Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μόρια επιλογής φορολογουμένων που ελέγχονται

Με μόρια και με χρήση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου θα επιλέγονται από την 1η Νοεμβρίου 2011 οι φορο-υποθέσεις επιτηδευματιών που θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.

Τα μόρια επιλογής φορολογουμένων που ελέγχονται
Με μόρια και με χρήση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου θα επιλέγονται από την 1η Νοεμβρίου 2011 οι φορο-υποθέσεις επιτηδευματιών που θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου καθορίζεται ο πίνακας κριτηρίων - κανόνων επιλογής υποθέσεων για έλεγχο και μοριοδότησης αυτών. Στον πίνακα αυτόν και σε κάθε κριτήριο αναφέρονται αναλυτικοί κανόνες που υλοποιούν το κριτήριο, καθώς επίσης και ο αριθμός των μορίων βαρύτητας του κάθε κανόνα, ο οποίος βασίστηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στα οικονομικά, χωροταξικά και χρονικά δεδομένα. 

Με τα παραπάνω κριτήρια επιλογής, μέσω της λειτουργίας ανάλυσης κινδύνου του συστήματος ELENXIS θα γίνονται η στόχευση και η επιλογή φορολογουμένων υψηλής μοριοδότησης. Οι λίστες με τους φορολογουμένους υψηλής μοριοδότησης θα αποστέλλονται στη συνέχεια στους προϊσταμένους των ελεγκτικών υπηρεσιών από το ELENXIS ώστε να εκδοθεί η οικεία εντολή ελέγχου.

Έτσι, απώλεια βιβλίων, κατασχέσεις βιβλίων και στοιχείων, μη έκδοση τιμολογίων δίνουν 1.000 πόντους στον φορολογούμενο, λήψη ή έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων αξίας κάτω των 88 ευρώ δίνει 300 πόντους, μη επίδειξη των βιβλίων και στοιχείων μετά από πρόσκληση την πρώτη φορά δίνει 400 πόντους και από το άθροισμα των μορίων για κάθε φορολογούμενο θα προκύπτει η προτεραιότητα ελέγχου αυτού.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων θα αποστέλλει τις λίστες στοχευμένων υποθέσεων υψηλής μοριοδότησης στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για να εκδοθούν οι σχετικές εντολές ελέγχου.

Περαιτέρω, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων θα μπορεί να ζητά την ανάδειξη στόχων που προκύπτουν από την ανάλυση κινδύνου βάσει συγκεκριμένων κανόνων και σεναρίου που εκείνη μπορεί να ορίσει, οι οποίοι στόχοι αναμένεται να παρουσιάσουν υψηλό ελεγκτικό ενδιαφέρον.

Ο αναλυτικός πίνακας κριτηρίων - κανόνων επιλογής υποθέσεων για έλεγχο και μοριοδότησης αυτών σύμφωνα με τον οποίο θα γίνεται εφεξής η επιλογή ανέλεγκτων υποθέσεων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v