Τον Οκτώβριο η απόφαση για την 6η δόση

Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο τόνισε ο O. Rehn. Οι Ευρωπαίοι ζητούν αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος και νέα μέτρα. Δεν έρχεται τη Δευτέρα η τρόικα. Τον Οκτώβριο η απόφαση για την 6η δόση. Τι είπαν για τα collaterals.

Τον Οκτώβριο η απόφαση για την 6η δόση
Τον Οκτώβριο θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Jean-Claude Juncker, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στην Πολωνία, επαναλαμβάνοντας ότι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος είναι κρίσιμη.

Η πίεση από την Ευρώπη κλιμακώνεται καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθούν την παραμικρή απόκλιση από τους στόχους και απαιτούν νέα μέτρα αν δεν αποδώσουν τα υφιστάμενα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα που ξεκινά από τα ίδια τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους.

Χαρακτηριστικό της πίεσης που ασκείται είναι ότι τρόικα δεν θα έρθει τη Δευτέρα στη Αθήνα και οι επαφές με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θα γίνουν με τηλεδιάσκεψη.

Εν τω μεταξύ, όμως, η κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς τα μετρητά τελειώνουν στα μέσα Οκτωβρίου όπως παραδέχθηκε στις αρχές της εβδομάδας και ο Φ. Σαχινίδης.

Οι εγγυήσεις

Στο σημερινό eurogroup o πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσορίζουν τα νέα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα όπως επίσης και τη δέσμευση της χώρας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο κ. Juncker σημείωσε επίσης ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την παροχή εγγυήσεων και τόνισε πως, εάν δοθούν collaterals, τότε θα είναι σε λογική αποτίμηση.

Πληροφορίες από την πλευρά της Φινλανδίας, πάντως, αναφέρουν ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί εντός ενός μηνός.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σημείωναν πως στην τελευταία φάση της συνεδρίασης του Eurogroup συζητήθηκε το πρόβλημα των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία. Στην εισήγηση που παρουσίασε το EFSF αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ήταν σαφής η γραμμή πως πρώτη προτίμηση είναι να μη δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά αν η Φιλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, όπως αυτόν που προτείνει το EFSF μέσω του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ (σ.σ. οι χώρες που θα πάρουν εγγύηση να έχουν μικρότερη συμμετοχή στα κέρδη του EFSF).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Eurogroup διατυπώθηκε ξανά η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φιλανδία, στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του Εuroworking Group, να βρουν μία λύση, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να έχει κόστος, γιατί είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις. Θέλουν να αποτρέψουν την παροχή εγγυήσεων.

Για μία ακόμα φορά αποκλείστηκε η παροχή εμπράγματης ασφάλειας, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε χρηματοοικονομικού χαρακτήρα λύση, η οποία δεν ενεργοποιεί αρνητικές ρήτρες που υπάρχουν στα ελληνικά ομόλογα και δεν δημιουργεί κινδύνους αποζημιώσεων.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος τόνισε στο Eurogroup ότι στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων όταν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Στο επίκεντρο και το EFSF

Σημειώνεται ότι στην Πολωνία βρέθηκε και ο αμερικανός υπουργός οικονομικών Timothy Geithner. Σύμφωνα με την αυστριακή ομόλογό του, ο κ. Geithner απηύθυνε έκκληση στις χώρες της ευρωζώνης να δεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια (σ.σ. στο EFSF) για αποφυγή της αποσταθεροποίησης.

Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Β. Σόιμπλε του απάντησε ότι θα είναι δύσκολο να "φορτωθούν" με νέα οικονομικά βάρη οι φορολογούμενοι. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε στους δημοσιογράφους η κ. Fekter, ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ τάχθηκε εναντίον ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία για σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις κυρώσεις στα κράτη - μέλη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

"Ο ρυθμός δημοσιονομικής σύγκλισης θα πρέπει να αντανακλά τη θέση της κάθε χώρας στο ζήτημα", σημείωσε μεταξύ άλλων.

O. Rehn: Η μπάλα τώρα στο γήπεδο της Ελλάδας  

Η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική αποφασιστικότητα στην προσπάθεια να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, δήλωσε o κ. O. Rehn, μεταδίδει το Reuters. Σημείωσε επίσης ότι τα κοινοβούλια της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου ενέκριναν τις αλλαγές στο EFSF.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος, "η μπάλα πλέον είναι στο ελληνικό γήπεδο".

"Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα εξαρτάται από την πολιτική βούληση της χώρας να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους που έχει συμφωνήσει", συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το ευρωομόλογο, ο κ. Rehn σημείωσε ότι το πρώτο βήμα είναι η τεχνική έκθεση που θα παρουσιάσει η Κομισιόν.

Ωστόσο, ανέφερε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση ευρωομολόγων είναι η μεγαλύτερη ισχυροποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. "Σε διαφορετική περίπτωση, τα ευρωομόλογα θα γίνουν junk bonds" υπογράμμισε.


Βενιζέλος: Κρίσιμες οι διαρθρωτικές αλλαγές -Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για Ελλάδα

Την κρισιμότητα των διαρθρωτικών αλλαγών και της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία, σημειωνοντας τη μεγάλη δυσπιστία προς τη χώρα μας.

Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα που ξεκινά από τα ίδια τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. "Γι αυτό έχουν καθοριστική σημασία οι διαρθρωτικές αλλαγές... Είναι αυτά που πρέπει να κάνει και θα κάνει η χώρα μας", σημείωσε.

"Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά τώρα, αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της Ευρωζώνης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v