίου άλλα 500 εκατ. ευρώ για μισθούς, ανεβάζοντας τον λογαριασμό στο 1,650 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, άλλωστε, είχε επισήμως δηλώσει ότι τα χρήματα φτάνουν έως τα μέσα Οκτωβρίου και στο μεσοδιάστημα δεν υπήρξε καμία μεταβολή προς το καλύτερο όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα. Το αντίθετο μάλιστα, το ζωνάρι των πιέσεων σφίγγει ολοένα και περισσότερο.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστρέφει στην Αθήνα αλλά παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Η Κομισιόν διεμήνυσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι στις 3 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ζήτημα έγκρισης της έκτης δόσης δεν πρόκειται να τεθεί.

Κοινοτικές πηγές, εξάλλου, ανέφεραν χθες ότι πρόβλημα επί της ουσίας δεν υφίσταται, καθώς τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης θα κάλυπταν εσωτερικές ανάγκες της Ελλάδας και όχι δανειακές της υποχρεώσεις προς το εξωτερικό.

Πράγματι, το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για λήξεις ομολόγων είναι μηδενικές, επομένως δεν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών προς το εξωτερικό. Υπάρχει όμως σαφές ζήτημα στάσης πληρωμών στο εσωτερικό.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήδη δεν εγκρίνει κανένα αίτημα για πληρωμή πέραν των μισθών και των συντάξεων. Ακόμα όμως και με αυτήν την πολιτική, τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, επαναφέροντας στο προσκήνιο σενάρια για πληρωμές «έναντι» ή και για… παράκαμψη ενός δεκαπενθημέρου.

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για ετεροχρονισμό της καταβολής μισθών στο Δημόσιο. Σήμερα προπληρώνονται οι αμοιβές του δεύτερου δεκαπενθημέρου στις 13 κάθε μήνα και οι αμοιβές του πρώτου δεκαπενθημέρου στις 27 του προηγούμενου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι εξετάζεται ακόμα και η χρήση των κεφαλαίων που έχουν συγκεντρωθεί από τις δόσεις που ήδη εκταμιεύτηκαν για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ και ακόμα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι εάν η τρόικα θελήσει να κάνει ακόμα πιο… δύσκολη τη ζωή του οικονομικού επιτελείου θα μπορούσε να μπλοκάρει την -έστω και προσωρινή- χρήση κεφαλαίων από αποκρατικοποιήσεις, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου ορίζεται ρητά ότι τα χρήματα από αποκρατικοποιήσεις μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό και διατίθενται για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Η «ιδέα» της χρήσης κεφαλαίων από αποκρατικοποιήσεις δεν έχει τεθεί ακόμα υπ’ όψιν της τρόικας…

Να σημειωθεί, τέλος, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στο τέλος του ραντεβού του με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ένα χαρτί στο οποίο περιγράφονταν αναλυτικά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει την επιστροφή της τρόικας και την εκταμίευση της δόσης.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v