Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις

Στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου βρίσκονται ήδη 35 ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου τα οποία θα αξιοποιηθούν με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης.

Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις
Στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου βρίσκονται ήδη 35 ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου τα οποία θα αξιοποιηθούν με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης, αλλά και πακέτα μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος", των ΕΛΠΕ, της Ελληνικό Α.Ε. και της ΛΑΡΚΟ.

Μεταξύ των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν και θα βγουν στο σφυρί με πρόθεση επαναμίσθωσης περιλαμβάνονται τα κτίρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, κτίρια των υπουργείων Εξωτερικών και Μεταφορών αλλά και πλήθος εφορίες ανά την Ελλάδα.

Όσον αφορά στα πακέτα μετοχών επιχειρήσεων, κατόπιν απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων μεταβιβάστηκαν:

- 1,9 εκατ. μετοχές της εταιρίας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν στο 30% του μετοχικού της κεφαλαίου.

- 108.430.304 μετοχές της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν στο 35,77% του μετοχικού κεφαλαίου.

- 15.000 μετοχές της εταιρίας Ελληνικό Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

- 7.686.362 μετοχές της εταιρίας Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμος Εταιρία ΛΑΡΚΟ Α.Ε.

- Το δικαίωμα παράτασης της σύμβασης με τη Hochtief, κατ' ανώτατο όριο μέχρι την 11η-6-2046.

- Το δικαίωμα του Δημοσίου για παραγωγή, λειτουργία, κυκλοφορία, προβολή και γενικώς διαχείριση των κρατικών λαχείων, συμπεριλαμβανομένου του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου για διάστημα 12 ετών, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων που αφορούν στα παραπάνω λαχεία και έχουν ήδη εκχωρηθεί σε τρίτους λόγω τιτλοποίησης των εξ αυτών εσόδων.

- Τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των τελών και εσόδων που δικαιούται να λαμβάνει μέχρι την 31η-12-2027 από την εκχώρηση σε τρίτους του δικαιώματος χρήσης και εμπορικής εκμετάλλευσης ραδιοσυχνοτήτων για τον σκοπό της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και συναφών με την κινητή τηλεφωνία υπηρεσιών.

- 4.952.422 μετοχές του ΟΔΙΕ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 100% του μετοχικού της κεφαλαίου.

- Τα δικαιώματα του Δημοσίου για την επέκταση μέχρι 10 έτη από τη λήξη της της από 15-12-2000 σύμβασης με τον ΟΠΑΠ.

- Το δικαίωμα του Δημοσίου επί του τιμήματος για τη χορήγηση στην ΟΠΑΠ Α.Ε. άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας 35.000 παιγνιομηχανημάτων.

Παράλληλα, παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να συνομολογήσει με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου σύμβαση με την οποία το τελευταίο θα ασκεί για λογαριασμό του Δημοσίου τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από την ιδιότητα του Δημοσίου ως κυρίου μετοχών της εταιρίας Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 65% επί του μετοχικού της κεφαλαίου, και μέχρι την ολοκλήρωση λειτουργικού διαχωρισμού της εταιρίας.

Χριστοδουλάκης: Εντός της εβδομάδας τα deals για επέκταση για ΟΠΑΠ και ΔΑΑ

Η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα συμφωνίες για την επέκταση των συμβάσεων του ΟΠΑΠ και του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος", σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως "έχει να κάνει με την ανανέωση των συμβάσεων για τον αερολιμένα Αθηνών, την ανανέωση της σύμβασης για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και την πώληση των αδειών για τα επονομαζόμενα VLTs".

"Είναι πιθανό να ανακοινώσουμε τη συμφωνία για τις τρεις συμβάσεις εντός της εβδομάδας", τόνισε και σημείωσε ακόμα πως μία άλλη συμφωνία που θα αφορά στα κρατικά λαχεία ενδέχεται να υπάρξει τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v