Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες "ντιρεκτίβες" της τρόικας

Τέλος στα φοροεισπρακτικά μέτρα απαιτούν οι δανειστές. Ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις έως και 50%. Απαιτούνται και απολύσεις. Οι σκληρές διαπραγματεύσεις και η αναζήτηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Στις 20.00 η νέα τηλεδιάσκεψη. 

Οι νέες ντιρεκτίβες της τρόικας
«Σύμμαχο» απέναντι στις αλλεπάλληλες φοροεπιδρομές απέκτησαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς η τρόικα διεμήνυσε ότι πρέπει να μπει τέλος στα φοροεισπρακτικά μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν φαίνεται να έχουν καμία τύχη οι όποιες διαπραγματευτικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να αποφύγει απολύσεις ακόμα και στον στενό δημόσιο τομέα και να κόψει μισθούς και συντάξεις σε ποσοστό από 30% έως και 50%.

Η τρόικα, κατά τη χθεσινή πρώτη τηλεδιάσκεψη που κράτησε περίπου 2,5 ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε ότι το βάρος πρέπει να πέσει στις δαπάνες του Δημοσίου και η προσαρμογή του επομένου έτους να προέλθει κατά τα δύο τρίτα από το σκέλος των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων. Κι αυτό κάνοντας ταμείο των έκτακτων εισφορών που έχουν επιβληθεί και μετρώντας τις αντοχές της κοινωνίας, η εξάντληση της οποίας προφανώς δεν οδηγεί σε αύξηση των εσόδων.

Ούτως ή άλλως, ουδέποτε θεώρησε βάσιμες τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ από το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ στη διάρκεια του 2011. Η σχετική τροπολογία δεν έχει ψηφιστεί ακόμα από τη Βουλή και είναι προφανώς ανοιχτή σε τροποποιήσεις…

Χαμηλώνοντας τον πήχη των εισπράξεων από το τέλος ακινήτων, η διαφορά που χώριζε τις δύο πλευρές για να κλείσει το έλλειμμα φέτος στα 17,1 δισ. ευρώ (ο ποσοτικός στόχος δεν αλλάζει, ασχέτως αν ο στόχος ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να μεταβληθεί 2 - 3 δέκατα λόγω ύφεσης) ήταν της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα καλυφθεί από την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από τον Οκτώβριο και την άμεση ενεργοποίηση εφεδρείας και απολύσεων στο Δημόσιο.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, από τον Οκτώβριο (μέτρο που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο, αλλά προβλέπεται να υλοποιηθεί σταδιακά έως το 2013), από το οποίο μπορεί να εισπραχθεί ποσό 400 - 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, δεν κατάφεραν να τα… βρουν απολύτως στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης και θα ακολουθήσει νέα σήμερα στις 8 το απόγευμα. Αναλόγως των εξελίξεων δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από το πρωί, πάντως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνεργασία με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ξεκινά την κατάρτιση προϋπολογισμού 14 μηνών, από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012, με τον στόχο για μείωση του ελλείμματος το 2011 στα 17 δισ. ευρώ και το 2012 στα 12,9 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, και τον πήχη της ύφεσης να τίθεται στο 5,5% φέτος και στο 2,5% του χρόνου.

Ο προϋπολογισμός, πάντως, θα είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε από την άνοιξη του 2012 να εμφανιστούν τα πρώτα πρωτογενή πλεονάσματα, αν βέβαια φτάσουμε χωρίς «εκπλήξεις» μέχρι τότε…


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v