Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελική έρευνα για το έλλειμμα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρονται σε ψευδή στοιχεία αναφορικά με το ύψος του ελλείμματος της χώρας, διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης.

Εισαγγελική έρευνα για το έλλειμμα
Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρονται σε ψευδή στοιχεία που δόθηκαν από τη Στατιστική Αρχή αναφορικά με το ύψος του ελλείμματος της χώρας, διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρ. Πεπόνης.

Ζητούμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί η βασιμότητα του δημοσιεύματος, καθώς και αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα σε βάρος της οικονομίας της χώρας. 

Το θέμα προέκυψε μετά τις δηλώσεις του μέλους της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Ζωής Γεωργαντά, που έκανε λόγο για "φούσκωμα" του ελλείμματος του 2009.  


Ποινική δίωξη στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Νίκου Λογοθέτη.

Η διωξη ασκήθηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει σε βάρος του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου, ο οποίος κατήγγειλε ότι κάποιοι μπήκαν στα emails του και υπεξαίρεσαν στοιχεία.

Ο κ. Γεωργίου κατηγορεί ως υπεύθυνο τον κ. Λογοθέτη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ απέδωσε την υπόθεση σε ρήξη που υπήρξε μεταξύ εκείνου και του κ. Γεωργίου, με σημείο αιχμής τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αναφορικά με το έλλειμμα της χώρας.

Ο κ. Λογοθέτης κατηγορεί τον κ. Γεωργίου ότι τα στοιχεία που εμφάνισε είναι λανθασμένα, με αποτέλεσμα το έλλειμμα της χώρας να εμφανίζεται στο 15%. Αναφορικά με την κατηγορία ο κ. Λογοθέτης υποστηρίζει ότι στον συγκεκριμένο υπολογιστή είχαν πρόσβαση συνολικά δέκα άτομα.

Παράλληλα, τη Δευτέρα, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του πρώην αντιπροέδρου της Αρχής Νίκου Λογοθέτη, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ότι «έλεγε ναι» σε ό,τι ήθελε η Eurostat.

«Ο άνθρωπος έλεγε "ναι" σε ό,τι ήθελε η Eurostat» δήλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην παύση πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είπε: «Κατάφεραν να διώξουν όλους τους επιστήμονες και κράτησαν τους yes men».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v