Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το θρίλερ με την τρόικα

Σκληρά μέτρα ως το 2014 για να εξασφαλιστεί η 6η δόση από την τρόικα Ξαναγράφεται το μεσοπρόθεσμο. Τι ψαλίδι έρχεται στους μισθούς. Απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία σε πρώτο πλάνο.

Συνεχίζεται το θρίλερ με την τρόικα
Τα καλά νέα είναι ότι η τρόικα επανέρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, με την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου να «μην κινδυνεύει», σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Τα κακά νέα είναι ότι η τελική εκταμίευση της δόσης θα περάσει μέσα από τη λήψη σκληρών μέτρων, τα οποία θα εκτείνονται με σαφήνεια έως το 2014, καθώς είναι σαφές ότι ξαναγράφεται το μεσοπρόθεσμο. Θα περιλαμβάνουν:

* Εκτεταμένη εφεδρεία και απολύσεις στο Δημόσιο.

* Μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, που θα φτάσει ακόμα και το 50% στις περιπτώσεις υπαλλήλων που λαμβάνουν επιδόματα σχεδόν ίσα με τον μισθό τους.

* Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου.

* Ενδεχόμενη διεύρυνση του ειδικού τέλους ακινήτων όχι μόνο τη διετία 2011 - 2012, αλλά μέχρι το 2014, όπως άλλωστε και δραστικές αλλαγές σε όλη τη δομή του φορολογικού συστήματος μέσω του επικείμενου νομοσχεδίου.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της τρόικας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Η. Πλασκοβίτη και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιά ξεκίνησε στις 9:10 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 11:00.

«Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε στη συνέχεια, διατύπωση την οποία χρησιμοποιούσαν επίσης πηγές της τρόικας τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Ε.Ε. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν επίσης ότι «δεν κινδυνεύει η έκτη δόση».

Πράγματι, με δεδομένο ότι η τρόικα είχε θέσει ως προαπαιτούμενο για την επάνοδό της τη συμφωνία επί των πρόσθετων μέτρων που θα ληφθούν για να επιτευχθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου, η «ικανοποιητική πρόοδος» φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της έκτης δόσης, χωρίς βεβαίως να μπορεί να θεωρηθεί τίποτα δεδομένο -όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία- μέχρι να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις προκύπτει επίσης με σαφήνεια ότι η τρόικα έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δεσμευτεί με συγκεκριμένα μέτρα, χρονοδιαγράμματα και στόχους έως και το 2014. «Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένα από τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου θα έρθουν νωρίτερα, όπως για παράδειγμα η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ άλλα έκτακτα μέτρα, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων, ήρθαν για να… μείνουν έως το 2014.

Επί των διαδικαστικών, σήμερα στις 10 το πρωί ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις τράπεζες. Στις 11:30 θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αν θα υπάρξουν ανακοινώσεις στη συνέχεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, ο υφυπουργός επικρατείας Άγγελος Τόλκας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση σήμερα, υποστήριξε ότι "στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τα μέτρα και οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα".

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πάντως, θα συνεχιστούν το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, και οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v