Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξι χτυπήματα κάτω από τη ζώνη

Ψαλίδι σε αφορολόγητο, συντάξεις και εφάπαξ. Επιπλέον φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι φέτος, έως 70.000 συνολικά. Νέες περικοπές με το μισθολόγιο. «Μόνιμο» το χαράτσι μέσω ΔΕΗ.

Έξι χτυπήματα κάτω από τη ζώνη
Σε μια νέα, άνευ προηγουμένου εσωτερική υποτίμηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των Ελλήνων οδηγεί το νέο πακέτο σκληρών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα, με αντάλλαγμα την αποδέσμευση της έκτης δόσης του δανείου και την αποφυγή -προς το παρόν τουλάχιστον- της χρεοκοπίας της χώρας.

Το πακέτο μέτρων, το οποίο δεν είναι ακόμα οριστικό -και επομένως δεν αποκλείεται να κρύβει και άλλες εκπλήξεις-, προκαλεί ήδη έντονους τριγμούς στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές να θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσον είναι εφικτό να περάσει από τη Βουλή.

Οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το σαββατοκύριακο θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και στην τρόικα, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αμέσως μετά, τα μέτρα θα πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή ώστε να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατό.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, όπως προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις και διαρροές:

1. Εφεδρεία. 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων 20.000 από τον ευρύτερο και 10.000 από τον στενό δημόσιο τομέα, τίθενται αμέσως σε εργασιακή εφεδρεία. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου σε ελβετικές εφημερίδες ο αριθμός αυτός θα φτάσει στις 70.000.

2. Ενιαίο μισθολόγιο. Το αργότερο τον Νοέμβριο τίθεται σε εφαρμογή το νέο ενιαίο μισθολόγιο με «διαγραφή» επιδομάτων, που θα οδηγήσει σε μέση μείωση αποδοχών 25%. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα το ψαλίδι θα φτάσει το 50%.

3. Συντάξεις. Από την 1η Νοεμβρίου μπαίνει μαχαίρι 20% για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 1.200 ευρώ. Έτσι, συνταξιούχος με αποδοχές 1.300 ευρώ θα χάσει 20 ευρώ τον μήνα και συνταξιούχος με 1.500 ευρώ 60 ευρώ τον μήνα.

Παραπάνω από διπλάσιες είναι οι απώλειες για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Οι συντάξεις τους θα μειωθούν κατά 40% για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 1.000 ευρώ. Έτσι, συνταξιούχος με αποδοχές 1.600 ευρώ θα χάσει 240 ευρώ τον μήνα. Η μείωση θα ισχύει μέχρι να συμπληρώσει το 55ο έτος.

Ταυτόχρονα, από δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνη, προκύπτει ότι έρχεται ψαλίδι 20% έως 30% στο εφάπαξ στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να περιμένουν επιπλέον περικοπές στις επικουρικές. Στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ο μέσος όρος της μείωσης θα φτάνει το 15%. Συνολικά από τις συντάξεις το ετήσιο δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ.

4. Αφορολόγητο. Νέο μαχαίρι -για δεύτερη φορά μέσα σε μία χρονιά- μπαίνει στο αφορολόγητο, το οποίο χαμηλώνει στα 5.000 ευρώ (είχε ήδη μειωθεί στα 8.000 από 12.000 ευρώ το καλοκαίρι με το μεσοπρόθεσμο).

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, στο κλιμάκιο εισοδήματος από 5.000 έως 12.000 ευρώ θα επιβληθεί συντελεστής 10%, γεγονός που μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις έως 700 ευρώ τον χρόνο για 5,4 εκατ. φορολογουμένους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι μέχρι σήμερα -με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ- δεν πλήρωναν καθόλου φόρο θα κληθούν πλέον να βάλουν το χέρι στην τσέπη και 5,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ θα έχουν επιβάρυνση έως και 700 ευρώ τον χρόνο.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος δήλωσε φέτος 8.000 ευρώ δεν έχει την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση και εφόσον έχει συλλέξει και αποδείξεις θα έχει και επιστροφή φόρου.

Η φορολόγηση του εισοδήματος των 8.000 ευρώ το επόμενο έτος, όμως, με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και συντελεστή 10% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 12.000 ευρώ, θα οδηγήσει σε φόρο 300 ευρώ, χωρίς να υπάρχει η προσδοκία μείωσης της επιβάρυνσης λόγω αποδείξεων. Άλλωστε, στο μεσοδιάστημα καταργήθηκε το μπόνους της έκπτωσης φόρου για την προσκόμιση αποδείξεων περισσότερων από τις απαιτούμενες για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εισόδημα 8.000 ευρώ σημαίνει μηνιαίες αποδοχές 666 ευρώ, χωρίς επιδόματα αδείας και δώρο Χριστουγέννων - Πάσχα.

Επιπλέον, ορατό είναι το ενδεχόμενο η εφαρμογή του νέου αφορολογήτου να γίνει αμέσως. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο μισθός θα ψαλιδιστεί από τον Νοέμβριο...

Δεδομένου μάλιστα ότι το επίδομα ανεργίας είναι της τάξης των 450 ευρώ, φόρο θα κληθεί να πληρώσει και ο άνεργος!

5. Τέλος ακινήτων. Μετατρέπεται σε χαράτσι διαρκείας. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθεί τη διετία 2011 και 2012 και τώρα στην καλύτερη περίπτωση θα μας συνοδεύει έως το 2014, στη χειρότερη… μέχρι νεωτέρας.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας, αναφέρεται ότι θα ενταχθεί στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Έτσι, κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν δεν θέλουν να τους κοπεί το ρεύμα.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι σήμερα ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος αναμένεται να κάνει διορθωτικές κινήσεις στην υπό συζήτηση τροπολογία στη Βουλή, όσον αφορά στους ανέργους, εντάσσοντας στον χαμηλό συντελεστή (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ακίνητα κάτω των 200 τ.μ. και με τιμή ζώνης χαμηλότερη από 3.000 ευρώ) τους επιδοτούμενους άνεργους, όχι όμως και τους μακροχρόνια άνεργους (στην αρχική μορφή της η τροπολογία προέβλεπε το αντίστροφο).

6. Πετρέλαιο θέρμανσης. Για φέτος μάλλον τα νοικοκυριά τη γλιτώνουν με επιβάρυνση μόνο 6 λεπτά το λίτρο, λόγω της περιορισμένης αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Η πλήρης εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης μεταφέρεται για το 2012, οπότε το πετρέλαιο θέρμανσης... θα πάρει φωτιά, με καπέλο το οποίο -με τα σημερινά δεδομένα- θα φτάνει τα 40 λεπτά το λίτρο.

Σφοδρή αντίδραση από τη Ν.Δ.

«Τσουνάμι άδικων και δυσβάστακτων μέτρων, αποτέλεσμα της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση, ανακοινώθηκε πριν από λίγο. Χωρίς -προφανώς- να αναφέρονται στο σύνολό τους, αφού πίσω από τη λιγόλογη ανακοίνωση της κυβέρνησης κρύβονται και άλλα χαράτσια.

Τα νέα σκληρά μέτρα δεν τόλμησε, αυτήν τη φορά, να τα εξαγγείλει ούτε ο, κατά τα άλλα, λαλίστατος κ. Βενιζέλος, ο οποίος προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μια γραπτή κυβερνητική ανακοίνωση.

Και βέβαια, δεν τόλμησε να εμφανιστεί ούτε ο πρωθυπουργός, ο οποίος -όλο αυτό το διάστημα- είναι άφαντος.

Δεν βγαίνει να εξηγήσει τι άλλαξε μέσα σε λίγες εβδομάδες και χρειάστηκαν νέα σκληρότερα μέτρα, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέοι φόροι και μαζικές απολύσεις.

Κρύβεται και σιωπά!

Χωρίς κανέναν σεβασμό στους πολίτες, που υποβάλλονται σε βαριές θυσίες χωρίς αντίκρισμα, από μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση».

ΕΒΕΑ: Η κυβέρνηση υπονομεύει την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, μετά τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση ξεπέρασε όλα τα εσκαμμένα. Μετατρέπει τη χώρα σ’ ένα απέραντο φτωχοκομείο. Τα νέα, άνευ προηγουμένου σκληρότητας μέτρα, δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Η κυβερνητική αναλγησία που απορρέει από την πρωτοφανή ανικανότητα της ίδιας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ούτε από τις επιχειρήσεις, ούτε από τους εργαζομένους, ούτε από τους συνταξιούχους.

Οι αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για αύξηση του αφορολόγητου ορίου, η κατακρεούργηση των συντάξεων, η καθιέρωση μισθών πείνας, η πλήρης αποσάθρωση του δημόσιου τομέα με απολύσεις και λουκέτα, η προαναγγελία αποκρατικοποιήσεων που δεν εξειδικεύονται αν εφαρμοστούν θα επιφέρουν την πλήρη οικονομική και κοινωνική καταστροφή της χώρας.

Και δυστυχώς, ο επιχειρηματικός κόσμος φοβάται ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι τα τελευταία. Κατά την προσφιλή τακτική της και προκειμένου να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε σήμερα το σύνολο των μέτρων. Έπεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και κανείς δεν γνωρίζει άλλο τι. Η κυβέρνηση αυτή υπονομεύει την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας».


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v