Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 82% η συμμετοχή στο PSI

Ξεπέρασε σύμφωνα με κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές, το ψυχολογικό «φράγμα» του 80% η συμμετοχή των ιδιωτών στην οικειοθελή μετακύλιση- ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, που λήγει ως τον Ιούλιο του 2020.

Στο 82% η συμμετοχή στο PSI
Ξεπέρασε σύμφωνα με κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές, το ψυχολογικό «φράγμα» του 80% η συμμετοχή των ιδιωτών στην οικειοθελή μετακύλιση- ανταλλαγή του ελληνικού χρέους, που λήγει ως τον Ιούλιο του 2020, και στο Σύνταγμα αισιοδοξούν, πλέον, ότι η συμμετοχή στο roll-over θα αγγίξει το κρίσιμο 90%.

Βάσει των μέχρι τώρα δηλώσεων που απέστειλαν τα 57 υπουργεία Οικονομικών από όλο τον κόσμο η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών έχει ανέλθει στο 82%.

Όπως ανέφερε η JP Morgan σε πρόσφατη έκθεσή της η κατακρήμνιση των τιμών των ελληνικών ομολόγων από τα τέλη Ιουλίου δημιουργούν πλέον ισχυρό κίνητρο στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, εξέλιξη που αυξάνει την πιθανότητα επιτυχίας του εγχειρήματος.

Και με δεδομένο ότι εκκρεμεί η έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια των περισσοτέρων χωρών της Ευρωζώνης υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για να αυξηθεί περαιτέρω.

Προς το παρόν μόνο η Γαλλική εθνοσυνέλευση έχει εγκρίνει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF και το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, μέρος του οποίου αποτελεί και το roll-over του χρέους με οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών.

Μετά την ψήφιση των αποφάσεων από το σύνολο των κοινοβουλίων (με εξαίρεση πιθανώς τη Σλοβακία η οποία δεν συμμετείχε ούτε στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας) θα αποσταλεί σε τράπεζες, ασφαλιστικές και Ταμεία που δήλωσαν εθελοντική συμμετοχή το επίσημο ενημερωτικό.

Βάσει της μέχρι τώρα διαδικασίας υπολογίζεται ότι η έκδοση του επίσημου ενημερωτικού θα διενεργηθεί εντός του α΄ δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τραπεζίτες, λίγο πριν την έκδοση του ενημερωτικού θα πρέπει να αναμένει η αγορά και την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας η οποία θα διαρκέσει για μερικές ημέρες, μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των δεσμευτικών προσφορών.

Αμέσως μετά και εφόσον το πρόγραμμα εγκριθεί από την Ελλάδα η ελληνική οικονομία θα επαναξιολογηθεί από τους οίκους βάσει των νέων δεδομένων της σημαντικής επιμήκυνσης του χρέους και της μείωσης του λόγω αποκλιμάκωσης των τόκων, του haircut ως 21% και των προβλεπόμενων επαναγορών.

Συμμετέχει με ομόλογα 5,2 δις ευρώ και η ΑΤΕ

Εν τω μεταξύ ανακλήθηκε από την εφεδρεία και η ΑΤΕ, η οποία θα συμμετέχει στο roll over με ομόλογα ύψους 5,2 δις ευρώ. Η ΑΤΕ ενέγραψε πρόβλεψη 836,4 εκατ. ευρώ λόγω της συμμετοχής της στο PSI με αποτέλεσμα να εμφανίσει στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ζημιές 905 εκατ. ευρώ και να πρέπει να υλοποιήσει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η συμμετοχή της ΑΤΕ κρίθηκε απαραίτητη παρά το γεγονός ότι τελεί υπό καθεστώς αναδιάρθρωσης, λόγω της ανάγκης να επιτευχθεί συμμετοχή 90% για τις λήξεις ως τον Ιούλιο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι για το πρόγραμμα ανταλλαγής κομβικό σημείο είναι να επιτευχθεί τουλάχιστον ποσοστό συμμετοχής 90% του χρέους που λήγει ως τον Ιούλιο του 2014 προκειμένου να μην απαιτηθεί αναθεώρηση του καθαρού δανείου που θα λάβει η χώρα από τον Προσωρινό Μηχανισμό.

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Βενιζέλος, η Ευρώπη θα αποφασίσει τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η επιθυμητή συμμετοχή του 90% του ελληνικού χρέους που λήγει ως τον Ιούλιο του 2020. Η συμφωνία, άλλωστε, αφήνει παράθυρο να εγκριθεί το πρόγραμμα ακόμη και με συμμετοχή υψηλότερη του 80% αλλά χαμηλότερη του 90%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v