Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνει το νέο χαράτσι μέσω αντικειμενικών αξιών

Απειλή ακόμα πιο δυσβάσταχτων επιβαρύνσεων το 2012 αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ξαναζεσταίνει την εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών.

Αυξάνει το νέο χαράτσι μέσω αντικειμενικών αξιών
Απειλή ακόμα πιο δυσβάσταχτων επιβαρύνσεων το 2012 αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ξαναζεσταίνει την εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, με τη δημιουργία μιας «τράπεζας τιμών» η οποία θα παρακολουθεί τις μεταβολές της αγοράς.

Αν το υπουργείο Οικονομικών προλάβει να θέσει σε ισχύ το νέο σύστημα από τις αρχές του 2012, τότε δεν αποκλείεται το ειδικό τέλος ακινήτων, που έρχεται για να μείνει και το επόμενο έτος, να φουσκώσει ακόμα περισσότερο κάνοντας τον βαρύ «φορολογαριασμό» πραγματικά αβάσταχτο.

Για το τέλος ακινήτων του 2011, το οποίο πάντως η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2012, ακόμα δεν έχει κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή -αναμένεται σήμερα- για να ξεκαθαρίσει πληθώρα γκρίζων σημείων:

Χαρακτηριστικότερα είναι η φορολογική μεταχείριση ευπαθών ομάδων και οι διαδικασίες, όπως άλλωστε και η μεταχείριση εμπορικών βιομηχανικών και τουριστικών ακινήτων, τα οποία, αν δεν εξαιρεθούν, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τα… πουλήσουν για να πληρώσουν τους φόρους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες στη Βουλή, χαρακτήρισε το μέτρο «μεγάλο, αποτελεσματικό, δίκαιο και αναλογικό στην περιουσία», το οποίο θα έχει τη μικρότερη δυνατή υφεσιακή επιβάρυνση, ενώ υποστήριξε ότι η επιβάρυνση είναι το 2 τοις χιλίοις της ακίνητης περιουσίας ιδιωτών που ανέρχεται σε περίπου 1 τρισ. ευρώ (400 δισ. ευρώ η αξία των ακινήτων ιδιωτών και 520 δισ. ευρώ των εμπορικών καταστημάτων). Άρα, τα έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι οποίες απομένει να αποτυπωθούν και στην τροπολογία, θα εξαιρεθούν από το ειδικό τέλος ακινήτων τα ξενοδοχεία, η αγροτική και βιομηχανική δραστηριότητα.

Για τις ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι) διευκρίνισε ότι θα μπορούν να υπαχθούν στον χαμηλότερο συντελεστή (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εφόσον το ακίνητό τους έχει τιμή ζώνης έως 3.000 ευρώ) προσκομίζοντας στη ΔΕΗ τη σχετική βεβαίωση που θα λαμβάνουν κατόπιν αίτησης είτε ηλεκτρονικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ προφανώς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι άνεργος, πολύτεκνος ή ανάπηρος, εφόσον δεν έχει υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το τελευταίο 48ωρο, τόσο στα ΚΕΠ όλης της χώρας όσο και στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ, καταναλωτές που δεν είχαν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ρωτούν τι πρέπει να κάνουν ώστε να πληρώσουν τη μίνιμουμ επιβάρυνση που έχει καθοριστεί στο 0,5 ευρώ ανά τ.μ.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της ΔΕΗ δηλώνει ότι θα εφαρμόσει τον νόμο και θα κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν το νέο έκτακτο χαράτσι, οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας επιχειρούν να διαχωρίσουν τον λογαριασμό από το έκτακτο τέλος και οι φορείς της αγοράς αντιδρούν έντονα.

«Τα μέτρα αυτά βυθίζουν ακόμα πιο έντονα τη λειτουργία της οικονομίας στην ύφεση. Αφαιρούν και την τελευταία ικμάδα δυνατότητας των νοικοκυριών για κατανάλωση, κινητικότητας στην οικονομία, επενδυτικής δραστηριότητας και εν τέλει δημιουργίας και θέσεων εργασίας», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, την ώρα όπου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος χαρακτηρίζει το μέτρο ληστρική επιδρομή, γεγονός που την καθιστά «ηθική αυτουργό της δημιουργίας ενός νέου ισχυρού κινήματος, του "Δεν έχω να πληρώσω"».

Για μέτρο που οδηγεί στην κλιμακωτή «δήμευση της περιουσίας όλων των Ελλήνων» κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, προεξοφλώντας χιλιάδες επιπλέον λουκέτα στην αγορά, ενώ η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι «το οικονομικό επιτελείο θα έπρεπε περισσότερο να επικεντρωθεί στο πώς θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες παρά στο πώς θα κόψει το ρεύμα στους δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην καταβολή του νέου τέλους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v