Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνημα συναίνεσης με το… στανιό

Παντιέρα από βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τα νέα σκληρά μέτρα. Ζητούν συγκυβέρνηση ή εκλογές. Το χαρτί της συναίνεσης, ο σχεδιασμός Παπανδρέου - Βενιζέλου και πώς αντιδρά η Ν.Δ.

Κίνημα συναίνεσης με το… στανιό
Διαλυτικά φαινόμενα επικρατούν, πλέον, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς πληθαίνουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που, δημόσια ή ανεπίσημα, κατηγορούν την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα και φτάνουν να ζητούν αμέσως συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή εκλογές.

Μερικές ημέρες μόλις μετά τις σκληρές δηλώσεις του κ. Ν. Αλευρά, ο οποίος τάχθηκε υπέρ συγκυβέρνησης από τα δύο μεγάλα κόμματα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί σε κάθε δόση η κοινωνία να υφίσταται ψυχολογικό σοκ, τη σκυτάλη έλαβε χθες ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης.

Με άρθρο του, στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι το βάρος της σωτηρίας της χώρας δεν μπορούν να το αναλάβουν μεμονωμένα ένας ή περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ζητά εκλογές ή τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ανάγκης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, που να διαθέτει κύρος στην Ευρώπη.

Αναγνωρίζει βέβαια ότι η λύση της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης ενέχει το μειονέκτημα της απουσίας σχετικής κουλτούρας συνεννόησης από το πολιτικό σύστημα. Επιπρόσθετα, το timing δεν είναι κατάλληλο για εκλογές, καθώς αφενός έχουμε μπροστά μας ένα καυτό πολιτικό τρίμηνο και αφετέρου δεν βοηθά η τυχοδιωκτική ηθελημένη άγνοια της κατάστασης, όπως τη χαρακτηρίζει, που έδειξε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σαμαράς.

Το γεγονός, πάντως, ότι οι κ. Νάσος Αλευράς και Μίμης Ανδρουλάκης, που εκπροσώπησαν από το 2007 δύο διαφορετικές αντιλήψεις εντός ΠΑΣΟΚ, συμπίπτουν στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας -κάτι που ζητούν εδώ και μήνες η τρόικα και οι αγορές- δείχνει τις έντονες διεργασίες εντός του κυβερνώντος κόμματος και την οριστική διάλυση των παλαιών διαχωριστικών γραμμών.

Βαρύ είναι το κλίμα και σε όλη την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δημόσια ή ανεπίσημα δηλώνουν ότι δεν μπορεί η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να μετατίθεται στους ώμους τους με νέα διλήμματα για σκληρά μέτρα.

«Αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν, ας παραιτηθούν», δήλωσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από αυτούς που στήριξαν την ανάληψη της ευθύνης εκτέλεσης του μεσοπρόθεσμου από τον κ. Βενιζέλο, συμπληρώνοντας ότι είναι εμφανές πως τα πέντε βασικά υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή των μέτρων έχουν εν πολλοίς βγει εκτός χρονοδιαγραμμάτων.

«Ξανάγραψαν, μέσα σε τρεις μήνες, το μεσοπρόθεσμο, ενώ δεν έκαναν τίποτε για να εφαρμόσουν τα μέτρα που ψηφίσαμε τον Ιούνιο», σημειώνουν βουλευτές, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι καλούνται να ψηφίσουν μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα πληρώσει φόρο και όποιος συνταξιούχος παίρνει 420 ευρώ σύνταξη τον μήνα!

Χαρακτηριστική είναι και η αποστροφή της κ. Μιλένας Αποστολάκη: «Όταν μπήκαμε στο μνημόνιο μας κατηγορούσαν για αναλγησία, τώρα μας χρεώνουν και ανικανότητα. Αυτό το μήνυμα δεν αντέχεται!».

Οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η δύσκολη εθνικά κατάσταση επιβάλλει όσο ποτέ άλλοτε το βάρος της ευθύνης να πέσει σε όλο το πολιτικό σύστημα, ή έστω στο μέρος εκείνο που πιστεύει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, και όχι μόνο στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος

Κόκκινες γραμμές από βουλευτές

Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν δηλώνει αποφασισμένος να καταψηφίσει τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει να τραβούν κόκκινες γραμμές σε επιμέρους θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση συνυπολόγισε κάποια από τα αιτήματα των βουλευτών, όπως για παράδειγμα να μην υπάρξει περικοπή στις χαμηλές συντάξεις, όχι όμως άλλα, όπως η διαφοροποίηση του αφορολογήτου για μισθωτούς (8.000) και ελεύθερους επαγγελματίες (4.000).

Πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, απειλούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ταξί και τα φορτηγά, 10 βουλευτές της Β. Ελλάδας έχουν διαμηνύσει ότι θα επιμείνουν στις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει και το καλοκαίρι για την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, ενώ επιμέρους αντιρρήσεις διατυπώνονται και για καταργήσεις - αναδιαρθρώσεις οργανισμών και φορέων.

Οι αντοχές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα δοκιμαστούν, βέβαια, με τα νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις, κατάργησης - συγχώνευσης οργανισμών και υπαγωγής χιλιάδων εργαζομένων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε δε να συγκληθεί ξανά η Κ.Ο. για να συζητήσει το νέο πακέτο μέτρων, και όχι μόνο κάποιο από τα κυβερνητικά όργανα

Και πράσινα όνειρα… δελφίνων

Το σενάριο της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. δεν αποκλείουν πλέον και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που είχαν αντιδράσει σθεναρά στην πρωτοβουλία Παπανδρέου τον περασμένο Ιούνιο.

Οι ίδιοι παραδέχονται στις ανεπίσημες συνομιλίες τους ότι για να ανακτήσει αμέσως μέρος της αξιοπιστίας της η χώρα και να ανασχεθεί το διογκούμενο κύμα δυσπιστίας εταίρων και αγορών απαιτείται χωρίς καθυστέρηση να υπάρξει εθνική συνεννόηση μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά.

Κατά τους ίδιους, πρέπει να προηγηθεί συμφωνία των δύο αρχηγών επί ενός ρεαλιστικού σχεδίου, αποδεκτού από την τρόικα, το οποίο θα έχει ορίζοντα τουλάχιστον ως και τον Φεβρουάριο, προκειμένου να έχουν εξασφαλιστεί μέχρι τότε η έγκριση του νέου δανείου και το PSI και να έχουν τροχοδρομηθεί τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων το 2012.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου θα ξαναπαίξει το χαρτί της συναίνεσης, προτάσσοντας την ανάγκη να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, σε μια εύθραυστη περίοδο για όλη την Ευρώπη, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος και να εγκριθεί ομαλά το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, η στρατηγική Παπανδρέου - Βενιζέλου είναι να προχωρήσουν στην ψήφιση και υλοποίηση των μέτρων ακόμη και χωρίς συναίνεση, προβάλλοντας την ίδια στιγμή στην τρόικα τις ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που συναντούν τα μέτρα.

«Ας αναλάβουν την ιστορική ευθύνη να ρίξουν την κυβέρνηση», είναι το μήνυμα που αφήνουν να εννοηθεί το Μαξίμου και η αντιπροεδρία.

Ρίχνει τους τόνους για εκλογές η Ν.Δ.

Η αγορά αναμένει να δει με ενδιαφέρον αν η Ν.Δ. θα αξιοποιήσει τη δυσαρέσκεια και την κακοφωνία εντός του ΠΑΣΟΚ εντείνοντας το αίτημα για διεξαγωγή εκλογών, ή θα ρίξει τους τόνους λόγω ακριβώς του ιδιαίτερα κρίσιμου διμήνου που έχει μπροστά της η χώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κεφαλογιάννης από το βήμα της Βουλής δεν ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα, ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση. «Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της χώρας, τότε η λύση είναι οι εκλογές που θα αναδείξουν κυβέρνηση τη Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Σαμαρά», είπε χαρακτηριστικά.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι απαιτούνται εκλογές, αλλά όχι τώρα», επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, σημειώνοντας ότι η στάση του κόμματος δεν αλλάζει, καθώς θα συνεχίσει να ασκεί σκληρή κριτική σε μέτρα που ακολουθούν τη λάθος συνταγή, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων, αλλά θα παρέχει συναίνεση σε κινήσεις όπως ο εξορθολογισμός του κράτος.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v