Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τελικές ρυθμίσεις για το τέλος μέσω ΔΕΗ

Πρόστιμο ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 25% θα... εισπράξουν από το υπ. Οικονομικών η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές αν δεν κόψουν το ρεύμα σε όποιον αρνηθεί να πληρώσει το τέλος.

Οι τελικές ρυθμίσεις για το τέλος μέσω ΔΕΗ
Πρόστιμο ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 25% θα... εισπράξουν από το υπουργείο Οικονομικών η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν κόψουν το ρεύμα σε όποιον καταναλωτή αρνηθεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων.

Αυτή είναι η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών ότι δεν θα διακόψουν την παροχή ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν και περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η ΓΕΝΟΠ επανήλθε σήμερα στο ζήτημα, με αφορμή και τη συνάντηση του προέδρου της κ. Ν. Φωτόπουλου με τον κ. Αλ. Τσίπρα. "Προτιμούμε να παρανομήσουμε παρά να κόψουμε το ρεύμα από τον άνεργο και τον φτωχό", δήλωσε ο κ. Φωτόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα παρέμβουν για να μην εφαρμοστούν οι κυρώσεις σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο τέλος. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε το νέο τέλος ως αντισυνταγματικό.

Στην τροπολογία δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τα κλιμάκια και τους συντελεστές επιβολής του τέλους ακινήτων, αλλά αποκαλύπτεται το πραγματικό μέγεθος της επιβάρυνσης για τους φορολογουμένους, καθώς ο... λογαριασμός φτάνει τα 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Τόσα είναι τα προσδοκώμενα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό το 2011 και άλλα τόσα το 2012, ή 5,2 δισ. ευρώ στη διετία.

Παράλληλα, διευκρινίζονται γκρίζες ζώνες αναφορικά με τις εξαιρέσεις και ιδίως στο θέμα της Εκκλησίας, ενώ προκύπτει ότι οι άνεργοι, οι οποίοι δεν εξαιρούνται στο σύνολό τους, για να "κερδίσουν" τη μίνιμουμ επιβάρυνση (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για ακίνητα έως 200 τ.μ. και με τιμή ζώνης έως 3.000 ευρώ) δεν θα αποφύγουν την ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

· Άνεργοι. Με την παράγραφο 6 της τροπολογίας εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα προβλέπεται ότι το τέλος υπολογίζεται σε 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την παλαιότητα του ακινήτου εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο ή μακροχρόνια άνεργο μη επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους κάτω από 8.000 ευρώ, πρόσωπο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά με ανάπηρο πρόσωπο. 

Οι διατυπώσεις αυτές είναι σαφές ότι δημιουργούν την εντύπωση πως οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ θα πληρώσουν κανονικά το "χαράτσι". 

Ο ειδικός μειωμένος συντελεστής δεν ισχύει εφόσον το ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ καθώς και για το τμήμα ιδιοκατοικούμενου ακινήτου που υπερβαίνει τα 200 τετραγωνικά μέτρα.

Οι δικαιούχοι του μειωμένου ειδικού συντελεστή θα υποβάλλουν σχετική αίτηση ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ και αφού γίνεται διασταύρωση των στοιχείων με αρχεία της φορολογικής αρχής ή άλλων δημοσίων υπηρεσιών θα ενημερώνονται η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές προκειμένου να υπολογιστεί ο μειωμένος συντελεστής και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία επιστροφής τυχόν καταβληθέντος μεγαλύτερου τέλους.

Οι διαδικασίες αυτές προδιαγράφουν νέο κύκλο ταλαιπωρίας των ευπαθών ομάδων προκειμένου να τύχουν της ευνοϊκής μεταχείρισης.

· Εκκλησία. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το υπουργείο Οικονομικών είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις διατυπώσεις των εξαιρέσεων. Ορίζεται ότι στο ειδικό τέλος ακινήτων δεν υπόκεινται τα ακίνητα που ανήκουν στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα, αποκλειστικά τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους.

· Ξενοδοχεία - Βιομηχανίες: Παρά την προαναγγελία από τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο εξαίρεσης ξενοδοχείων και βιομηχανικών μονάδων από το ειδικό τέλος ακινήτων, στην τροπολογία δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά. 

Ενδεχομένως να αποτελεί ερμηνεία της διατύπωσης σύμφωνα με την οποία το ειδικό τέλος επιβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες με οικιστική ή εμπορική χρήση, οι οποίες είναι και η βάση επιβολής του τέλους ακίνητης περιουσίας. 

Τα ποσά του ειδικού τέλους που εισπράττονται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος αποδίδονται στο ελληνικό δημόσιο μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών από τη λήξη του μήνα στον οποίο εισπράχθηκαν οι σχετικοί λογαριασμοί.

Η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές μπορεί να δίνουν στο Δημόσιο χρηματικές προκαταβολές έναντι των ποσών που πρέπει να αποδοθούν από τις εισπράξεις του τέλους και μέχρι 25% του προς είσπραξη ποσού. Η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα παρακρατούν για τον "κόπο" τους ποσοστό 0,25% από τις εισπράξεις και συνολικά προβλέπονται έσοδα 6.513.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v