Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορυφώνεται το ελληνικό δράμα

Το «μαχαίρι» στο Δημόσιο, οι απρόθυμοι υπουργοί και ο Πόντιος Πιλάτος Σαμαράς. Στο κόκκινο οι αγορές - Κύμα εκροής καταθέσεων στις τράπεζες. Η πολιτική στρατηγική Παπανδρέου - Βενιζέλου και η επόμενη ημέρα.

Κορυφώνεται το ελληνικό δράμα
Στη δραματικότερη φάση της εισέρχεται η ελληνική κρίση, καθώς η κυβέρνηση καλείται να «θυσιάσει» αμέσως μέρος του Δημοσίου, προκειμένου να... φυσήξει ούριος άνεμος στις διαρθρωτικές αλλαγές και να αποτραπούν οι έμμεσες απειλές της Ευρώπης για φρένο στη διαδικασία έγκρισης του νέου σχεδίου διάσωσης.

Χθες, μερικές ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, επανέλαβε ότι απαιτείται μείωση του κράτους, παραδεχόμενος πως οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, με καταργήσεις - συγχωνεύσεις οργανισμών και υπαγωγή σε εργασιακή εφεδρεία, έχουν καθυστερήσει.

Μερικές ώρες αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε στην τρόικα τη δέσμη των μέτρων-εξπρές που έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί. Στα μέτρα περιλαμβάνονται απολύσεις εποχικών εργαζομένων, διακοπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κατάργηση - συγχώνευση 54 οργανισμών, υπαγωγή σε εφεδρεία υπαλλήλων από τον ευρύ αλλά και τον στενό δημόσιο τομέα, ενιαίο μισθολόγιο και περικοπή συντάξεων.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος διαλαλεί περικοπή του κράτους, σημειώνοντας ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο έχουν καθυστερήσει, η αγορά αμφιβάλλει ευθέως για το αν το κυβερνών κόμμα έχει τη δυνατότητα να... βάλει μαχαίρι στις σάρκες του, συγκρουόμενο μετωπικά με τα συνδικάτα δημοσίων υπαλλήλων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά την κατεπείγοντος χαρακτήρα εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στα εμπλεκόμενα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο υπουργεία, απαντήσεις έχει λάβει, προς το παρόν, από ελάχιστα.

«Κανείς αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή νούμερα για το πόσες συμβάσεις εποχικών ή ορισμένου χρόνου μπορούν να διακόψουν τα υπουργεία, ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση της τρόικας», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Καλύτερη είναι η εικόνα αναφορικά με το πλεονάζον προσωπικό από τους 151 φορείς που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία.

Απρόθυμη εμφανίζεται η κυβέρνηση να δεχτεί και τη μείωση των συντάξεων από τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ, αναζητώντας μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, που να διαπνέονται από περισσότερη δικαιοσύνη, όπως για παράδειγμα η επιβολή πλαφόν σε όλες τις συντάξεις ή η διακοπή καταβολής σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα και δεν έχουν κλείσει το 55ο έτος.

Αμφιβάλλει η αγορά για το «μαχαίρι» στο Δημόσιο

Τα παραπάνω εξηγούν την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε επισήμως ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα, διευκρινίζοντας ανεπισήμως ότι θα υπάρξει σειρά τηλεδιασκέψεων, πέραν της χθεσινοβραδινής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος κατά την τηλεδιάσκεψη παρουσίασε δέσμη μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν εφόσον αξιολογηθούν από την τρόικα και συμφωνηθούν μαζί της.

«Για άλλη μία φορά εμφανιζόμαστε πρόχειροι και απρόθυμοι, ενώ βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού», σχολιάζει κορυφαίο στέλεχος της αγοράς, χαρακτηρίζοντας την ίδια στιγμή «αδιέξοδη» και τη στάση της Ν.Δ.

Κατά τον ίδιο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να πιέζει την κυβέρνηση για ακόμη γενναιότερες περικοπές στο Δημόσιο, αντί να επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και στην ανάγκη παροχής ρευστότητας στην αγορά για να τονωθούν και τα έσοδα.

Οι απόψεις του απηχούν αυτές του συνόλου της αγοράς, που θεωρεί αδιανόητο η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να πολιτεύονται με τέτοια… ελαφρότητα, την ώρα όπου παρατηρείται νέα εκροή καταθέσεων και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Στο κόκκινο η ανασφάλεια στις αγορές

Χθες, η ανασφάλεια στο εσωτερικό έφτασε σε ανησυχητικά ύψη, καθώς χιλιάδες μικροκαταθέτες έσπευσαν να σηκώσουν μεσαία ή μικρά ποσά από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί σε μεμονωμένες τράπεζες κατάσταση μερικής επιφυλακής.

Ταυτόχρονα, τα χρηματιστήρια κατέγραψαν νέα πτώση (CAC 40 πτώση 3%, DAX 30 απώλειες 2,83%, FTSE 100 πτώση 2,03% και Χ.Α. πτώση 1,7%), τα spreads των περιφερειακών ευρωπαϊκών ομολόγων «τσίμπησαν», ενώ ισχυρή πίεση δέχτηκαν και πάλι οι γαλλικές τράπεζες.

Το CDS των ιταλικών ομολόγων στην πενταετία ενισχύθηκε κατά 40 μονάδες βάσης, στις 488 μονάδες, ενώ το ισπανικό ενισχύθηκε κατά 35 μονάδες, στις 408 μονάδες βάσης. To spread του ελληνικού δεκαετούς τίτλου ανέρχεται στις 2.097 μονάδες βάσης, του 2ετούς στις 6.709 μονάδες και του 5ετούς στις 3.761 μονάδες.

Η κορύφωση του δράματος και ο σχεδιασμός Παπανδρέου - Βενιζέλου

Η κορύφωση του δράματος, σύμφωνα με πολιτικά στελέχη, λειτουργεί υποβοηθητικά στη στρατηγική που δείχνουν να έχουν χαράξει οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος. Και αυτό διότι αναδεικνύει το διακύβευμα των θυσιών και, την ίδια στιγμή, εξασφαλίζει στους πρωταγωνιστές του δράματος τη δυνατότητα ηρωικής εξόδου.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, δύσκολα θα βρεθούν πρόθυμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα ρίχνοντας την κυβέρνηση. Αν δε το κάνουν, θα έχουν προσφέρει ιδανικό άλλοθι στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τους ίδιους, η στρατηγική των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει και δείχνουν να προτιμούν τη συγκυβέρνηση.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v