Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reichenbach: Εχω έλθει για να υλοποιήσω Plan A

«Η Ευρώπη δεν έχει αναγνωρίσει επαρκώς όσα έχει επιτύχει μέχρι στιγμής η Ελλάδα», δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης «Ανάκαμψη τώρα- Ένας Ηράκλειος Άθλος για την Ελλάδα» ο επικεφαλής της Task Force Horst Reichenbach.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Reichenbach: Εχω έλθει για να υλοποιήσω Plan A
«Η Ευρώπη δεν έχει αναγνωρίσει επαρκώς όσα έχει επιτύχει μέχρι στιγμής η Ελλάδα», δήλωσε πριν από λίγο από το βήμα της εκδήλωσης «Ανάκαμψη τώρα- Ένας Ηράκλειος Άθλος για την Ελλάδα» ο επικεφαλής της Task Force Horst Reichenbach.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο χρεοκοπίας δήλωσε "εγώ δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις για το αν υπάρχει Plan Β. Εγώ είμαι εδώ για να υλοποιήσω το Plan A".

Ο ισχυρός άνδρας της Ομάδας Δράσης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Ομάδα θα παρουσίασει την πρώτη έκθεσή της για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για να βγεί η χώρα από την ύφεση. Η Ομάδα η οποία θα αποτελείται από 25-30 στελέχη θα ενισχυθεί από εμπειρογνώμονες για να προσφέρουν βοήθεια.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, το αίτημα για τη δημιουργία της Ομάδας πρόεκυψε από ελληνικής πλευράς και συγκεκριμένα, από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ο στόχος είναι:

- Να βοηθήσει στην απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και βέλτιστη αξιοποίηση τους

- Η παροχή τεχνικής βοήθειας όπου είναι απαραίτητη να εφαρμοστούν μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί.

Ο ίδια δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φιλόδοξο, όπως σημείωσε, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Ομάδα δεν έχει καμία αρμοδιότητα ελέγχου αλλά ο ρόλος της είναι να παρέχει τεχνική βοήθεια - υποστήριξη και η επικοινωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και με τις αρχές της ΕΕ, του ΔΝΤ και ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Horst Reichenbach τρείς είναι οι διαπιστώσεις που πρέπει να εστιάσει η Ομάδα:

- το πρόβλημα στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση για όσους επιθυμούν να επενδύσουν
- τα προσκόμματα στο επιχειρηματικό περιβάλλον
- ενώ απαιτείται ενίσχυση επιμέρους τομέων της ελληνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός, οι ΑΠΕ και ο αγροτικός τομέας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανάφερε ότι σύντομα θα επεκταθεί το Fast Track και για μικρές επενδύσεις, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογράφει το ΠΔ για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την κατάργηση των 72 εμποδίων για την επιχειρηματικότητα.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση δήλωσε: «Έστω και εν είμαστε εντελώς μόνοι, έστω και αν δεν συναινεί η Νέα Δημοκρατία, δεν υπαναχωρούμε. Έστω και αν κάποιες φορές κάνουμε λάθη και κάποιες φορές μας διακρίνει η καθυστέρηση, η απόφασή μας παραμένει σταθερή για έξοδο από την κρίση και να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Rosler, σημείωσε ότι έγιναν για την εσωτερική κατανάλωση στη Γερμανία εν όψει των περιφεριακών εκλογών. Ωστόσο ανέφερε ότι ο αντικαγκελάριος θα επισκεφθεί στις αρχές Οκτωβρίου με ομάδα 80 επιχειρηματιών την Ελλάδα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γερμανούς για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, ενώ εξαπέλυσε τα βέλη του στη ΔΕΗ η οποία, όπως είπε, εμποδίζει την ανάπτυξη κάθε έργου στις ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v