Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκρατικοποιήσεις με option στα μελλοντικά κέρδη

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν τρεις από τις προγραμματισμένες κινήσεις του Δημοσίου στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να δοθεί το σήμα στην τρόικα ότι καταβάλλεται προσπάθεια.

Αποκρατικοποιήσεις με option στα μελλοντικά κέρδη
Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν τρεις από τις προγραμματισμένες κινήσεις του Δημοσίου στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να δοθεί το σήμα στην τρόικα ότι καταβάλλεται προσπάθεια, παρά τον εκτροχιασμό από τον στόχο του γ΄ τριμήνου.

Ειδικότερα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κλείσει η επέκταση της άδειας μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, από την οποία η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα εισπράξει περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς και η παραχώρηση στον οργανισμό άδειας εκμετάλλευσης 35.000 βιντεολόττο έναντι 10.000 ανά μηχάνημα.

Από τις δύο κινήσεις το Δημόσιο θα εισπράξει από τον ΟΠΑΠ περί τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να κλείσει και η επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ("Ελ. Βενιζέλος").

Η πώληση των κρατικών λαχείων, που επίσης προγραμματιζόταν για το γ΄ τρίμηνο, μετατίθεται επίσημα για τον Νοέμβριο λόγω τεχνικών προβλημάτων ως προς την τιτλοποίηση εσόδων που διενεργήθηκε το 2002, μέσω της εταιρίας ειδικού σκοπού "Αριάδνη".

Για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου προγραμματίζονται, όπως έχει γράψει το Ευrο2day, η πώληση ποσοστών σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ και η δημοπρασία συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας.

Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τροποποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά τους τελευταίους μήνες, αφού μετατίθενται για το 2012 από φέτος η πώληση του 34% του Τ.Τ., η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι συμβάσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης για ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση οι αποκρατικοποιήσεις δραστηριοτήτων του Δημοσίου που υφίστανται μικρή επίπτωση από την τρέχουσα βαριά ύφεση και να μετατεθούν για μεταγενέστερο χρόνο οι πωλήσεις εισηγμένων εταιριών. Για τον λόγο αυτόν, το 2012 προτεραιότητα θα έχουν οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών, αεροδρομίων, οδικών αξόνων κ.ά.

Οι παραπάνω συμβάσεις, όπως εξήγησε χθες στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, θα ενέχουν ρήτρες αύξησης του τιμήματος βάσει της πορείας των κερδών των επιχειρήσεων που πωλούνται ή των υποδομών (προβλήτες, δίκτυα νερού κ.ά.) που παραχωρούνται προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες.

Πρόκειται για μία απαραίτητη κίνηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι τυχόν χαμηλές προσφορές λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πουλήσει σε εξευτελιστικές τιμές το Δημόσιο.

Πρακτικά, όμως, αυτό σημαίνει ότι το ρευστό που θα εισπράξει αυτήν τη στιγμή η χώρα θα είναι χαμηλότερο του φιλόδοξου σχεδιασμού του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που ως γνωστόν προβλέπει έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v